Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, atingând cursul minim al ultimelor trei săptămâni faţă de dolar, în condiţiile în care liderii europeni nu au ajuns la un acord privind salvarea Greciei.
Euro a consemnat, ieri, a cincea zi de declin faţă de moneda americană, după ce premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a declarat că ţările europene creditoare ale Greciei vor un control sporit asupra finanţelor publice de la Atena. Dar, Juncker a menţionat că, deşi sunt necesare consideraţii suplimentare cu privire la mecanismele specifice de consolidare a supravegherii, Europa este pregătită să ia "toate deciziile necesare" la reuniunea programată pentru 20 februarie.
Euro a coborât cu 0,3% la ora 10.19, pe piaţa din New York, având o cotaţie de 1,3031 dolari. Anterior, moneda împărţită de 17 state din UE se depreciase la 1,2983 dolari, cel mai redus nivel din 25 ianuarie până în prezent. Redresarea uşoară ulterioară, respectiv revenirea euro la un curs de peste 1,30 dolari, a fost determinată de faptul că Spania a plasat cu succes o emisiune de obligaţiuni de 4,07 miliarde euro (peste ţinta avută în vedere de guvernul de la Madrid: 4 miliarde euro).
Scăderea de ieri a euro a fost şi urmarea avertismentului lansat de agenţia Moody's Investors Service în privinţa unei posibile retrogradări a 17 bănci majore.
Menţionăm că aprecierea dolarului faţă de euro a generat scăderea preţului aurului. Cotaţia metalului galben cu livrare în aprilie a coborât cu 0,6% la ora 10.16, la Comex New York, ajungând la 1.717,80 dolari uncia. Însă, de la începutul anului până la data de 15 februarie, preţul aurului a urcat cu 10%.