CLIENŢII - ÎN CONTINUARE NEMULŢUMIŢI DE RELAŢIA CU BĂNCILE  BNR: "Banca centrală nu este abilitată să intervină în relaţiile contractuale dintre bănci şi clienţi"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 martie 2017

BNR: "Banca centrală nu este abilitată să intervină în relaţiile contractuale dintre bănci şi clienţi"

Un client Raiffeisen Bank ne-a scris că, deşi a beneficiat de reducerea dobânzii şi a primit unele oferte de restructurare, soldul creditului său a scăzut de la 43.128 CHF în august 2008, la doar 38.122 CHF în martie 2017

Raiffeisen Bank: "Clientul a avut deja trei restructurări şi am încercat să identificăm cea mai bună soluţie astfel încât să-i acordăm un ajutor"

Negocierea dintre clienţi şi bănci pare să rămână la stadiul de deziderat, deşi inclusiv avocaţii instituţiilor financiare le-au sfătuit pe acestea să renegocieze contractele de credit, astfel încât să nu se ajungă în situaţia în care judecătorii să reconstituie contractele, aşa cum decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) pe marginea Legii dării în plată prevede, în cazul în care băncile refuză să stea de vorbă cu debitorii.

În ultima perioadă am primit mai multe scrisori la redacţie ce reclamă faptul că reprezentanţii băncilor încă nu-i primesc la discuţii pe consumatori.

Una dintre acestea priveşte un credit contractat de la Raiffeisen Bank, caz clasificat chiar de instituţia financiară ca fiind unul social. Debitorul menţionează că banca i-a propus conversia creditului în condiţiile ofertei lansată recent, dar că, raportat la nevoile sale, aplicarea acestui program nu este suficientă.

În mai multe ocazii, Guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu a transmis băncilor că trebuie să negocieze cu clienţii, arătându-se mulţumit de faptul că CCR i-a trimis pe consumatori în instanţă, pe fondul Legii dării în plată, pentru a fi constatată impreviziunea.

BNR ne-a transmis, ieri, că, în conformitate cu atribuţiile conferite de prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, banca centrală nu este abilitată să intervină în relaţiile contractuale dintre instituţiile de credit şi clienţii acestora.

Reprezentanţii BNR ne-au mai spus: "Vă facem cunoscut faptul că atât instituţiile de credit, persoane juridice române, cât şi sucursalele instituţiilor de credit, persoane juridice străine, îşi desfăşoară activitatea de creditare a persoanelor fizice în baza propriilor norme de creditare, aprobate de organele statutare competente ale acestora, în conformitate cu cerinţele instituite prin Regulamentul Băncii Naţionale a României nr.17/2012 privind unele condiţii de creditare, care stabileşte principiile generale de creditare a persoanelor fizice şi a entităţilor nefinanciare".

Clientul Raiffeisen Bank ne-a transmis: "Deţin la Raiffeisen Bank, din 11.08.2008, un credit ipotecar de 43.128 CHF (...). Precizez că (...) banca m-a informat că a mărit marja la 6,31+Libor la 6 luni, conform OUG 50/2010 (actul adiţional nu l-am semnat niciodată). Dobânda creditului a fost de 5,5% în 2008, în contract au fost specificate trei feluri de dobândă la an aniversar (fixă la un an, variabilă la un an sau fixă la trei ani; le-au anulat la primul act additional de restructurare).

Din cauza problemelor de sănătate apărute la soţie (a fost operată în Spitalul Parhon Bucureşti în noiembrie 2010 şi diagnosticată cu cancer la glanda tiroidă), am fost nevoit să cer prima restructurare a creditului, în 04.11.2010 (...), iar marja băncii a fost stabilită la 8,07 puncte procentuale (valoarea totală plătibilă era de 76.388,96 CHF). Dobânda la acordarea creditului a fost de 5,5%, iar DAE - de 7,8%. În ianuarie 2011, tatăl meu a decedat, cu doar patru zile înainte de a merge la Spitalul Fundeni împreună cu soţia pentru investigaţii amănunţite şi tratament cu iod radioactiv. Toate aceste necazuri suferite în familie, creşterea marjei de către bancă, creşterea cursului francului elveţian au dus la o cheltuială foarte mare a familiei, veniturile salariale au scăzut, au fost perioade de şomaj tehnic la CFR Marfă (Depoul Craiova, acolo am locul de muncă - inginer) şi şomaj de 1 an la soţie şi am ajuns în situaţia de a cere o nouă restructurare în data de 10.02.2012, dar marja a ajuns la 8.07% + LIBOR la 6 luni şi mi-a fost prelungită doar perioada de rambursare a creditului, până în anul 2046, iar rata a fost fixată la 284,99 CHF, iar costul total al creditului a fost majorat la 118.269,17 CHF. Problemele de sănătate ale soţiei continuă şi astăzi şi va trebui tratament şi investigaţii în continuare la Spitalul Fundeni, în lunile mai şi noiembrie ale anului 2017. În plus, analizele pe care trebuie să le efectueze primăvară - toamnă pentru observarea marcărilor tumorali nu sunt plătite integral prin Casa de asigurări şi o mare parte sunt plătite din banii proprii.

Faţă de cele explicate mai sus şi pe care le pot dovedi cu acte, le-am cerut ajutor pentru a renegocia contractul (aşa cum am specificat în actul adiţional semnat în data de 04.03.2013, dar banca a răspuns doar prin modificare de marjă - fixată la 6% + LIBOR la 6 luni, pe toată perioada contractului, nu şi modificarea costului total majorat abuziv în urma restructurărilor).

Veniturile pe familie le-am prezentat băncii în perioada august 2008-decembrie 2016. Venitul meu net a fluctuat, din august 2008 (1.386 lei) şi până în noiembrie 2016 (1907 lei), la fel şi al soţiei - din august 2008 (466 lei net) în decembrie 2016 (925 lei net). Rata a fluctuat între 362 CHF, în 2008 (aproximativ 770 lei), la 150 CHF, 260 CHF, 284 CHF pe restructurări şi este, în prezent, de 214 CHF (920 lei - ultima rată plătită în 04.03.2017), dar creditul este prelungit până în octombrie 2046, iar iniţial a fost până în 2028 (pe 20 ani).

Costurile de întreţinere ale imobilului (2 camere) - asigurare, întreţinere, facturi - sunt cuprinse între 700 de lei în perioada rece şi 350 lei - în vară, la acestea adăugându-se întreţinerea unui copil de 14 ani.

Banca a fost înştiinţată în repetate rânduri de problemele mele:

- 17.09.2010 (...) - am solicitat modificare marjă şi renegociere - au refuzat;

- 05.03.2013 (...) - renegociere contract, conversie la orice curs - au refuzat, modificând doar marja de la 8,31% la 6%, în martie 2013;

- 10.02.2015 (...) - renegociere contract, conversie - au refuzat şi am acţionat banca în judecată la judecătoria Craiova (clause abuzive şi îngheţare curs - am pierdut pe fond). Am fost chemat în iunie 2016 în agenţie pentru conversie şi ofertă, dar din cauză că am refuzat să semnez unele acte nu au dorit să-mi prezinte oferta în scris, ci doar verbal, la insistenţe (10% discount la sold după conversie - rata ajungea la 1.200 de lei, 5% discount după primul an - rata ajungea la 1.150 lei şi 5% discount după anul următor - rata ajungea la 1.080 lei, iar eu plăteam, în franci, 900 de lei).

- 15.02.2017 (...) - reechilibrare contract şi impreviziune - nu am primit răspuns în scris, dar am fost sunat din agenţia mare Craiova, am depus documente cu veniturile pe opt ani, acte medicale pe şase ani, analize, costuri întreţinere apartament, facturi şi mi s-a spus, în 10.03.2017, că m-am încadrat în cazurile sociale şi că pot beneficia de oferta curentă cu scădere la sold de 25% rată fixă pe 5 ani - 620, apoi 580 lei cu dobândă de 3%+ROBOR la trei luni, dar perioada a rămas tot până în 2046. Mi-au transmis că este ultima oferta şi că dacă am neclarităţi să revin în agenţie cu o reclamaţie. În prezent, suntem în recurs la tribunalul Craiova, dar aici nu s-a câştigat nimic, la nici un dosar.

Soldul este de 38.122 CHF, la 10.03.2017, din 43.128 CHF - august 2008, fără nicio zi de întârziere, cu eforturi enorme, ajutaţi de rude".

Reprezentanţii Raiffeisen Bank susţin că acest caz a fost analizat cu prioritate, avându-se în vedere întreaga situaţie prezentată.

Aceştia ne-au explicat: "Aşa cum am făcut-o şi în trecut şi aşa cum se afirmă şi în scrisoare, clientul a avut deja trei restructurări şi am încercat să identificăm cea mai bună soluţie astfel încât să-i acordăm un ajutor. Soluţia presupune în primul rând ştergerea a 25% din soldul creditului şi conversia la lei, astfel încât clientul să nu mai fie impactat pe viitor de fluctuaţiile cursului valutar. În plus, îl protejăm şi de eventualele variaţii de dobândă, aşa că, timp de cinci ani, beneficiază de dobandă fixa de 4,5%; dupa aceşti cinci ani trece pe dobândă variabilă de ROBOR la trei luni plus marjă de 3%; este oferta noastră curentă pentru cei cu credite în CHF şi situaţii dificile. Prin oferta propusă clientului (detaliată mai sus), rata acestuia scade în primii cinci ani cu 31,5%, pentru ca după cei cinci ani să ajungă la o scădere de 36% faţă de rata actuală.

Prelungirea termenului creditului a fost acceptată de client în cursul discuţiilor şi a celor trei restructurări (vorbim de anii în care a fost restructurat creditul). Este greu acum să revenim şi să discutăm despre o situaţie acceptată de client la acel moment, întrucât au fost semnate acte pentru acele restructurări".

Banca a lansat, recent, o ofertă de conversie care presupune acordarea de discounturi de 25% la conversiile creditelor luate în franci elveţieni, pentru debitorii cu un grad de îndatorare a familiei mai mare de 60% şi care nu înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile. Oferta băncii este valabilă trei luni, până la 30 aprilie 2017, şi presupune o dobândă fixă anuală de 4,5%, în primii cinci ani, iar pentru restul perioadei - o dobândă variabilă de 3% plus ROBOR la trei luni. Conversia creditelor din CHF în lei ar urma să fie făcută la cursul BNR din ziua respectivă.

Opinia Cititorului ( 38 )

  1. Adreseaza-te Avocatului Poporului.

    Ce ciudat cum banca nu da scris nimic sa fie oficial.

    Cred ca te incadrezi in Drepturile Omului, Roma 1950 doar ca instantele interne nu judeca dupa ele. Nu inteleg de ce. 

    1. Sau merge si cum a spus sefa ta Cristoforidis, cand era vorba de cresterea avansului pentru tineretul care vroia sa isi cumpere o casa:

      "Cine nu isi permite un avans de 30-40%, nu isi permite un credit"

      Aceeasi teorie merge si in cazul cetateanului, "eroului" din articol si altora ca el. Cine nu isi permite ratele, nu isi permite un credit !  

      Vorbele lor vor fi înțelese după majorarea dobânzilor și creșterea ratelor.

      Un avans de 5% înseamnă o expunere de 95% la crize economice. Pe durata celor 30 de ani, minim 4 crize economice vor face deliciul consumatorului de credit.  

      Ceva zici tu.

      Riscul e intre banca si client, teoretic. 

      1.2 are un punct de vedere.

      Trebuie sa se pronunte judecatori asupra cazului care cred ca contine cca 500 de coli. 

      Profetiile astea sunt ca alea cu prabusirea preturilor la apartamente in 2016, nu Aristotel Costel/Make Don pe numele de buletin Pavel Vasile Lucian. Ce sa vezi, pentru 99,99% din tinerii tarii creditul e singura metoda de locuire decenta, nu toti au "norocul" sa fie tinuti de mila in spatiu pe banii Universitatii Asachi asa cum te tine pe tine Nicu Seghedin.

      Doamne Maica Domnului, prin ce chinuri cumplite a trecut omul asta si prin ce chinuri trece ca sa isi achite rata la banca. domnule, imi pare foarte rau pentru situatia prin care treceti, adresati-va instantei, mergeti si va cereti dreptatea in fata judecatorului! daca Van Groningen si Raiffeisen pot sa se comporte asa cu un om care este intr-una din cele mai disperate situatii, nu ma pierdeti speranta si mergeti in instanta, invocand impreviziunea. ceretii reechilibrarea contractului.

      Minim 4? Mai, da tu esti un om pregatit si informat. Genul care nu poate sa aiba un credit in CHF. 4 zici? Nu 3 si nici 14, ci minim 4. Jos palaria.

      Avocatul Poporului are credite la banci de 1,5 milioane de euro, cum poate el sa fie avocatul poporului? nici macar nu a avut bunul simt sa formuleze un punct de vedere catre CCR la legea darii in plata.

      Nu-i cunosc pe subiecții obsesiei tale.

      În capitalism, perioadele de creștere economică sunt urmate de crize economice, corecții sau depresiuni. În socialismul bancar actual, creșterea economică este bazată pe scheme Ponzi, iar crizele sunt prăbușiri totale.

      Cu sau fără Pavel/Seghedin și alți atacați, bancarzii se vor arde. 

      IN Canda MBS(Prima Casa) care functioneaza din 1977 e tot schema Ponzi? Dar in Marea Britanie? Sau sa luam cazul Australiei? Toate sunt scheme Ponzi? Ca si la aia rata de plata e tot cam 90%, atat la creditele in derulare cat si cele achitate integral:))))) Tu nici nu stii ce inseamna termenii astia pe care ii folosesti dar ii bagi pentru ca asa iti scrie Necula in script:)))) Spune-mi cum poti sa fi atat de penibil? Chiar nu ai niciun pic de consideratie fata de tine? :)))))

      Fabian society.

      Scheme Ponzi proptite de stat până se fac praf. Și în perioada 2006-2008 am fost penibil. Merită!! :) 

      Da, in perioada 2006-2008 tot penibil erai. Spurcai femeile care fac un copil, familiile tinere, studentii, etc. Acum plangi de mila creditatilor si a familiilor tinere, in functie de sefi te indoi ca trestia:))) Hal de om....

    Asa din afara se vede ca Banca a facut toate eforturile.

    Acum si clientul sa se hotareasca si sa nu se mai tot schimbe in ce vre. 

    1. Pai, i-a facut vreo 3, 4 oferte, dar atat timp cat banca nu le sterge datoriile nu sunt multumiti. In rest, cand era vorba ca avansurile sa creasca din cauza lor urlau din toti bojogii"sa plateascaaaa, sa scoata banii daca vor case". Cand e vorba sa plateasca ei ce s-au obligat prin contracte fac scandal. Cat despre povestea relatata in articol am mari indoieli. Povesti din astea am vazut cu carul inventate de individul de ziua a saptea. "Drama" nu are niciun element care sa o faca vreun pic credibila ci doar o urzeala de tip Acces Direct care sa stoarca o lacrima.

      Avans mic și bani ieftini înseamnă preț umflat. Și un analfabet economic ca tine poate să priceapă.

      Ce sa vezi? Aia cu avansul de 5% isi platesc in proportie de 99,7% creditele la zi, deci iar te-ai facut de ras PAVEL LUCIAN VASILE !!:)))) Si te faci de ras pe 0,20 ron postarea, macar daca luai ceva mai mult poate se merita, dar asta arata "valoarea" de mare (h)analist :))))

      Bursa- faceti un lucru extraordinar ca publicati astfel de cazuri. sper ca domnul sa isi gaseasca rezolvare si multa sanatate sotiei.

      Ei plătesc creditele la zi pentru dormitoarele ceaușiste ieșite din garanție. Statul a garantat pentru aceste credite, peste 20-30 de ani vor fi achitate complet după care vin creditele ipotecare pentru reabilitare.

      Confortul muncitorilor comuniști va fi plătit vreo 60 de ani. :)

      Să fie sănătos Pavel Lucian Vasile. Nici nu știe ce spume fac postacii bancarzi. 

      Ce sa faci fratioare? Asa se plateste cand ai o casa. TU nu ai de unde sa stii asta ca tu esti tinut de bogdaproste intr-o camera proprietate a statului, orice cheltuiala cu reabilitarea sau consolidarea e platita din ban public!

      Ăia nu au o casă, ci un dormitor ceaușist insalubru.

      Tu, postac bancard înfometat, n-ai nici cea mai vagă idee ce am eu și de ce sunt complet independent. 

      Tu nici macar asta nu ai pe Pamant :)))

      Ba da am idee cine esti. Un sclav, pana acum cativa ani sclavul lui Manole care improsca cu laturi la ordin, acum sclavul barbosului din Cisnadie si faci exact acelasi lucru ! 

      Mai mult de 60% dintre tineri care au luat un credit Prima Casa au achizitionat un apartament NOU cocos, deci iar ciugulesti pe langa latrina !

    "banca centrală nu este abilitată să intervină în relaţiile contractuale dintre instituţiile de credit şi clienţii acestora".

    Ba sa le fie RUSINE celor din BNR, ca noi debitorii, parte a sistemului atent supravegheat de ei, ii anuntam in scris ca suntem abuzati (de ex. banca isi mareste unilateral dobanda cu 50%, precum a facut-o Piraeus Bank in 2009 cand mi-a marit unilateral dobanda de la 4 la 6 puncte procentuale) iar ei "nu sunt abilitati" ... . Adica la tine in sistem vezi si sti ce mizerii fac bancile cu debitorii si tu faci pe neabilitatul, dar daca o lege precum DIP sau a conversiei incearca sa ajute debitorul, te auto abilitezi pana in panzele albe si sari din oficiu in apararea bancilor.  

    De ce BNR nu scrie adrese catre BCE, SNB catre guvern etc. sa fim ajutati si noi debitorii, dar cand apar initiative legislative ei fac adrese si trimit consilieri si angajati proprii la toate nivelurile posibile. E corect acest lucru? E moral?

    RUSINE tradatorilor din BNR, o mizerie si o nedreptate mai mare fata de noi simpli cetateni nu o pot face decat oamenii rau intentionati. 

    1. Dizabilitatule, daca banca mareste dobanda ABUZIV cu 50% e caz de nerespectare a contractului, adica de competenta justitiei sa-l rezolve.

      Analfabetule dizabilitat, consumator parte a sistemului bancar, BNR este REGLEMENTATOR nu aparator si enforcer de DREPTURI INVENTATE DE AVOCATI CU URECHI DE ELEFANTI. 

      Reglementarea inseamna ca se stabileste ceva, un cadru in care se desfasoara activitatea. Ca de exemplu o autoritate a statului a REGLEMENTAT ca energia electrica in Romania pentru uz casnic trebuie sa aiba 220 de Volti si 50 Hz. Daca furnizorul de energie iti da din greseala 300 de Volti si ti se ard toate aparatele nu REGLEMENTATORUL trebuie sa te apere si sa-ti faca dreptate ci justitia. Ce nu intelegi? Va intoxicati unul pe altul in tot felul de grupuri infractionale organizate si nu pricepeti nimic. 

      Sau, ca sa intelegi si mai bine dizabilitatule, Parlamentul a REGLEMENTAT prin lege ca circulatia pe drumurile din Romania se desfasoara pe partea dreapta (si nu pe stanga cum se intampla in Marea Britanie).  

      Daca te loveste o masina sau te omoara pe sosea nu e vina REGLEMENTATORULUI si Parlamentul NU ARE ABILITATEA sa constate incalcarea reglementarii si abuzul prin care ai fost ucis. E de competenta politiei sa constate si de cea a justitiei sa iti faca dreptate. Dizabilitatule, esti un TRADATOR prin prostia cu care inunzi tara. 

      Sub supravhegherea BNR, Udrea a primit credit fără garanții, de meleoane de euro. Bonitatea clientului? Vax.Credit sau fraudă? BNR supraveghează pentru tine.

      Stii ca esti platit din bani furati, nu Pavel Lucian Vasile? Sefii tai din GCCC fura, sau in limbaj juridic:comit infractiunea de inselaciune, prevazuta de articolul 244 din noul Cod Penal.

      Robulache, tu tot nu intelegi? Deci daca Udrea a primit meleoane fara garantii E FRAUDA.

      Cine investigheaza FRAUDELE? Politia si Procuratura. Adica Politia trebuie sa investigheze cazul, esti chiar atat de batut in cap incat nu pricepi. 

      am scris la BNR de nenumarate ori cand Isarescu facea conferinta de presa ca bancile negociaza, iar cei de la CEB imi dadeau cu tifla in cap, si la fel mi-au raspuns si mie BNR. BNR este o structura dominata de securisti comunisti, o afacere de femilie Isarescu-Croitoru, cu penali infiltrai de Vantu-gen Bogdan Olteanu, care protejeaza politica antinationala a bancilor

      Băncile nu au respectat criteriile de acordare a creditelor sub supravegherea BNR.

      Pavel Lucian Vasile, Pavel Lucian Vasile, Pavel Lucian Vasile.

      Dra Mugurel Isărescu se află în fruntea BNR de 27 de ani, Caritas, FNI, sistem bancar românesc falit, debitori escrocați, Băsescu credit 1 milion euro, Udrea, 3 milioane euro. 

      Nu e batut in cap. E baut, ca e ora la care se intind musamalele pe Lamotesti !

      anonim (in data de 15.03.2017, ora 11:38), esti depasit de situatie, platit de BNR sa denigrezi. Puteai fi tu in locul nostru. Cum te simteai sa vezi ca cei care te pot ajuta iti pun piedici si valideaza nedreptatea? De ce BNR cand a fost sesizat a tacut si nu a sesizat organele de cercetare sau alte institutii asa cum au facut la legea DIP? Ce supravegheaza ei?

      Si ca sa ramai si tu cu ceva bun, tensiune efectiva in Romania este de 230Vac nu 220 (nu intoxica). 

      Eu nu as putea fi in locul tau pentru ca nu sunt lacom si speculator ci cumpatat. Si inainte de a face sau zice ceva caut sa inteleg. Nu ma iau dupa ce imi zice protv, bursa, deputatul zamfurt sau isarescu.

      Nu ectreaba BBR sa sesizeze organele de cercetare, e o AUTORITATE DE REGLEMENTARE nu de respectare si aparare a drepturilor.  

      Tu de ce nu sesizezi organele de cercetare penala? Ai dreptul de sesizare suspendat, esti cumva intr-o puscarie speculantule?? Nu ti-e rusine sa minti? 

      Si ca sa ranai si tu cu ceva: piate la voi in Oltenia si Moldova, scursura societatii romanesti cuiburi de asistati sociali, e curentul de 230. La noi in Ardeal langa toate prizele e inscriptionat 220 V. Si minunat argument asta cu 230, atata te-a dus capul sa intelegi, duzabilitatule CHF. 

      Corect

      Dragule, incerc sa-ti mai explic doar un lucru: tu cand esti bolnav unde te duci, la mediul specialist sau la o baba vraci? Eu am fost invatat, educat, ca atunci cand am o nevoie, sa apelez la specialist: cand sunt bolnav sa ma duc la medic nu la un vraci, cand am o problema juridica sa ma adresez unui avocat nu sa ma reprezint singur, cand am nevoie de bani sa ma duc la o institutie bancara nu la camatar. Eu sunt inginer, nu sunt nici finantist, nici economist si m-am prezentat la banca (la specialist). Dar banca NU m-a informat, dimpotriva, m-a dezinformat, spunandu-mi ca, francul e unul stabil si ca nu variaza in timp. Acest lucru NU trebuia sa se intample intr-un sistem reglementat si SUPRAVEGHEAT. Ce a supravegheat BNR? Hotia? Inselarea cu acte in regula a debitorilor?

      Faptul ca vorbesti urat si jignesti nu te face decat un roman impotriva romanilor, dar ai grija, tot aici la noi in ardeal e o vorba "roata se invarte". 

      In legatura cu cei 230Vac, mai documenteaza-te sau apeleaza la un specialist in domeniu (aparentele inseala).

      Unde era Reglementatorul cand a aparut Dacia felix BANCOREX???

      Era alta lege care viza competentele si activitatea BNR cand cu Bancorex, Dacia Felix sau FNI. Da tu de unde sa stii asta ca doar nu ti-au zis nici avocatul cu urechiuse de tapir, nuci deputatul populist si nici mustacioasa de la rar. Nu-i asa?

      BNR a fist si ea devalizata pana prin 2002-2004 de guvernele PSD care luau cu japca bani din rezerva nationala. Ca daca e rezerva nationala de ce sa n-o cheltuie politicianul, nu-i asa alex dizabilutat platit din zamfurt? 

      COMPETENTELE actuale au fost introduse in lege pentru ca BNR sa deviba o institutie independenta, care poate sa zica NU unui guvern sau unor politicieni. Deci atunci era o alta BNR chiar daca era condusa tot de iscalescu.  

      Tu esti atat de prost, dar atat de prost, incat ai trecut si vei trece prin viata ca rata prin apa. Si nu ma mai plictisi specukantule ca stric orzul pe gaste explicandu-ti lucruri pe care nu ai capacitatea intelectuala sa le intelegi. Ramsi cu opiniile tale de speculant, intoxicat de grupul infractional organizat precum si de capii sai, senatorul liberal populache si avocatul cu urechi gigantice care va face de bani. 

    Omul are dreptate iar banca ia acordat 3 ''ajutoare'' care in realitate l-au inglodat si mai tare in datorii, momindu-l cu micsorarea ratei, dar crescind aberant suma totala ce va fi returnata, facindu-l dator pe viata! BNR trebuia si putea sa intervina in aceste cazuri, foarte simplu, schimbind regulamentul activitatii de creditare. Ca un exemplu, (nu lucrez in bransa) putea sa impuna bancilor rezerve valutare mult mai mari pentru creditele in CHF, sau pentru astfel de cazuri sau rezerve valutare de 300% pentru sumele rezultate in plus la credite in cadrul restructurarilor, sau ceva foarte costisitor pentru a descuraja negocierea de pe pozitii de forta a bancilor. Dar , din pacate, BNR nu a ajutat in nici un fel romanii in fata bancilor, iar guvernatorul desi a atras atentia asupra pericolului creditarii in alte monede decit leul, nu a descurajat prin regulament cresterea de dobinzi discretionare, cresterea aberanta de sold, sau de perioada de returnare. Putea face ceva pentru acesti oameni de buna credinta si care sunt cu adevarat in situatii disperate.Dar nu e prea tirziu!!!! ACUM E MOMENTUL DOMNULE ISARESCU, ACUM URMEAZA O AVALANSA DE NEGOCIERI! PUNETI CONDITII GRELE BANCILOR PRIN REGULAMENT, PT A STAVILI LACOMIA ACESTORA! Altfel instantele le vor stabili conditii si mai grele! Paradoxal, prin aceste conditii veti ajuta ambele parti si veti arata ca meritati fotoliul in care va aflati!

    1. ...ca am citit pana la sfarsit comentariile si am gasit un om care a inteles realitatea bancara

      Chiar daca este evident abuzul bancilor, acestea nu vor face nimic. Oamenii vor fi storsi de bani in continuare de acesti esroci. 

      Sper ca oamenii sa inteleaga ca sistemul bancar este gandit pentru a escroca. 

      Bancile vand iluzii...dupa ce semnezi cu banca, chiar daca aceasta incalca flagrant contractul nu poti sa faci nimic altceva decat sa platesti ce spun ei sau sa te lupti prin tribunale ani de zile care iti vor distruge viata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb