Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi că în coaliţia de guvernare s-a decis sprijinirea planului "România produce", de reindustrializare a României, menţionând că este un proiect pe care l-a anunţat şi definit de când era premier, scrie Agerpres.
"Industria românească se poate revigora şi poate redeveni un catalizator al economiei dacă primeşte sprijinul de care are nevoie. I-am cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul "România produce" - un proiect pe care l-am anunţat şi definit de când eram premier - şi al cărui scop este deblocarea potenţialului economic al ţării. Am decis astăzi în coaliţia de guvernare să sprijinim, prin acest plan concret, reindustrializarea României", a scris Ciucă pe Facebook.
El a spus că "proiectul liberal pompează miliarde de euro în economia reală, prin trei programe derulate în următorii ani.
"Programul "Reînnoirea industrială a României" are o valoare de 3 miliarde euro şi are trei direcţii. Pentru atragerea investiţiilor private în economie a fost alocat un miliard de euro. Astfel, proiectele de cel puţin 150 milioane euro vor primi un grant de 30% din valoare. Prin a doua direcţie, se acordă 450 milioane euro pentru sprijinirea industriei cu impact în reducerea diferenţelor dintre regiunile ţării. A treia direcţie vizează decarbonizarea accelerată a industriei, printr-un sprijin de un miliard de euro", a explicat liderul liberalilor.
Ciucă a menţionat că al doilea program de 250 milioane euro din planul naţional va stimula prelucrarea în ţară a zăcămintelor: "Resursele româneşti trebuie să fie procesate în ţară, asigurând locuri de muncă pentru oameni şi o întărire consistentă a exporturilor noastre".
Potrivit lui Ciucă, "al treilea program va investi 300 milioane euro în dezvoltarea afacerilor locale. Companiile autohtone îşi pot creşte valoarea şi forţa pentru deveni relevante pe pieţele internaţionale. România este o ţară a inovaţiei, a oamenilor curajoşi şi a oportunităţilor", potrivit Agerpres.
"Am convingerea ca, printr-un plan de revitalizare, industria ţării va fi mai solidă şi mai competitivă", a adăugat liderul PNL.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 17.09.2024, 20:18)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2024, 23:22)
România produce inflație...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2024, 23:50)
Oare mai crede cineva minciunile celor de "dreapta "
4. Felicitari, sper sa fie chiar implementat, nu numa
(mesaj trimis de Un liberal în data de 18.09.2024, 04:51)
Suna bine ca directie si sens, chiar daca am suspiciunea privind lansarea planului abia acum, in campanie. Stiu ca sunt multi sceptici privind un astfel de program, dar e posibil, daca exista seriozitate si stabilitate a coalitiei. Exemplul imediat este Turcia, asa ca se poate daca se aleg domenii care sa fie compatibile cu EU si se implica marele capital romanesc, care a primit pina acum mari subventii si facilitati :e timpul sa ajute si ei statul. Pericolul este disiparea im proiecte mici ulterior abandonate si.... schimbarea guvernarilor cu altii care sa dea totul speculantilor, pe nimic.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2024, 07:11)
Pozitiv.
Cu siguranta ca ceva, ceva ati facut cu coalitia voastra. Pare ca merge putin mai bine prin tara. Si nu mai este circul politic, desi incercari sunt, de la cei vechi. Insa romanii o sa aleaga iar de 100 de lei si o sa vina iar USR, Leana la Cotroceni, Petrov premier, Lenuta o sa iese si ea si o sa fie pe la finante sau la fonduri europene si ... alti hoti si praful se alege de tot, ca de fiecare data cand Romania a pornit un pic si romanii traiau mai bine.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2024, 10:00)
Sper sa nu fie numai deschiderea pentru ca aceste investitii din program sa fie donate ,palmate ,ruinate de cei care vor veni !ssa cimenteze participarea statului folosind actiunea de aur ,care sa dea dreptul statului sa aiba ultimul cuvint in dezvoltarea ulterioara a investitiilor . Sa rememoram tragedia Petrom din anii 2000 ,tot asa se trimbita conceptul investitorului serios ,competent , bine intentionat asa ca s a vandut tot Petromul ( cu campuri petroliere ,sonde ,rafinarii ,sute de benzoinarii in locuri cu vad plus tot cash ul din companie ) deci s a vandut integral initial 33% din companoe . Imediat OMV cel "binevoitor" a profitat de slabiciunile (intentionate ,poate) ale contractului si a facut o majorare de capital sa detina 51% din companie . Statul a fost grav fraudat ,vedem TOTI ce mare pierdere s a facut acestui stat care si a luat angajamente sociale ,de investitii ,de aparare de nu le poate duce ,in timp ce a pierdut controlul resurselor pe care OMV nu le avea acasa . Adica de ce sa fie transferate resursele de energie critice (practic gratis) catre statul austriac si un fond suveran din Abu Dhabi , deci entitati de stat straine de stat in timp ce noua ne crapa maseaua dupa bani ,energie , putere de negociere la EU etc . Sa fi avut Ciolacu controlul Petrom ,avea alta trecere la negocierea comisarului . Asa ,din pacate inghite umilintele si uneltirile austriece !
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2024, 10:35)
Ciolpacu putea sa aiba trecere mai mare daca Petrom era majoritar romanesc, dar nu a vreut Dan Ioan Popescu tot psd cu 25 de ani inainte! Dragnea a facut fond suveran ( ca cel din Abu Dhabi) , banca de dezvoltare de stat, aurul in tara etc. Praful s a ales!, domnule Ciolacu!
7. fără titlu
(mesaj trimis de Petrica în data de 18.09.2024, 12:28)
Astia mesteca vorbe goale.intre timp industria se prabuseste.in toata ue.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2024, 13:17)
Hai lasati asta cu se prabuseste - e o scadere periodica, asa a fost mereu