CLIENT ÎMPRUMUTAT ÎN CHF: "Vreau să plătesc ratele la valoarea calculată de instanţă, dar banca nu mai răspunde"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 februarie 2017

"Vreau să plătesc ratele la valoarea calculată de instanţă, dar banca nu mai răspunde"

Simona Dragomir, debitor: "Am câştigat definitiv şi irevocabil procesul contra Bancpost pe clauze abuzive"

Banca nu a răspuns solicitării noastre, până la închiderea ediţiei

----

Actualizare 09:50 Bancpost: "Banca a contestat notificarea de dare în plată a clientei"

Bancpost ne-a transmis, în această dimineaţă, răspunsul său referitor la cazul Simonei Dragomir.

Reprezentanţii băncii ne-au precizat: "Cu privire la situaţia semnalată de către doamna Simon (Dragomir) Simona - clienta Bancpost, dorim să subliniem că Bancpost a avut un contact permanent cu domnia sa. Bancpost a venit în sprijinul acesteia cu soluţii individuale, în acord cu angajamentul de a oferi suport clienţilor care întâmpină dificultăţi în achitarea ratelor. Astfel, doamna Simon a beneficiat de o ofertă de restructurare a creditului, dar şi de o propunere de angajament de plată care să o ajute în respectarea obligaţiilor contractuale. În paralel însă, Doamna Simon a formulat notificare de dare în plată pe care Banca a decis să o conteste în conformitate cu dispoziţiile legale, urmând ca instanţa să se pronunţe în acest caz".

(E.O.)

-------

Simona Dragomir, care a contractat un credit în franci elveţieni (CHF) de la Bancpost, în anul 2007, ne-a semnalat, în cadrul unei scrisori, că a câştigat definitiv şi irevocabil un proces în instanţă, pe clauze abuzive, împotriva băncii sale. Domnia sa susţine că, deşi judecătoria a recalculat dobânda pe care trebuie să o plătească lunar, condiţii în care ratele scad considerabil, banca nu i-a răspuns la solicitările în care cere să-şi achite creditul la valoarea calculată în instanţă.

Doamna Dragomir ne-a mai spus că, în momentul în care a demarat acţiunea din justiţie, se afla în proces de executare silită.

Printre altele, domnia sa ne-a scris: "În anul 2007 am semnat un contract cu Bancpost pentru un credit în CHF, iar valoarea francului în acel moment era de 1,9 lei. Menţionez că am depus acte pentru credit ipotecar în perioada 2007 la toate băncile din Târgu Mureş şi că nu mi-au acceptat dosarul decât pentru franci elveţieni.

Am achitat ratele la bancă încă din 2007 - bineînţeles am avut şi restanţe -, apoi am beneficiat de o restructurare, în 2009, dar pe parcurs am ajuns la zi, după calculele şi chitanţele pe care le aveam. În perioada când francul a crescut la peste 4,3 lei, am rămas restanţi cu şase rate (...), apoi ne-am revenit şi am plătit câte două - trei rate pe lună, dar nu se vedea nicio scădere la suma totală de plată şi la ratele restante. Într-o zi am mers să mai plătim o rată şi am constatat singuri că ceva nu este în regulă cu creditul, pentru că doamna de la ghişeu a chemat un superior şi a întrebat ce face cu plata. Noi am întrebat, la rândul nostru, dacă sunt probleme, dar a răspuns că este ok. Ne-am dat seama că nici telefoane nu mai primisem de la Bancpost (înainte ne sunau şi de 2-3 ori pe zi şi ne ameninţau, ne spuneau să cerem bani de la fraţi şi rude), aşa că am sunat la Bucureşti, la sediul central Bancpost şi am întrebat de creditul meu. Am aflat că dosarul este în curs de executare şi că va trebui să plătim întreaga sumă. Necăjiţi, am mai discutat şi cu alte persoane care au trecut prin aceste probleme şi care ne-au recomandat să mergem la avocat şi să dăm banca în judecată pentru clauzele abuzive şi pentru dobânda mare, care crescuse de la 5,35% la peste 8% + libor.

În acelaşi timp cu procesul de anul trecut, am făcut şi o cerere la bancă să ne permită să plătim o sumă mai mică. Cererea a fost acceptată în septembrie 2016 şi am plătit respectiva sumă până când am câştigat procesul cu banca pe clauze abuzive şi pe dobândă. Judecătoria a calculat dobânda corectă de 2,6% la credit, iar rata ar scădea cu 60-70%. Am câştigat procesul în decembrie 2016 definitiv şi irevocabil.

După plăţile făcute timp de zece ani nu a scăzut nimic din credit, ba mai mult, acesta a crescut cu 2.000 de franci elveţieni.

În momentul de faţă nu ştim în ce stadiu este dosarul, pentru că banca nu ne mai răspunde. Am făcut notificare de dare în plată prin avocat, pentru a găsi o soluţie la reluare a ratelor la dobânda corectă, cu diminuarea ratei şi conversie la cursul istoric.

Aş dori să ne putem plăti restanţele şi apoi datoria lunară, la dobânda şi ratele calculate şi câştigate în justiţie, dar nu avem niciun semn de la bancă".

Bancpost nu a răspuns, până la închiderea ediţiei, nici solicitării făcute de Ziarul BURSA, în care am cerut referinţe legate de situaţia creditului contractat de Simona Dragomir.

Menţionăm că, potrivit deciziei Judecătoriei Târgu Mureş pronunţată în mai 2016, instanţa a constatat caracterul abuziv al mai multor articole din contract, printre care şi cel ce prevede că "indicele de referinţă al Băncii pentru creditul ipotecar se stabileşte în funcţie de costul surselor de finanţare şi evoluţia dobânzii la creditele ipotecare de pe piaţa bancară din România, se publică în presă şi se afişează la sediile unităţilor teritoriale ale Băncii".

Judecătoria obligă banca să restituie debitoarei sumele de bani percepute în temeiul clauzelor cu privire la care s-a stabilit că au caracter abuziv, respectiv sumele percepute cu titlu de comision de acordare şi comision de administrare lunară, diferenţa dintre sumele achitate ca şi cele care ar fi trebuit plătite în cazul în care în contractul iniţial s-ar fi stabilit dobânda variabilă anuală ca fiind formată din marja de profit a băncii şi indicele de referinţă, precum şi diferenţa dintre sumele plătite cu titlu de dobândă penalizatoare şi sumele ce ar fi trebuit achitate în cazul stabilirii dobânzii penalizatoare la un nivel de 3 puncte procentuale pe an peste dobânda curentă.

Totodată, instanţa obligă pârâta să achite reclamantelor dobânda legală asupra sumelor percepute în temeiul clauzelor declarate abuzive, de la data primirii acestora până la restituirea lor efectivă.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Nu cred ca exista 2,6% dobanda la credit in Romania azi.

    Nici CEC nu are asa ceva. 

    Banca nu maia rea si ea marja, sa-si plateasca cheltuielile, investitiile, depozitele,..?

    S-a ajuns la excese discriminatorii, numai ca au CHF. 

    1. Dragule, libor-ul este negativ (-0.66) Daca marja bancii in contractul initial era 3.26% instanta nu i-a facut nici un favor doamnei.Ideea e ca initial marja bancii era mica si ei au profitat de modificarea contractului cand s-a facut restructurarea modificand la randul lor si marja.Si apoi daca tot esti impotriva acestor debitori de ce mai citesti articolele. Lasa-i pe cei interesati care scriu comentarii constructive. Multumesc

      Ar fi culmea sa traim in dictatura celor cu CHF, sa ne spuna ei ca sa citim, ce sa zicem, ...

      Platiti-va datoriile angajate. 

      Apropo, vezi ca LIBOR-ul ala nu mai e negativ, ceea ce oricum era o ineptie.

      Cand o sa-ti cresca LIBOR-ul ce o sa mai vrei de la noi, aia care platim ? 

      Ca est neinformat e clar. Daca dai o simpla cautare pe google vei vedea ca valoarea exacta din data de 14.02 -0.66240%. Si informeaza-i si pe cei de la Banca Nationala a Elvetiei ca mentinerea dobanzii negative e o ineptie. Nu am spus nicaieri ca cineva nu trebuise sa plateasca ratele si nici in articol nu scrie asta. Bravo tie ca platesti - si eu fac la fel. Iar de citit poti citi cat vrei - nu va inteleg frustrarea si modul in care o aratati da parca v-ar lua cineva voua vreun ban din buzunar. Plus ca nu stiu de unde ai tras concluzia ca as avea vreun credit si mai ales ca ar fi in CHF!

      Daca exista o sentinta definitiva a unei instante ea trebuie pusa in aplicare. Asta nu te deranjeaza? Ar trebui daca esti intreg la minte.

      Esti total dezinformat...Libor CHF este negativ -0.72 pe acolo

      Ca sa nu mai vorbesc ca imprumutatul a facut de toate.

      Daca a dat in plata ce mai comenteaza ? 

      Numai asa ca sa faca atmosfere, ce bun si corect e el ce rele sunt bancile.

      Ipocrizie. 

      CORECT SI LA SUBIECT.

      ESTI PE LANGA SUBIECT PROSTACULE.

      Or sa vrea ROBOR, cand o sa creasca ROBOR o sa vrea din nou LIBOR, EURIBOR, YENIBOR, ZLOTIBOR, RUBLIBOR si cate or mai fi.

      Eu zic ca cel mai bine ar fi sa li se dea moneda din Botswana, poate asa vor fi in sfarsit multumiti.  

    Cum este posibil intr-o democratie dintr-o tara membra a Uniuni Europene?

    1. Cum este posibil intr-o democratie dintr-o tara membra a Uniunii Europene, ca unii ca tine Topsac sa poata iesi la pensie pe la 40 si ceva de ani cu acte false si sa nu fie accesorizati cu bratari de fier?

    Doamna trebuie sa fie isteata! a dovedit-o daca a castigat in instanta.

    Ce o impiedica sa vireze lunar noua rata, bancii? sau sa o consemneze la dispozitia bancii sau si mai simplu sa nu mai achite nimic pana ce o va ruga banca sa-i plateasca. Bineanteles dupa ce s-a asigurat de refuzul (dovedit) al bancii de a accepta noua rata la credit. 

    1. Pai de unde sa o duca mintea? Iti dai seama cata minte are din declaratiile citate in articol...Cred ca n-ar sti sa fac diferenta intre Autocamioane Roman si Petre Roman, ar zice ca sunt amandoua masini :)))

    Pai povestea doamnei asta nu se prea leaga deoarece daca ea e deja in executare si nu a contestat executarea aceasta executare merge mai departe pana ce instanta hotaraste sa intoarca decizia daca hotaraste asta. Ce sustine dumneai ca o castigat nu mai are la ce aplica creditul fiind deja scadent ultima rata fiind toata suma de plata credit+dob+restante+chelt de executare. D-na vad ca a apelat si la legea darii in plata deci o fost executata sau nu? Sa mearga la orice banca si sa isi faca o consultare la Biroul de credit si sa vada daca creditul e curent sau e trecut in executare. Daca banca a declarat creditul scadent ea trebuie sa plateasca intai restantele apoi daca mai are ceva de luat.

    cunoasteti pe cineva care a negociat cu banpost? ca am vazut ca C.D.N a negociat prin institutia creata de banci o dobanda buna fixa ,apoi variabila si binenteles un discount,poate ne va spune si noua daca este adevarat sef al pagubitilor chf.Asteptam sa ne spuna care este actiunea ??

    1. Nu poate sa spuna ca are contract de confidentialitate cu Bancpost !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb