"Chropynska Strojirna" face ofertă pentru 26,7% din «Ramira» Baia Mare

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 iulie 2013

"Chropynska Strojirna" face ofertă pentru 26,7% din «Ramira» Baia Mare

SIF Banat Crişana ar primi 1,77 milioane de lei, dacă ar accepta oferta cehilor

Acţionarul majoritar al "Ramira" Baia Mare (simbol RMRA), Chropynska Strojirna AS, lansează o ofertă publică de preluare obligatorie pentru acţiunile RMRA pe care nu le deţine, res­pectiv un pachet de 26,77%.

Oferta se va derula în perioada 4 - 24 iulie 2013, preţul oferit fiind de 6,6 lei/acţiune.

Astfel, SIF Banat Crişana, care deţine 23,74% din «Ramira», ar primi 1,77 milioane de lei, în cazul în care ar accepta oferta.

Cehii de la Chropynska Strojirna AS au preluat, în ianuarie, 73,23% din "Ramira", de la Izoterom, firmă controlată indirect de fostul viceprimar din Baia Mare, Dumitru Matei, potrivit presei locale, pentru suma de 2,07 milioane lei (2,5 lei/unitate, de 2,64 ori mai mic decât preţul din oferta de preluare din iulie).

Ulterior preluării, acţiunile RMRA s-au tranzacţionat sporadic (35 de acţiuni, în cinci şedinţe bursiere), însă preţul a urcat vertiginos.

Pe 7 martie, o acţiune RMRA ajunsese la 7 lei/unitate, pentru a sări, pe 4 iunie, la 20 lei/unitate, valoare de trei ori mai mare decât preţul din ofera cehilor.

Conform legii pieţei de capital, un acţionar care depăşeşte deţinerea de 33% dintr-un emitent este obligat să facă ofertă publică de preluare a acţiunilor pe care nu le deţine, iar preţul oferit trebuie să fie cel puţin egal cu cel mai mare preţ plătit de ofertant sau de persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat în perioada de 12 luni anterioară ofertei.

Dacă SIF1 acceptă oferta, atunci cehii de la "Chropynska Strojirna" ar ajunge la o deţinere de 96,97%, suficientă pentru a cere retragerea obligatorie a celorlalţi acţionari (permisă prin lege, după depăşirea pragului de 95%).

În prezent, Dumitru Matei este directorul general al "Ramira", domnia sa demisionând din funcţia publică de la Primăria Baia Mare, după intrarea acţionarului ceh la societate.

În ianuarie, Dumitru Matei, la acea dată viceprimar în Baia Mare, a declarat că decizia de vânzare a pachetului majoritar de la Ramira către cehi a fost luată pe considerente pur economice.

"Motivele vânzării constau în dificultatea cu care se obţin banii în România, de la bănci", a spus domnia sa, citat de emaramures.ro, adăugând: "Finanţările de la bănci au costuri de trei ori mai mari decât în Cehia, de exemplu, şi, în condiţiile acestea, erau ameninţate proiecte de investiţie de aproape 10 milioane de euro. Ca să nu le pierdem, am luat decizia, împreună cu ceilalţi acţionari de la Izoterom, de a nu risca viitorul fabricii. Exista riscul, dacă nu făceam această tranzacţie, ca fabrica să nu îşi poată continua activitatea".

În 2012, Ramira a avut o cifra de afaceri de 9 milioane de euro.

Firma Ramira a început să func­ţioneze în anul 1979, sub numele de IMUAS (Întreprinderea de Maşini-Unelte, Accesorii şi Scule).

În 1997, compania ajunsese pe lis­ta întreprinderilor propuse pentru lichidare, iar în 2000, acţionar majoritar a devenit grupul de firme Izoterom.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb