Ciripit de Cinteză, la Senat, în scandalul CEC Bank

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 noiembrie 2013

Ciripit de Cinteză, la Senat, în scandalul CEC Bank

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), urmează să se prezinte, pe 9 decembrie, în faţa subcomisiei însărcinate să verifice dacă activitatea CEC Bank a fost conformă cu regulile procedurale prevăzute în statutul şi regulamentele proprii. Domnia sa va fi audiat în aceeaşi zi cu Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, şi cu Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice, au hotărât, ieri, membrii Comisiei buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

Senatul a decis, luni, să înfiinţeze o subcomisie de anchetă în cadrul acestei comisii, în contextul scandalului privind acordarea, de către această bancă, a unui credit în valoare de un milion de euro Ioanei Băsescu, cea mai mare dintre fiicele preşedintelui ţării, în vederea achiziţionării unui teren în judeţul Călăraşi.

Reuniunea de ieri a Comisiei buget, finanţe, în cadrul căreia trebuia să se stabilească, printre altele, calendarul audierilor în cazul CEC Bank, a început sub semnul incertitudinii.

Deşi, iniţial, s-au aflat în sală şase din cei 11 membri, respectiv preşedintele Cosmin Nicula (PSD), vicepreşedintele Iulian Dumitrescu (PNL), secretarul Leonardo Badea (PSD), Viorel Arcaş (PSD), Akos Mora (PNL) şi Marius Bălu (PDL), numărul acestora a coborât rapid sub pragul necesar pentru îndeplinirea cvorumului. Marius Bălu a părăsit sala de şedinţe, după doar câteva minute, declarând că urmează să revină după ce se va discuta subiectul CEC, în linie cu declaraţia preşedintelui PDL, Vasile Blaga, potrivit căruia senatorii PDL nu vor participa la lucrările subcomisiei.

La scurt timp după plecarea sa, numărul membrilor prezenţi a revenit la şase, odată cu venirea celuilalt democrat liberal care face parte din comisie, Marius Isăilă. Acesta a avut, însă, o şedere şi mai scurtă decât colegul său, punând conducerea Comisiei buget, finanţe în situaţia să nu poată să ţină nici măcar şedinţa ordinară.

Problema s-a rezolvat, până la urmă, după ce Sorin Bota (PSD) şi Alexandru Vegh (UDMR) s-au alăturat colegilor lor. Din comisie mai fac parte Petru Ehegartner (PNL) şi Constantin Popa (PP-DD), care nu au fost, nici ei, prezenţi la discuţii.

Cosmin Nicula a propus ca audierile să aibă loc între 9 şi 12 decembrie, prima zi urmând să fie rezervată preşedintelui CEC şi ministrului Finanţelor Publice. Iulian Dumitrescu a propus să fie audiat şi Nicolae Cinteză, în calitatea sa de director al Direcţiei de Supraveghere al BNR, în timp ce Sorin Bota a recomandat ca în faţa subcomisiei să se prezinte şi prim-vicepreşedintele CEC Bank, Andrei Stamatian, şi membrii Consiliului de Administraţie responsabili pentru activitatea de creditare.

Comisia a stabilit ca Radu Graţian Gheţea, Daniel Chiţoiu şi Nicolae Cinteză să fie audiaţi pe 9 decembrie, Andrei Stamatian şi ceilalţi membri CA pe 10 decembrie, ultimele două zile urmând să fie rezervate pentru discuţii cu directori de sucursale ai CEC Bank.

De asemenea, membrii săi au decis să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.

Cosmin Nicula, PSD: "Membrii comisiei pot cere schimbarea preşedintelui CEC Bank"

Cosmin Nicula a declarat că membrii comisiei pot propune Biroului Permanent, la final, schimbarea preşedintelui CEC Bank, în urma concluziilor anchetei parlamentare.

Comisia trebuie să prezinte un raport cu privire la descoperirile sale până la data de 18 decembrie.

Întrebat care sunt suspiciunile pe care membrii comisiei le au cu privire la activitatea CEC, Cosmin Nicula a răspuns: "Nu este vorba despre suspiciuni, acum. Aţi văzut cu toţii pe televizor ce s-a întâmplat la Braşov, unde DNA a ridicat sau anchetează doi foşti directori, vom dori să aflăm cum vede domnul Gheţea activitatea, în continuare, a CEC".

Domnia sa a precizat, despre schimbarea preşedintelui CEC, în urma acestei anchete parlamentare, că membrii comisiei pot doar să facă o propunere către Biroul Permanent.

"Mai departe, plenul Senatului şi Ministerul de Finanţe au acest atribut de schimbare a conducerii CEC", a explicat domnia sa.

Întrebat dacă Parlamentul nu se suprapune cu Ministerul de Finanţe, în această anchetă, preşedintele Comisiei buget, finanţe a declarat că acest lucru reprezintă o problemă a Ministerului Finanţelor Publice. "Parlamentul României nu se subordonează nici Guvernului, nici Ministerului de Finanţe", a subliniat domnia sa.

CEC Bank a devenit subiectul unui scandal politic şi mediatic după ce s-a aflat că a acordat un credit de un milion de euro Ioanei Băsescu, bani cu care aceasta a cumpărat un teren agricol în judeţul Călăraşi, pentru tatăl său, preşedintele Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în "cazul Călăraşi", deoarece comisia de la Senat are o altă misiune, respectiv să analizeze activitatea CEC Bank.

"Mi-au spus liderii de grup PSD, şi de la PNL, şi de la PC că lucrează la formarea unei comisii comune. (...) Liderii de grup vor să propună o comisie a Camerei Deputaţilor şi Senatului care să ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi", a afirmat domnia sa.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat însă că nici el, nici Puiu Haşotti, liderul senatorilor liberali, nu au fost contactaţi pe tema înfiinţării comisiei de anchetă anunţate de către premier, potrivit surselor de presă.

Scutaru a mai precizat că nici liderul PNL, Crin Antonescu, nu a avut o discuţie pe această temă cu primul ministru.

După această declaraţie, Victor Ponta a fost aştepat de jurnalişti la ieşirea din biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi informat că mai mulţi parlamentari PNL nu ştiu de înfiinţarea acestei comisii.

"Păi, încă nu au apucat să discute (n.r. liberalii), acum am vorbit, aici", a spus premierul.

Domnia sa mai precizat că a vorbit la telefon cu Crin Antonescu, preşedintele PNL, fiind de acord cu propunerea sa.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. sau necunoastere?

    Cum este posibil ca parlamentarii sa se bage in actele unei netitati care nu le este subordonata in nici o forma. 

    Daca nu se urmareste dezinformarea poporului (desi cred ca asta este singurul motiv) nu vad de ce-i intereseaza pe cei aflati acum la putere cum s-a dat un anumit credit. Important este ca ratele acelui credit sa fie platite la timp. Creditul nu a fost dat de dl.Gheţea ci de CA al CEC (numit desgur de usl). Totusi se vrea doar capul dlui. Gheţea. De ce oare?

    PS: inca o chestiune ... indemnizatia de sedinta cine le-o plateste stimabililor parlamentari care nu au altceva mai bun de facut decit sa creeze o comisie inutila? Sa inteleg ca sint platiti din bani publici? Firear .... nu din nou! 

    Creditele nu se dau de un presedinte de banca, este clar ca se doreste schimbarea d-nului GHETEA, schimbare care se putea face civilizat nu cu un scandal .... Cei care doresc aceasta nu au mai intrat de mult intr-o agentie CEC de ceva vreme ...Sub conducerea d-nului GHETEA, CEC si-a schimbat fata, si-a diversificat gama de produse si servicii, a crescut profesionalismul si disponibilitatea personalului, CEC a deveni o banca universala, nu mai este o banca de retail. CEC este din ce in ce mai mult cautata de clientii persoane juridice, care vin de la alte banci de renume de altfel , de exemplu de la BCR, care din pacate nu mai este ce a fost.. De ce trebuie sa distrugem ceva care incepe sa mearga bine!!!???

    1. Pe sleau: ai fost angajata BCR si acum (abia acum?) te-ai iluminat?? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb