Claudiu Cazacu, XTB: "Investitorii sunt atraşi de acţiunile AI"

Piaţa de Capital / 26 ianuarie 2024

Claudiu Cazacu, XTB: "Investitorii sunt atraşi de acţiunile AI"

Pe măsură ce prima lună din 2024 se apropie de sfârşit, investitorii care şi-au stabilit ca rezoluţie pentru noul an să se alinieze trendului AI prin dobândirea şi mai multor acţiuni în tehnologie, dau semne că se ţin de cuvânt. Nvidia, Microsoft şi Google au dus deja bursele americane spre recorduri, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

Microsoft, în competiţie strânsă cu Apple pentru a obţine coroana succesului din piaţa de capital, a devenit - temporar - cea mai valoroasă companie din lume.

"Deşi clasamentul se modifică de la o zi la alta, Microsoft a păşit în clubul «ultra-select» al companiilor care valorează peste 3 trilioane de dolari. În 2024, acţiunile Microsoft au adunat deja un avans de 7,7%, în vreme ce Alphabet a câştigat 9%. Nvidia (simbolul revoluţiei AI) are deja 24,4% anul acesta, iar în ultimele 12 luni a acumulat 211,2%. Astfel, indicele S&P500 a ajuns anul acesta (până joi, la închidere) la un avans de 2,6%, sub cel al Nasdaq 100 de 4,1%", subliniază Claudiu Cazacu.

În paralel, impulsul pentru Nasdaq este impresionant: +45,4% în ultimul an, mai mult decât dublu faţă de "saltul" de 20,5% al S&P500. Chiar dacă "motoarele" tehnologiei au propulsat bursa americană, se poate detecta, în entuziasmul faţă de liderii din domeniul AI, şi un interes speculativ tot mai accentuat. AMD a captat mai mult din cota de speranţă şi de imaginaţie, pe seama unor aşteptări înalte create în jurul unor produse care să concureze cu Nvidia. Recent, IBM a crescut cu 9.5% după rezultate peste aşteptări - cu menţiuni privind dublarea venitului pe segmentul de AI şi a cererea ridicată pentru infrastructură.

Potrivit consultantului de strategie din cadrul XTB, în efervescenţa din piaţa de capital s-au produs şi "duşuri reci episodice", cum ar fi cel privind vânzările cu amănuntul, de săptămâna trecută, care a trecut pe minus indicele S&P500. Ulterior, piaţa şi-a revenit după acest dezechilibru de scurtă durată.

"În prezent, acţiunile escaladează un zid al îngrijorării, atenţia fiind în altă parte decât spre riscurile abundente ale anului abia început. Este adevărat că prima estimare a PIB-ului arată o economie robustă, în creştere cu 3,3% în trimestrul al patrulea - peste aşteptări - şi cu o inflaţie în scădere. Dincolo de imaginea din oglinda retrovizoare, însă, ceea ce preocupă este direcţia pe care o va avea rata inflaţiei, în special în contextul perturbărilor din cauza conflictului din Marea Roşie, dar şi în contextul unui an electoral important", a explicat Claudiu Cazacu.

Bursele europene, evaluate sub cele americane

Donald Trump deja a vorbit despre introducerea unor taxe vamale de 10%, iar la Davos, sentimentul general a indus ideea că sunt şanse mari ca măsura să fie pusă în practică. Tesla se află, în prezent, sub presiunea fabricanţilor din China, deşi compania stă mai bine decât concurenţii europeni. Elon Musk a avertizat, fără ocolişuri, că industria auto chineză va "demola" alte companii dacă nu vor fi impuse bariere vamale. China se confruntă cu un trend de scădere multi-anual, iar începutul acestui an a fost dificil, cu un declin de 7% pentru indicele Shanghai Composite, înainte ca presa să publice informaţiile privind un plan de sprijin al guvernului în valoare de 2 trilioane de yuani (278 miliarde de dolari). Până vineri dimineaţa, declinul a fost ajustat la 2,2%. Investitorii rămân, însă, preocupaţi de dezechilibrele din sectorul imobiliar şi cel financiar şi par a avea nevoie de pachete de stimulare suplimentară pentru a readuce capitalul în "ringul bursier".

În Germania, indicele DAX are un avans de 0,9% de la începutul anului, şi de 11,7%, în ultimele 12 luni. În termeni relativi, bursele europene rămân, prin prisma evaluărilor, sub cele americane, din perspectiva preţului raportat la profitul pe acţiune. Situaţia reflectă lipsa de entuziasm pentru blocul economic afectat de conflictul din Ucraina, de competiţia strânsă în domeniul industrial cu Asia, dinamica lentă a Chinei şi de unele inadaptări structurale. În plus, sectorul-vedetă al tehnologiei centrate pe inteligenţa artificială este concentrat în SUA.

Pe de altă parte, la BVB, indicele BET a pierdut 2,6% în ultima săptămână şi a trecut pe un minus de 1,5% de la începutul anului. Faţă de acum un an, bursa a păstrat, totuşi, un avans respectabil de 25%, dublu faţă de cel al DAX, de exemplu. Indicele a fost afectat de evoluţia Hidroelectrica, al doilea cel mai important membru, cu o pondere de 17,3% din BET. Sub presiunea opiniilor negative ale Citi şi Morgan Stanley, cu încordarea pe care investitorii o resimt într-un an complicat, cu riscuri geopolitice şi cu imprevizibilitate, cel mai mare producător de energie verde a pierdut 5,9%. Sectorul bancar a preluat, de asemenea, o atitudine rezervată, contribuind la scăderile din piaţă.

"Investitorii vor afla dacă ancorele dividendelor sunt suficient de aproape pentru a preveni în săptămânile următoare, trepidaţiile suplimentare ale pieţei. Luna februarie bate la uşă, iar în istoria burselor internaţionale au fost situaţii când entuziasmul a cedat locul unor emoţii mai dure, după un debut de an aparent insensibil la riscuri. Semne de supra-extindere sunt deja vizibile în sectorul tehnologiei conectate la AI, acolo unde par a fi adunate cele mai pronunţate riscuri pentru ajustări. Tehnologia poate transforma lumea, dar ceea ce se poate observa este faza efervescentă a vechii dualităţi agonie-extaz", arată Claudiu Cazacu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb