China va introduce un plafon anual de un milion de yuani (137.309 dolari) pentru veniturile angajaţilor instituţiilor financiare controlate de guvern, ca parte a unei campanii împotriva exceselor salariale, în contextul încetinirii economiei, potrivit unor surse Reuters.
Veniturile care depăşesc un milion de yuani vor fi reduse, inclusiv salariile managerilor din zona medie şi de top, în cadrul unui proces de revizuire a structurii compensării la 27 de mari instituţii financiare. Printre acestea se numără primele cinci bănci chineze, şase mari companii de asigurări şi patru societăţi de gestionare a creditelor neperformante.
Reducerea veniturilor va fi realizată în mare parte prin diminuarea bonusurilor, potrivit surselor Reuters. Măsurile vor afecta sectorul financiar chinez, evaluat la 67.000 de miliarde de dolari, iar procesul va începe luna viitoare, deşi angajaţii nu au fost încă informaţi despre acest lucru.
Plafonul salarial se aliniază cu politica "prosperităţii comune" a Guvernului chinez, introdusă în 2021 pentru a răspunde inegalităţilor sociale şi economice. Măsura vine pe fondul încetinirii economice, iar atât instituţiile financiare de stat, cât şi cele private au redus salariile şi bonusurile, descurajând comportamentele de afişare a bogăţiei. Totuşi, plafonarea veniturilor în sectorul financiar public ar putea complica retenţia angajaţilor talentaţi, având în vedere că firmele din sectorul privat oferă pachete salariale mult mai competitive.
China va reduce, de asemenea, remuneraţiile angajaţilor de la Banca Centrală şi alte două organisme de supervizare financiară, pentru a le alinia la nivelul funcţionarilor publici.
Totuşi, aceste reduceri intră în contradicţie cu eforturile Guvernului de a stimula consumul şi a relansa economia, întrucât luna aceasta au fost majorate salariile pentru milioane de angajaţi guvernamentali, cu aproximativ 500 de yuani în medie.
Opinia Cititorului