• Radu Hanga, BT Asset Management: "Este în interesul tuturor acţionarilor SIF ca acestea să aibă o strategie comună faţă de BCR"
Lista acţionarilor care au cerut, marţi, Adunări Generale la SIF-uri ca să dea startul listării BCR cuprinde investitori activi pe piaţa de capital autohtonă, precum fonduri administrate de Aviva, ING, Certinvest, BT Asset Management, Raiffeisen Asset Management, STK Financial şi SAI Carpatica, alături de "Firebird", "Broadhurst" şi societatea de intermediere "Broker" Cluj.
Numele acţionarilor care au cerut AGA a fost dezvăluit de SIF "Moldova" şi SIF "Muntenia", în timp ce SIF "Transilvania" şi SIF "Oltenia" s-au limitat să anunţe că au primit solicitările pentru convocarea de Adunări Generale şi că le analizează. SIF "Moldova" a mai anunţat şi că o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie a fost convocată astăzi.
Administratorii de fonduri contactaţi de ziarul BURSA au precizat că solicitarea lor a venit în contextul în care BCR este cel mai important activ din portofoliul SIF-urilor, asupra evoluţiei căruia ar vrea să aibă un cuvânt de spus, mai ales că la toamnă expiră cei doi ani conveniţi pentru amânarea listării băncii la Bursa de Valori Bucureşti.
"Nu există nicio informaţie concretă despre planurile SIF-urilor privind cea mai importantă participaţie a lor, însă există declaraţii care sugerează că SIF-urile au interese diferite faţă de BCR", a precizat Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, adăugând: "Or, acest lucru este esenţial, pentru că o vânzare a pachetului de acţiuni deţinut doar de către unele dintre SIF-uri ar putea să aibă impact major asupra valorii participaţiei celorlaltor societăţi de investiţii financiare.
Din punctul nostru de vedere este în interesul tuturor acţionarilor de SIF-uri ca acestea să aibă o strategie comună faţă de BCR, cel puţin atâta timp cât banca este nelistată. Convocarea AGA are ca scop aducerea în discuţie a acestui subiect pentru ca acţionarii să fie informaţi şi să îşi poată exprima poziţia."
Listarea BCR a devenit un subiect fierbinte încă de acum câteva luni când SIF "Moldova" a încercat să obţină aprobarea acţionarilor pentru valorificarea deţinerii la BCR, dar s-a lovit de lipsa cvorumului necesar pentru ţinerea Adunării Generale Extraordinare. Ca să evite o astfel de situaţie, acţionarii SIF-urilor au cerut convocarea AGOA având pe ordinea de zi, printre altele, înputernicirea administratorilor SIF-urilor să solicite o AGA la BCR pentru iniţierea demersurilor de listare a băncii.
Mihail Ion, preşedintele-director general al "Raiffeisen Asset Management", unul dintre semnatarii cererilor de convocare a AGA, susţine că este în interesul investitorilor în fondurile RAM ca o parte importantă din portofoliul SIF-urilor să fie lichidizată şi ca valoarea BCR să se reflecte în activul net al societăţilor de investiţii financiare la valoarea de piaţă.
Domnul Ion a mai afirmat că o acţiune similară celei de acum nu a avut loc în 2009, termenul iniţial pentru listarea BCR, pentru că atunci nu era o perioadă potrivită pentru cotarea băncii: "Probabil că 2009 nu era un moment potrivit pentru listarea BCR, dat fiind că piaţa tocmai înregistrase o corecţie semnificativă. Anul 2012 sigur este mai potrivit decât 2009. Contextul internaţional poate să pară neprietenos în prezent, cu destule oferte publice de vânzare care au fost amânate în toată lumea, însă la nivel internaţional bilanţurile multor companii arată bine, cu excedente de resurse, fapt ce va susţine fuziuni şi achiziţii, răscumpărări ale propriilor acţiuni, plăţi de dividende, etc, aşadar un context potenţial favorabil al pieţei de acţiuni".
Florin Keran, directorul general adjunct al SAI Carpatica, a precizat că cererea de convocare a AGA la SIF-uri a venit în condiţiile în care Societăţile de Administrare a Investiţiilor (SAI) încearcă să se implice din ce în ce mai mult în procesul de luare a deciziilor la societăţile de investiţii financiare.
"Încercăm să fim atenţi la fiecare mişcare a SIF-urilor care ar putea să aibă impact asupra portofoliului lor. Este bine ca acţionarii să decidă cum ar putea fi valorificate deţinerile SIF-urilor", a precizat Florin Keran.
1. hidden agenda
(mesaj trimis de dana în data de 28.07.2011, 08:10)
Hai sa le luam pe rand:
1. E foarte bine ca se discuta despre listarea BCR. Asa poate aflam si noi conditiile din protocolul de amanare a listarii - ceva nu e in regula, prea sunt linistiti cei de la Erste:
2. Ce sa inteleg din necesitatea convocarii AGA ? Ca administratorii nu vor sa BCR sa fie listata si trebuie obligati de actionari ? Daca e asa, sa plece!
3. Ce-ar fi ca actionarii care doresc convocarea AGA sau sif-urile, sa ne spuna cat a investit fiecare sif la fiecare din ei ? Pt ca incepe sa-mi "miroase" a altceva.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2011, 09:46)
Nu vindeti sub 6 euro vreo actiune la BCR Daca schimbati actiuni BCR contra EBS raportul sa fie maxim 1EBS=6 BCR
3. Demisia, AGOA si AGEA rapid
(mesaj trimis de Minoritar protejat de Lege, CNVM si CA !!! în data de 28.07.2011, 14:05)
Eu nu inteleg !
Conducerile sifurilor au avut mandat sa semneze protocolul de amanare a listarii ?
Daca nu, atunci protocolul e nul si conducerile trebuiesc demise si trase la raspundere pentru prejudicii aduse actionarilor.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de minoritarul neprotejat în data de 28.07.2011, 15:30)
N-au avut nevoie de mandat, dar acum vor sa-si acopere greselile (prostiile).
4. Consolidarea actiunilor la sif-uri, primul pas
(mesaj trimis de vasile în data de 28.07.2011, 16:08)
Nu se va intruni qvorum-ul niciodata pentru nici o decizie majora pana nu se consolideaza actiunile la sif-uri. Propun ca la 2000 de actiuni vechi sa se acorde una noua. In acest fel dispar rapid actionarii care nu exista in realitate(intre 30% si 52% in functie de sif) si da posibilitatea celor ramasi sa intruneasca qvorum-ul necesar deciziilor.
4.1. consolidare la 10.000 de actiuni una noua (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de marius în data de 28.07.2011, 16:55)
consolidarea se poate face si la 10.000 actiuni primesti una noua sau iti punem banii la dispozitie daca nu ai 10.000 actiuni si astfel dispar si cuponarii din actionariat si isi iau banii la un pret corect.