CIOLOŞ: "Delta Dunării şi zona aferentă au asigurat un buget de 1,114 miliarde de euro până în 2020"

Diana Popescu
Politică / 18 aprilie 2016

Actualizare 15:50 Dacian Cioloş: "Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ar putea să fie aprobată în iunie"

Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ar putea să fie aprobată de Guvern în luna iunie, astfel încât, în cel mai scurt timp, fondurile alocate de Uniunea Europeană pe noul instrument financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI), să poată ajunge la locuitorii din comunităţile izolate din Deltă, a declarat luni, la Tulcea, premierul Dacian Cioloş, potrivit unor surse media.

"Ne propunem să finalizăm acest proces (de elaborare a strategiei - n.r) astfel încât odată cu adoptarea strategiei să trecem la finanţarea de proiecte în cadrul acestui instrument teritorial de investiţii", a afirmat Cioloş.

"Am solicitat responsabililor de implementarea acestui instrument teritorial să se gândească la formarea unei echipe de facilitatori locali care să ajute la elaborarea de proiecte mici pentru beneficiarii din localităţile Deltei. Mă gândesc de exemplu la proiectele simple de reabilitare a clădirilor, locuinţelor tradiţionale. Pot fi proiecte de câteva mii de euro care nu au nevoie de consultanţă foarte scumpă şi de proiecte foarte complexe şi este nevoie de oameni care să ajute colectivităţile să-şi pregătească proiectele", a declarat într-o conferinţă de presă premierul.

Cioloş a mai menţionat că prin ITI-Delta Dunării vor putea fi accesate fonduri europene pentru dezvoltarea serviciilor de apă şi canalizare din comunităţile cu mai puţin de 2.000 de locuitori şi a susţinut totodată dezvoltarea infrastructurii de transporturi din Rezervaţie, potrivit surselor menţionate.

La rândul ei, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, a declarat că Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ţine cont de consultarea cetăţenilor de pe teritoriul ucrainean.

"Strategia care se discută acum ţine cont de consultarea cetăţenilor de pe teritoriul ucrainean. S-a întârziat puţin, iar aprobarea ei (în Guvern, n.red.) va fi în iunie pentru că urmează să primim şi punctul de vedere al cetăţenilor din teritoriile învecinate. Categoric, această strategie nu este una izolată", a declarat la Tulcea ministrul Fondurilor Europene.

Răducu a atras atenţia asupra faptului că şi în proiectele de mediu care se vor derula în Delta Dunării în perioada următoare se va ţine cont de opinia Ucrainei, ca ţară învecinată.

"Avem proiectele noastre, dar atunci când facem dragarea, alimentarea cu apă, de exemplu, sunt diverse reguli prin care trebuie să ţinem cont de vecinii noştri", a precizat ministrul Aura Răducu.

ITI-Delta Dunării, potrivit ministrului Fondurilor Europene, este "cel mai mare proiect de investiţii al României în acest moment", iar bugetul estimat al acestuia poate să fie suplimentat din celelalte programe operaţionale.

(D.P.)

--------

Premierul Dacian Cioloş a declarat, astăzi, că Delta Dunării şi zona aferentă acesteia au asigurat un buget de 1,114 miliarde de euro până în 2020, pentru finanţarea de proiecte eligibile pe diferitele programe operaţionale, potrivit unor surse din presă.

Cioloş a participat, astăzi, la Tulcea, la dezbaterea Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării împreună cu mai mulţi miniştri şi reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale cu responsabilităţi în implementarea acestei strategii.

Potrivita premierului, aceasta a fost ultima dezbatere publică în procesul de elaborare a Strategiei pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării.

"Este o ultimă discuţie înainte de a intra în procesul de aprobare a acestei strategii. Noi ne propunem să finalizăm acest proces în luna iunie, în aşa fel încât odată ce strategia este aprobată să putem trece la finanaţarea de proiecte în cadrul acestui instrument teritorial de investiţii. Acest instrument teritorial de investiţii înseamnă că pentru zona Deltei Dunării sunt rezervate fonduri alocate pe diferitele programe operaţionale din fonduri europene pentru perioada până în 2020. Deci practic Delta Dunării şi zona aferentă au asigurat un buget de 1,114 miliarde de euro pentru perioada până în 2020 pentru a finanţa proiecte eligibile pe diferitele programe operaţionale, atât cele gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, cât şi de Ministerul Dezvoltării Regionale, dar şi de Ministerul Agriculturii", a spus Cioloş, potrivit sursei citate.

De asemenea, Dacian Cioloş a precizat că dincolo de fondurile alocate pentru Delta Dunării în aceşti ani, cel mai important este să se constituie "o dinamică de dezvoltare a acestei regiuni, care să fie asumată de actorii locali înşişi". "În general să înţelegem faptul că viitorul Deltei presupune în primul rând capacitatea de a păstra şi de a pune în valoare o civilizaţie socio-economică şi de mediu locală specifică şi nu idei care să vină din import", a explicat Dacian Cioloş.

Prim-ministrul a mai spus că suma de 1,114 miliarde de euro va fi investită în patru domenii mari.

"Am discutat de cele patru domenii şi teme mari (...) şi anume mediul, protecţia mediului, regenerarea mediului şi punerea în valoare a mediului ca o resursă locală, inclusiv din punct de vedere social şi economic. Apoi, un al doilea pilon care vizează investiţii cu caracter economic durabil, dezvoltare locală, bazată pe resursele locale în primul rând, turism, agricultură, pescuit, servicii. Apoi, un al treilea pilon care vizează serviciile care trebuie să fie îmbunătăţite pentru locuitorii Deltei, ne gândim aici la infrastructură, la transport, dar şi la educaţie şi sănătate. Apoi, un al patrulea pilon legat de infrastructura de transport şi de comunicaţii pe care vor veni investiţii. Aceste investiţii vizează atât inima Deltei, deci zona umedă a Deltei, dar şi regiunile din jurul Deltei şi a reieşit din discuţiile pe care le-am avut astăzi că va trebui să găsim un echilibru între fondurile care sunt alocate în infrastructura pentru a conecta Delta la restul lumii, dar şi fondurile care trebuie să fie rezervate în mod specific Deltei ca atare. Una din critici şi din observaţii este că în previziunea de repartizare bugetară care a fost făcută până acum nu sunt suficiente fonduri alocate pentru inima Deltei şi aceste lucruri le vom corecta sau le vom adapta imediat ce vom aproba această strategie", a mai afirmat Cioloş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb