China sparge puşculiţa fotbalului european

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 15 iulie 2016

China sparge puşculiţa fotbalului european

Fotbalul european se vede concurat de unde se aştepta mai puţin: din Asia. China a început să ofere contracte atât de mari jucătorilor încât aceştia refuză oferte de la cluburi precum Chelsea sau Everton, din cel mai bogat campionat de fotbal al lumii, Premier League. Asaltul pe piaţa transferurilor a fost dat încă din iarnă când mai mulţi jucători cu nume în primele cinci campionate ale Europei au semnat cu echipe din China. S-a ajuns în situaţia în care cluburi din Spania şi Anglia trebuie să crească plafonul salarial pentru ca jucătorii să nu fie tentaţi să plece în Asia. Unul dintre jucătorii remarcaţi la turneul final al Euro 2016, italianul Graziano Pelle, a intrat în top 10 cei mai bine plătiţi jucători ai lumii după ce la începutul acestei săptămâni s-a transferat în prima ligă chineză la Shandong Luneng, unde va încasa un salariu de 16 milioane de euro. Aceeaşi sumă au plătit chinezii clubului Southampton în schimbul jucătorului, care a refuzat oferte de la Chelsea Londra şi Everton. Înainte de transfer, italianul nu se găsea nici măcar în top 10 al celor mai bine plătiţi fotbalişti din Anglia. Luna trecută, brazilianul Hulk a plecat de la formaţia rusă Zenit Sankt-Petersburg la Shanghai SIPG, unde va primi un salariu de 20 de milioane de euro pe sezon, ceea ce îl plasează pe a treia poziţie în topul salariilor.

În acest moment, Top 10 al celor mai bine plătiţi jucători ai lumii conţine patru fotbalişti care evoluează în prima ligă chineză: 1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid - Spania) 22 milioane euro; 2. Lionel Messi (FC Barcelona - Spania ) 21 milioane euro; 3. Hulk (Shanghai SIPG - China) 20 milioane euro; 4. Neymar (FC Barcelona - Spania) 19 milioane euro; 5. Zlatan Ibrahimovic (Manchester United) 16 milioane euro; 6. Graziano Pelle (Shandong Luneng - China) 16 milioane euro; 7. Thomas Muller (Bayern Munchen - Germania) 13,5 milioane euro; 8. Ezequiel Lavezzi (Hebei China Fortune - China ) 12,9 milioane euro; 9. Jackson Martinez (Guangzhou Evergrande - China) 12,5 milioane euro; 10. Thiago Silva (PSG - Franţa) 12 milioane euro. După cum se poate vedea, sunt patru jucători care evoluează în China, trei în Spania şi câte unul din Anglia, Germania, Franţa.

Super Liga chineză a efectuat în pauza de iarnă transferuri în valoare de 300 milioane de dolari, depăşind cele cinci mari campionate ale Europei (Anglia, Spania, Italia, Germania, Franţa). În 2016, chinezii au atacat puternic piaţa transferurilor, Guangzhou reuşind să facă unele dintre cele mai scumpe mutări, l-a transferat pe columbianul Jackson Martinez de la Atletico Madrid în schimbul a 50 milioane dolari şi l-a cedat pe brazilianul Elkeson la Shanghai SIPG pentru 23 milioane dolari. Jiangsu Suning i-a transferat pe brazilienii Alex Texeira, de la Şahtior Doneţk pentru 55 milioane dolari, şi Ramires, de la Chelsea pentru 33 de milioane dolari, iar HB China Fortun l-a cumpărat pentru 22 milioane dolari pe Gervino (Coasta de Fildeş) de la AS Roma. Dacă în iarnă s-a mizat pe sume mari oferite cluburilor la care erau legitimaţi jucătorii, acum strategia a fost schimbată şi sunt oferite contracte foarte mari fotbaliştilor.

Un alt anunţ a stârnit vâlvă la începutul anului, când s-a anunţat că Guangzhou Evergrande, campioana Chinei, este echipa cu cea mai mare valoare de piaţă din întreaga lume, depăşindu-le pe Real Madrid, Barcelona şi Manchester United. Valoarea bursieră a campioanei Chinei era la începutul anului de 3,37 miliarde dolari. Formaţia engleză Manchester United, listată la bursa din New York, avea, până la momentul respectiv, cea mai mare valoare bursieră, 2,35 miliarde dolari. Real Madrid (3,26 miliarde de dolari) şi Barcelona (3,16 miliarde de dolari) sunt cluburile europene cu cea mai mare valoare de piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb