Rareori se observă în pieţele valutare trenduri atât de coerente între ele precum cele din prima parte a acestui an.
Dolarul american s-a apreciat accentuat, nu doar faţă de Euro, ci şi faţă de alte monede majore, între care lira sterlină, yenul japonez sau yuanul chinezesc.
Euro a pierdut 7,5% anul acesta, iar lira sterlină 8,9%, în ambele cazuri aproape întreaga depreciere realizându-se după 24 februarie.
Faţă de francul elveţian, din 23 februarie până pe 10 mai, ora 20.00, dolarul a câştigat 8,5%, iar de la începutul anului, 9,2%.
Yenul japonez s-a retras cu 13,2% în acelaşi interval.
Yuanul a cedat 6,1% tot de la începutul anului.
Direcţia de migrare a capitalurilor a fost clară şi intensitatea mişcării, puternică.
În tărâmul valutar, dolarul american a dominat clar, oferind refugiu, dar, spre deosebire de alte situaţii din trecut, fără a mai fi "ajutat" în acest "efort" de alte monede.
Singurul "port" adevărat, sau cel puţin, cel mai bun adăpost - pentru că, în termeni relativi, în anumite perioade, francul elveţian a oferit, la rândul său, refugiu - a fost dolarul american.
Ce se poate spune despre monedele virtuale?
Bitcoin nu a trăit la înălţimea aşteptărilor unor fani mai "vechi": nu doar că nu a oferit siguranţă, ci a pierdut teren considerabil, de la peste 46000 în deschidere şi aproape 48000 dolari în vârful din prima zi a anului, la sub 30 000 pe 10 mai, înaintea unei uşoare reveniri care a dus deprecierea anului acesta la 32,2%.
Şi aceasta, în teritoriul criptomonedelor, este o performanţă foarte bună, alte titluri înregistrând deprecieri mult mai mari.
Astăzi inflaţia din SUA e aşteptată a coborî la 8,2% de la 8,5% în aprilie. În privinţa seriei "core", de bază, care nu ia în calcul anumite produse, se aşteaptă o scădere la 6,2% de la 6,5% luna trecută.
Datele vor fi foarte intens urmărite, pentru a vedea dacă validează speranţele unor observatori pentru depăşirea "vârfului", şi debutul unei perioade de reaşezare.
Cu toate acestea, este de aşteptat ca dobânzile să continue să crească.
În luna decembrie, în SUA rata dobânzii are cele mai mari şanse de a fi la 2,5-2,75% potrivit traderilor de la CME, în scădere faţă de estimarea de acum o săptămână, când prima şansă ar fi avut-o nivelul 2,75-3%.
Totuşi, sunt repere mult peste cele din Europa, unde BCE încă dezbate momentul optim de ridicare a dobânzii de referinţă de la 0%, şi continuă să injecteze lichiditate, deşi într-un ritm în scădere.
În această dimineaţă, randamentul la titluri de stat pe 10 ani atingea 2,93% în SUA şi doar 0,97% în Germania.
Dolarul este susţinut atât de nevoia de siguranţă, alături de repatrierea unor capitaluri din jurisdicţii văzute a fi mai riscante, cât şi de dobânzile mai atrăgătoare.
Europa resimte, în plus, într-o manieră mult mai pronunţată, efectele negative ale luptelor din Ucraina, iar Marea Britanie este vulnerabilă, pe lângă acestea, la o pronunţată creştere a inflaţiei, adăugată la neplăcerile provocate de Brexit.
Delicată este şi situaţia celor care au luat credite cu dobândă fixă pentru doar 2 sau 5 ani, în Regatul Unit.
Dincolo de anumite ajustări tehnice sau de ordin temporar, pentru monede precum Euro sau lira sterlină este nevoie de o linie clară de încetare a conflictului pentru a reda şansa unei aprecieri durabile.
Dolarul american ar putea, în contextul actual, pe termen mediu, rămâne în atenţia investitorilor, deşi de la aceste niveluri, corecţii tehnice sunt posibile.
În plus, francul elveţian, în ciuda eforturilor importante ale băncii centrale, ar putea cunoaşte o relativă înviorare în lunile următoare, atât faţă de Euro cât şi faţă de dolarul american, pe măsură ce pieţele vor redescoperi nevoia unui activ de refugiu alternativ şi vor lua în calcul o încetinire sau chiar riscuri de recesiune anul viitor în SUA.
Pentru Euro şi lira sterlină, salvarea ar veni dintr-o rapidă încetare a conflictului, fie şi de ordin temporar, care să redea un optimism pronunţat în economiile respective şi să susţină monedele. E un scenariu care, pentru moment, nu pare a fi în prim-planul probabilităţilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 11.05.2022, 21:48)
valul ascendent pe DX (indicele consolidat al USD) e in curs de finalizare.... abtineti-va (pentru moment) sa luati usd... e pe varf acum....
indicele DX (indice consolidat al dolarului) " tradus" in eur-usd poate fi inteles astfel : de la 1.05x de unde e acum eur-usd poate sa mai coboare (sa se mai aprecieze usd) pana in maxim zona 1.0368-1.0385 .... mai apoi va avea lor un rebound (revenire) corectiv la peste 1.10 eur-usd (si pana la maxim 1.175 , mai sus NU).
folositi urcarea CORECTIVA a eur-usd in 1.15-1.175 ca ultima sansa de a intra in usd inainte de a explora zone SUB-PARITARE eur/usd... adica eur-usd sub 1.00 (aduca usd mai puternic decat euro).
p.s. ... ca tot suntem la subiecte fierbinti... in 2022 si 2023 termenul de " liquidity crunch" va zice ceva ? :) ... ia studiati ce inseamna si ce impact are asupra evolutie pe termen mediu si lung pt usd
1.1. No Hate! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de antonim în data de 12.05.2022, 12:55)
Mos Vanga, problema e ca ceea ce spui ramane scris!!!
Un mic exemplu din 2021 cand il contraziceai pe unul care le-a zis mult mai bine decat tine:
"1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 07.03.2021, 10:39)
"dolarul, se va solidifica contra euro si alte monede din conexiuni in paritate "
bun, am inteles ca tu mizezi pe paritate eur/usd
eu (conform analizelor mele) vad chiar de luni (8 martie) o apreciere a usd pana spre eur/usd 1.16-1.17 si apoi un triplu salt mortal spre 1.30 (+/-) pana in sept 2021 sau pana in martie 2022 (depinde cat de lent sau rapid se misca lighioanele astea doua euro si usd). "
Apoi, in septembrie 2021 propovaduiai LESINUL DOLARULUI :
"2. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 14.09.2021, 10:23)
"Cât mai poate acoperi tiparniţa BCE prăpastia tot mai mare dintre Nordul şi Sudul zonei euro?"
raspuns: cel mai devreme pana in 2024, cel mai tarziu pana in 2029 cand moneda euro si proiectul zonei euro sunt programate sa dispara. Repet: cel tarziu pana in 2029, se poate si mai devreme.
p.s. pe timp scurt confirm cu aceasta ocazie ca a inceput LESINUL DOLARULUI DE CARE AMINTEAM ACUM 1-2 LUNI !!!! Enjoy the ride! "
Acum intelegi?
Nu e vorba de pic de "HATE" asa cum pretinzi dumneata!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2022, 22:10)
rublele alea care cresc ca feti-frumosii nu le vrea nimeni?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 11.05.2022, 22:20)
stai sa vezi " ce o sa creasca" rubla cand li se termina Rusiei rezervele valutare interne ... ;)
" o sa creasca" in cascada, numai in jos ! :))
p.s. probabil Botswana va interveni cu o injectie de moneda adanc in Rusia pentru o stabilizare a atitudinii histrionice a RUsiei in lume :))) ... eh, glume proaste de bancher! :)