CIUCĂ ŞI-A DEPUS MANDATUL, CRIZA CONTINUĂ PNL negociază şi cu stânga, şi cu dreapta

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 3 noiembrie 2021

Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă

Reprezentanţii partidelor parlamentare se vor întâlni din nou cu preşedintele Klaus Iohannis, după ce, ieri, Nicolae Ciucă şi-a depus oficial mandatul de premier desemnat. Gestul lui Ciucă nu a venit din proprie iniţiativă, ci a fost decizia Biroului Executiv al PNL, ai cărui membri au constatat luni seară că premierul desemnat nu poate închega o majoritate parlamentară în jurul formulei de guvern minoritar propusă şi au stabilit ca acesta să depună mandatul primit de la preşedintele Iohannis.

Imediat după depunerea mandatului de Nicolae Ciucă, liberalii au anunţat că deschid calea negocierilor pentru închegarea unei majorităţi parlamentare necesară învestirii unui guvern cu puteri depline. Dan Vâlceanu, secretarul general al PNL şi ministru interimar de Finanţe a afirmat că îşi doreşte refacere coaliţiei cu USR, în condiţiile în care mai mulţi lideri liberali ar dori o colaborare cu PSD.

Unul dintre motivele invocate în sprijinul coaliţiei cu PSD a fost acela că e singura care creează o majoritate solidă, în timp ce o coaliţie cu USR şi UDMR e extrem de fragilă din cauza plecării din grupurile PNL a 15 parlamentari fideli lui Ludovic Orban.

Cu toate acestea, liderii liberali au anulat ieri rezoluţiile Biroului Executiv care interziceau negocierile cu USR şi PSD, şi au stabilit componenţa echipei de negociere cu celelalte două partide: Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu şi Dan Vâlceanu.

Înainte de a merge la Cotroceni cu o propunere de premier, cei din PNL ar dori să constituie viitoarea coaliţie de guvernare în urma negocierilor pe care le vor avea cu liderii PSD, dar şi cu cei ai USR. Europarlamentarul liberal Gheorghe Falcă a precizat că, abia după constituirea unei majorităţi parlamentare necesară învestirii viitorului guvern, PNL va nominaliza candidatul pentru funcţia de prim-ministru.

"PNL-ul trebuie să decidă cât mai repede cu cine doreşte să negocieze o majoritate, pentru că una e să negociezi o majoritate cu PSD-ul, am văzut care sunt pretenţiile PSD-ului, ce aşteptări au, ce pretenţii au, cu impact bugetar masiv, ştim «apetitul» PSD-ului pentru reforme şi pentru modernizarea Româ­niei şi există posibilitatea refacerii coaliţiei de centru-dreapta, între PNL, USR şi UDMR, dar asta presupune să stabilim un program de reforme, să ne înţelegem pe nişte măsuri imediate care trebuie luate pentru a scoate ţara din criză (...).

O să avem probabil o primă discuţie, dar negocieri nu o să începem decât în momentul în care e clar că PNL-ul doreşte să refacă coaliţia cu USR", a declarat, ieri, Dacian Cioloş, preşedintele USR.

PSD nu ar spune nu intrării la guvernare, chiar şi alături de PNL, dar, conform unor surse politice, este posibil ca în cadrul negocierilor să solicite postul de prim-ministru.

"Nu e nici prima, nici ultima oară când am spus că PSD îşi asumă să intre la guvernare. Am constatat că PNL a spus clar că nu poate să treacă prin Parlament un guvern minoritar, lucru pe care noi îl spunem de la începutul crizei. Toate scenariile rămân deschise în continuare şi cred că tărie că întoarcerea la popor e cea mai bună soluţie. (...) Fac o solicitare la toţi reprezentanţii partidelor parlamentare să avem foarte mare grijă ce vorbim în această perioadă", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, care a precizat că vorbeşte cu "toată lumea" la telefon şi nu are nicio reţinere indiferent de zona politică.

Pentru învestirea unui guvern este nevoie de 234 de voturi, adică 50% +1 din numărul total de 466 parlamentari. În acest moment, în Parlament, PSD are 157 mandate, PNL - 119 mandate, USR - 80 mandate, AUR - 43 mandate, UDMR - 29 mandate, grupul minorităţilor naţionale - 18 mandate, iar 20 mandate aparţin senatorilor şi deputaţilor neafiliaţi niciunui partid parlamentar, printre ei numărându-se Ludovic Orban şi 15 dintre susţinătorii săi. Dacă s-ar reface Coaliţia PNL-USR-UDMR, la un calcul simplu ar avea împreună 228 de voturi, cu 6 mai puţin decât cele necesare învestirii. În acest caz, fosta coaliţie de guvernare ar avea din nou nevoie de o parte dintre voturile grupului deputaţilor minorităţilor naţionale.

Un guvern PNL-PSD-UDMR ar avea 305 voturi, cu mult peste cele 234 necesare învestirii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Adica, PNLeprele si-o freaca si cu stanga si cu dreapta, si tot la "onanism politic" ajung pana la urma! Doar Alinutza lor ii mai poate aduce pe "calea normala"!

    disperare mare pentru ciolan.....numai ca idiotul satului, pokeristul la cacealma va fi in afara jocului...e paaaaaa....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb