Miniştrii de Externe din Grupul celor Şapte naţiuni bogate (G7) vor discuta probabil abordarea lor "comună şi concertată" faţă de China, la întâlnirea lor care a început ieri, reflectând îngrijorarea comună cu privire la acţiunile Beijingului, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, potrivit News.ro.
Japonia, singurul membru asiatic al G7, are îngrijorări din ce în ce mai adânci cu privire la puterea în creştere a Beijingului în regiune şi este preocupată în special de orice acţiune militară împotriva Taiwanului. Beijingul vede Taiwanul ca pe un teritoriu chinez şi nu a renunţat la posibilitatea utilizării forţei pentru a prelua controlul asupra insulei guvernată democratic, arată sursa.
Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, spune că numai populaţia insulei îşi poate decide viitorul.
Comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron au evidenţiat potenţialele diferenţe dintre Europa şi Statele Unite cu privire la China. În interviurile acordate după ce a vizitat China în această lună, Macron a avertizat ca Europa să nu fie atrasă într-o criză a Taiwanului condusă de "un ritm american şi de o reacţie excesivă chineză". Acest lucru a provocat o reacţie, iar vineri oficialii europeni din politica externă au cerut Beijingului să nu folosească forţa asupra Taiwanului, luând o atitudine dură.
"Există îngrijorare colectivă cu privire la o serie de acţiuni pe care China le întreprinde", a declarat oficialul american reporterilor aflaţi în avionul către Japonia din Vietnam, refuzând să fie identificat din cauza sensibilităţii informaţiilor.
În Vietnam, secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit cu prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chinh. Ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de a-şi adânci legăturile, deoarece Washingtonul încearcă să consolideze alianţele pentru a contracara China.
Probabil că ar exista o discuţie despre modul în care membrii ar putea continua să adopte o "abordare comună şi concertată" faţă de China, a spus oficialul.
Declaraţiile recente ale G7 au inclus apeluri la un angajament sincer şi constructiv cu Beijingul, recunoscând, în acelaşi timp, că "în mod individual, toţi membrii G7 au relaţii economice profunde cu a doua cea mai mare economie a lumii", a spus oficialul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2023, 12:52)
Sanctiuni economice si razboi proxy cu
toate armele tarilor NATO cadou ptr. CHINA
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2023, 13:23)
G7 reprezintă de ceva ani grupul statelor cele mai ÎNDATORATE din lume. Faptul că unii dețin "tehnologia" tipăririi fără număr de bani nu înseamnă că-s state "dezvoltate".
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2023, 17:38)
Si occidentul nu ar trebui sa uite ca reprezinta
800 milioane de oameni iar "restul" 8 miliarde !!