Cîţu vrea să vândă bijuteriile statului prin bursă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 ianuarie 2021

Cîţu vrea să vândă bijuteriile statului prin bursă

Intenţia noii puteri politice de a abroga legea 137/2020 prin care fosta majoritate coagulată în jurul PSD a blocat timp de doi ani orice activitate de listare la bursă a unor pachete minoritare din totalul acţiunilor pe care statul le deţine la companiile publice a agitat scena politică. Liderii social-democraţi au acuzat guvernul Cîţu de trădarea intereselor naţionale şi de un atac politic la adresa economiei, în timp ce premierul şi membrii Executivului susţin că listarea la bursă nu înseamnă o privatizare a companiilor de stat, ci doar o măsură prin care activitatea acestora va deveni mai eficientă şi un mod prin care pot fi atrase fonduri pentru realizarea unor investiţii care să ducă la dezvoltarea societăţilor respective.

Disputa s-a aprins după ce, în urmă cu o săptămână, guvernul a discutat în primă lectură proiectul de lege privind abrogarea legii 137/2020 şi după ce premierul Florin Cîţu a declarat la Radio Guerrila:

"Vom abroga acea lege, cu totul. (...) Aici nu este vorba de înstrăinare a acţiunilor, este vorba de a atrage capital în România. Asta facem, capitalizăm aceste companii. Nu avem resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investiţii şi pentru a se dezvolta. Şi atunci, bineînţeles, că o parte din acţiuni sau din proprietatea acestor companii este transferată, în schimbul acestui capital, altor acţionari. Se întâmplă peste tot în lume.

Şi, mai mult decât atât, ceea ce am observat şi în România, dar şi în alte ţări, acolo unde am avut astfel de injecţii de capital şi au venit după aceea cu un management performant, cu o guvernanţă corporativă, (...) acele companii au fost salvate, au mers mai departe, au angajat oameni, au fost profitabile, au plătit taxe la buget. Asta este reţeta pe care vrem să mergem".

El a adăugat că România vrea să dea un semnal că are o economie modernă, care ştie să lucreze cu instrumentele pieţei de capital.

"Ceea ce facem noi prin abrogarea legii nu înseamnă neapărat că mâine vom începe să vindem. Nu, este un semnal pe care-l dăm pieţei de capital, investitorilor străini că în România proprietatea privată este sfântă, în primul rând, şi, în al doilea rând, că nu suntem o ţară care nu doreşte să vină investitori. Deci, suntem o economie deschisă, o economie modernă, care ştie să lucreze cu instrumentele pieţei de capital", a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.

Declaraţiile şefului Guvernului au stârnit reacţii negative în rândul liderilor social-democraţi, care l-au acuzat că vrea să privatizeze principalele companii din domeniul energiei - Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz - o parte dintre acestea fiind deja listate la bursă. Reprezentanţii PSD susţin că o vânzare a acţiunilor în acest an nu este benefică din punct de vedere financiar, pentru că veniturile pe care statul român le-ar încasa ar fi foarte mici, deoarece acţiunile au scăzut în perioada pandemiei.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Capul de tabel nu este corect întocmit!

    1. Ati sesizat corect. Din tabelul prezentat nu poti intelege nimic, sunt incurcate sumele absolute cu procentele. Ma gandesc ce a avut in cap persoana care a prezentat acest tabel si daca el intelege ceva din aceste cifre.

      Mda...dl Make e tot mai tolerant cu neprofesionistii...

      Multumim pentru sesizare, asa este, eroarea s-a petrecut la tehnoredactarea tabelului pe fotografie.... am corectat.

    De unde sa stie comunistii ce inseamna sa fii pro afaceri? La ei privatizare(termen comunist, dealtfel) inseamna ca ei trebuie sa fure cel mai mult.

    Sunt binevenite noile listări ale companiilor de stat la BVB! PSDistii striga doar ptr imagine, și ei cumpăra acțiuni la greu la BVB! Cunosc personal cazuri de ipocriți din ăștia!

    FSN psdr PSD.... Partid de criminali, ei nu înțeleg asta ci doar jaful pe care l-au făcut.....

    1. Voi intelegeti ? Boilor

      Acești portari pro privatizare sunt lacheii intereselor străine. Sunteti o adunătură de retard PNL+USR-PLUS.

      mai oameni buni, dar voi nu stiti sa discutati relaxat?

      ce e cu violenta asta?  

      "criminali, jaf, lachei, retardati"...

      eu inteleg ca la adapostul anonimitatii se intampla multe... dar .... noblesse oblige!  

      Vindeti tot bai boilor at it stir pdl pnleprele

    de asta au fost adusi la putere prin frauda electorala ( dar cu complicitatea psd ) sa serveasca interesele straine . tot timpul au fost dusmanii romanilor si ai tarii in care s-au nascut , otrepe si cozi de topor ! oamenii nu i-au votat ca nu aveau de ce .

    1. Frauda electorala e atunci cand aia care numara voturili masluiesc rezultatu. Asa a fost, nea? Pai unde mi-erau PSD si AUR cand se numarau voturili? Mai nasol e ca le numara aia pusi da partide, nu idioti adusi de pe strada, ca in america. Deci una am rezolvato (sic!).

      Celalta, cu interesele straine, sa avem pardon. Interese mai mari decat ale lui Putin, brat la brat cu Trump care nu stia pe de lume e, nu am vazut. Care tara de imbecili plateste mai mult gazele prin intermediari agreati de Iliescu, Nastase si Ponta? Eh? 

      Troa: Ca sa cumperi un pumn de actiuni la o companie pe bursa nu trebuie sa o si controlezi, dar ii poti cere sa fie mai transparenta, adeca sa nu bage veniturili in buzunarele partidului (sau partidelor) de la putere, corect? Adeca sa dea seama pentru ce face, corect? Adeca sa nu lase o fatuca blonda sau bruna fara diploma dar cu balcoane, trimisa de PSD sau PNL drept CEO sau in board-ul managerial, sa stranga bani, tot de partid, cu grebla, in timp ce taranii plang de mila conducerii tarii. Hai, ura si la gara! 

      bai , prostule , cand numara sts voturile , nu-i nimeni langa ei , ahahaha !

      Nu sunt in stare sa faca un site ca lumea...vezi "platforma" pentru vaccinare.

    PSD a întins o capcana PNL. Pe de o parte prin 137/2020 i-a interzis sa vândă acțiuni, pe de altapRte îl presează sa mărească pensiile, alocațiile și salariile!

    PSD susține ca vânzarea acțiunilor anul acesta nu este benefică! Împrumuturilor sunt însă și mai puțin benefice! De exemplu SNG nu poate sa facă investitii decât reducând dividendele. Multe din investițiile SNG , cum ar fi la Iernut s-au dovedit ineficiente și financiar și fiindcă s-a pierdut mult timp. BRK vede anul acesta dividende la SNG de 1,25 lei, astfel cotația actuala de 30 de lei este cât se poate de generoasa. Laultima scădere a dividendele Cotațiile au scăzut de la 37 la 27 astfel sa nu ne miram dacă la vara Cotațiile vor fi de 20-23 de lei!. Vânzarea chiar și a 5 la suta din acțiuni ar avea ca efect nu numai creșterea cotațiilor dar și a potențialului de investitii. Ar fi și un semnal ca vrem sa exploatam rezervele de gaz din Marea Neagră. 

    Adică vine un " cineva" cumpără niste acțiuni de la o companie de stat, ajunge in felul ăsta în consiliul de administrație și pe urmă spune că salariile angajaților, care ajung cel mult undeva pe la 2700 de lei net, sunt mult prea mari. Păi vi se pare corect sa vina cineva din afara țării și să-mi dicteze ce salariu să dau la oamenii mei? Vi se pare corect? Mie nu. O zi buna.

    PSD vorbeste prostii,cotatiile nu au scazut fata de perioada de dinainte de pandemie.

    TEL era 20 de lei inainte de pandemie,acum e 27,SNN era 15 ,acum e 19.Cred ca doar SNG este la o valoare mai mica . 

    Chiar si prostii stiu sa cheltuie si sa vanda,ce are mai bun din casa.Guvernul Orban si guvernul acesta stiu sa vanda si sa cheltuie,nu au reusit sa faca ceva bun.Trebuie un guvern de manageri care sa faca ceva bun pentru tara nu numai pentru ei.

    1. Intr o familie daca tatal este un betiv si drogat ,copii vor umbla flamanzi si dezbracati Intr o tara daca seful este un alogen hot care are o gasca tot de hoti poporul va fi oropsit si marginalizat

      Se spune ca primul ministru nu este strain de un "anumit tip de tigari"... Ce pretentii sa ai de la o tara cu asemenea conducatori?

    Va recomand sa incepeti sa cumparati "credit defaul swap's " pe urmatorii ani!

    Cine doreste sa faca avere pe urmatoare plesnitura a bulei sustinuta de guver si banci centrale.  

    semnat comenturi "cretine"  

    Citu o sa ne puna capac! Mare nenorocire pe capul nostru cu acesta caricatura de om ! O regret pe Viorica Dancila.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb