Claudiu Cazacu, XTB: Erorile Gemini ameninţă poziţia Google între cei "7 magnifici"

Piaţa de Capital / 5 martie

Claudiu Cazacu, XTB: Erorile Gemini ameninţă poziţia Google între cei "7 magnifici"

Reuşitele şi promisiunile inteligenţei artificiale (IA) au fascinat publicul larg, captând imaginaţia, dar, în acelaşi timp, au propulsat masiv şi nivelul aşteptărilor de la acest segment de piaţă. La bază, modelele generative acţionează non-determinist, pornind de la un set de exemple (cuvinte, imagini, video) folosite în antrenare.

Modul de funcţionare este unul probabilistic, în care surprizele şi inadecvările nu sunt aspecte de suprafaţă, ci părţi esenţiale ale IA generative, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tip fintech care oferă investitorilor acces instantaneu la pieţele financiare prin intermediul unei platforme online şi al unei aplicaţii mobile.

"Astfel, apare un spaţiu amplu pentru variaţii şi erori. Pentru a «corecta» scăpările şi pentru a «alinia» răspunsurile IA la aşteptări, autorul modelului poate interveni prin setarea unor reguli, cum ar fi, de exemplu, o pondere reprezentativă a unor grupuri etnice care să reflecte structura populaţiei dintr-o anumită societate. Pe de altă parte, atunci când modelul astfel antrenat este utilizat pentru a genera imagini cu aspect realist, credibil, ale unor persoane istorice, reprezentarea inadecvată a unor figuri simbolice naşte reacţii emoţionale ample", arată Claudiu Cazacu

"Într-un an electoral cu miză majoră, interacţiunea dintre tehnologie şi politică este mai sensibilă şi mai mult urmărită decât de obicei. O reprezentare greşită a unor figuri istorice capătă, astfel, un alt nivel de importanţă şi poate deveni - în ochii unora dintre alegători - un vehicul pentru exprimarea unor opţiuni sau o critică la adresa unor comunităţi. CEO-ul Google şi unul dintre fondatori au recunoscut că s-au comis erori majore şi că este nevoie de un alt mod de operare", mai spune analistul.

Interesant este faptul că, deşi co-fondatorul Serghei Brin a identificat unele probleme, între care comportamentul excesiv de prudent al modelului, (ajungând, în cele din urmă, să refuze să răspundă la solicitări obişnuite pentru că le consideră prea sensibile) acesta a afirmat că nu înţelege de ce modelul a ajuns să încline spre stânga spectrului politic.

Google, care a descoperit "transformers" (reţele neuronale care stau la baza modelelor conversaţionale de IA), a lăsat impresia că nu reuşeşte să folosească atuurile pentru a fi nu doar în avangarda noului val de IA, ci şi pregătit să beneficieze financiar de pe urma sa. Aşteptările sunt cu atât mai mari cu cât noile unelte de tip ChatGPT sunt văzute drept ameninţări la adresa veniturilor oferite de motorul de căutare dominant al Google, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Cine este vedeta de pe bursă

Acţiunile Alphabet (Google) au scăzut cu 3,8% de la începutul anului, în contrast puternic cu Microsoft, beneficiar al parteneriatului cu OpenAI, şi care a avansat cu 11,9% în 2024. Oferind structura de bază pe care sunt dezvoltate majoritatea uneltelor noi de IA, Nvidia este, însă, vedeta principală, înregistrând un salt impresionant de 77% doar anul acesta.

"Problemele Gemini vin într-o perioadă în care progresul foarte rapid stârneşte îngrijorare pe mai multe planuri. Pe de o parte, vorbim despre disponibilitatea locurilor de muncă, transformarea societăţii, prudenţa pentru evitarea inechităţilor. Pe de altă parte, există concentrarea de forţă economică în mâinile câtorva jucători. Agenţia guvernamentală Federal Trade Comission (FTC) a deschis o investigaţie, solicitând informaţii de la Alphabet, Amazon, Microsoft, OpenAI şi de la Anthropic. Aceasta din urmă, susţinută de Amazon şi Google, a anunţat recent o suită de modele de IA avansate, Claude 3, capabile să preia documente şi imagini, dar şi să realizeze rezumatul unei cărţi de 150.000 de cuvinte. Anunţul nu a oprit, totuşi, declinul acţiunilor Alphabet.

Modelele generative au înregistrat un progres remarcabil, dar vulnerabilităţi există în continuare, mai ales pentru că tehnologia are, în continuare, nevoie de timp pentru maturizare. În aceste condiţii, sunt foarte probabile alte incongruenţe şi răspunsuri "jenante" generate de robot şi descoperite de utilizatori. În acelaşi timp, efortul de a le face şi mai relevante, precise şi utile va fi, de acum înainte, unul uriaş. Noi oportunităţi de muncă se vor deschide în zone precum optimizare, explicare, verificare, conformitate cu principii şi reguli etice. Pe de altă parte, maturizarea tehnologiei va cere timp şi un volum dificil de imaginat de date.

"Aici Google deţine o «comoară», nu doar în ceea ce priveşte uneltele de prelucrare, ci şi în seturile imense de date pe care le deţine şi care «hrănesc» modele AI. În goana pentru claritate şi performanţă, «foamea» de noi date este, încă, nesatisfăcută. Reddit, care urmează să se listeze pe bursă, a dezvăluit un acord de 60 milioane de dolari pentru utilizarea datelor de către Google în antrenarea de noi modele", mai arată Claudiu Cazacu.

În perspectivă largă, setul bogat de date, talentul tehnic, resursele de procesare şi abilităţile de inovare "votează" în favoarea unui rol important al Google în arhitectura viitorului. Pentru a îndeplini aşteptările uriaşe, însă, gigantul va trebui să lucreze la coerenţa internă, la adaptabilitate şi la flexibilitate, pentru a defini produse nu doar la nivelul concurenţei, ci peste aceasta. În caz contrar, pierderea de venituri înregistrată după migrarea dinspre motorul de căutare spre alte platforme i-ar putea slăbi poziţia relativă între cei "7 magnifici" - giganţii pe bursă din domeniul tehnologiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb