Clotilde Armand, urmărită penal pentru conflict de interese

George Marinescu
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 30 august 2023

Sursa foto: facebook / Clotilde Armand

Sursa foto: facebook / Clotilde Armand

Prejudiciul reclamat de ANI se ridică la 18.720 lei Pedeapsa prevăzută de Codul Penal pentru conflictul de interese este închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea ocupării unei funcţii publice

English Version

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, este urmărită penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în urma sesizării înaintată procurorilor de Agenţia Naţională de Integritate. Instituţia publică o acuză pe Clotilde Armand de conflict de interese şi de incompatibilitate pentru că s-ar fi folosit de funcţie pentru a obţine venituri pentru sine.

În urma deschiderii dosarului penal, primarul Sectorului 1 a fost audiat ieri de procurori, care i-au transmis că deocamdată are calitatea de suspect.

"Am venit la Parchet la solicitarea domnului procuror pentru a lămuri situaţia de la ANI, bazată pe plângerea lui Dan Tudorache (n.red. - fostul primar al Sectorului 1 Bucureşti, cercetat şi urmărit penal în mai multe dosare de corupţie). Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect, înţeleg că aceasta este procedura. Sunt acuzată că aş fi fost remunerată ilegal cu 3.000 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupţie la Primăria Sectorului 1. Un proiect care a fost finalizat cu succes, la sfârşitul lunii mai: 60 de funcţionari publici au participat la cursuri de formare /instruire în domeniul prevenirii corupţiei, transparenţei, eticii şi integrităţii, a fost creat un registru al riscurilor de corupţie la nivelul administraţiei locale din Sectorul 1, au fost elaborate proceduri operaţionale privind managementul riscurilor de corupţie şi stabilirea măsurilor preventive anticorupţie la nivelul Primăriei Sectorului 1 şi au fost derulate campanii de conştientizare privind riscul expunerii la faptele de corupţie. Primăria Sectorului 1 a fost una dintre primele administraţii locale din România care a obţinut certificarea pentru sistemul de management anti-mită. Aşa cum am mai spus, am respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene şi am contestat în instanţă raportul ANI. Am încredere în Justiţie", a transmis, după audiere, printr-un comunicat de presă, Clotilde Armand.

Ce a uitat să menţioneze primarul Sectorului 1 în comunicatul de presă, este faptul că, deşi Clotilde Armand avea voie să fie şi primar şi manager de proiect pe fonduri europene, nu trebuia să semneze în calitate de primar remuneraţia câştigată ca manager, potrivit legislaţiei în vigoare. ANI susţine că edilul Sectorului 1 ar fi încălcat prevederile Legii 161/2003 (incompatibilităţi), însă nu spune nimic despre cele ale Legii 153/2017, care reglementează felul în care trebuie să se desfăşoare în instituţiile publice proiectele cu fonduri europene, lege care îi dă dreptul lui Clotilde Armand să fie şi primar, şi manager de proiect.

Cu toate acestea articolul 16 din legea 153/2017 prevede:

"(1) Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect".

La aliniatul (4) se arată şi cât trebuie să muncească funcţionarii la un astfel de proiect pentru a ajunge să ia până jumătate de salariu în plus: 20 de ore/lună - 10%; 21-40 de ore/lună - 20%; 41-60 de ore/lună - 30%; 61-80 de ore/lună - 40%; peste 80 de ore/lună - 50%.

Cum ANI o acuză pe Clotilde Armand că "şi-a majorat indemnizaţia lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcţia de manager de proiect", ar rezulta că edilul - care beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie - a muncit între 41 şi 60 de ore pe lună la implementarea măsurilor anticorupţie. La un calcul simplu, rezultă că primarul Clotilde Armand a avut nevoie de 7 zile de muncă a câte 8 ore pe zi numai pentru această activitate, ori de 14 zile din cele 22 lucrătoare în care a stat câte 4 ore peste programul de primar, ca manager de proiect.

La aliniatul 8 al articolului 16 se arată: "Prevederile prezentului articol nu sunt aplicabile personalului care beneficiază de prevederile art. 17 şi demnitarilor, cu excepţia funcţiilor de preşedinte/vicepreşedinte al consiliului judeţean şi primar/viceprimar".

Dacă dosarul instrumentat de Parchet va ajunge în instanţă, judecătorii o vor întreba pe Clotilde Armand ce anume a făcut ca manager de proiect şi despre numărul de ore muncite (realitatea pontajelor), deoarece 30% în plus la salariu înseamnă o muncă 8 ore pe zi, în fiecare săptămână de implementare a proiectului.

Agenţia Naţională de Integritate susţine că folosul material pentru primarul Sectorului 1 s-a ridicat la suma de 18.720 de lei, ce ar reprezenta un prejudiciu adus fondurile europene. Potrivit ANI, începând cu 18 februarie 2022 Clotilde Armand este în incompatibilitate deoarece exercită simultan cu funcţia de primar al Sectorului 1 şi funcţia remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispoziţiile legale.

De aceea ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Clotilde Armand a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie - august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.

Dacă instanţa va stabili că primarul Sectorului 1 este vinovată de acuzaţiile aduse de ANI, Clotilde Armand riscă o pedeapsă cuprinsă între 1 şi 5 ani de închisoare şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Amintim că Clotilde Armand a mai fost cercetată penal şi cu privire la fraudarea alegerilor în urma cărora a devenit edil al Sectorului 1 Bucureşti în anul 2020, dosar care s-a plimbat pe la fosta Secţie de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie pentru ca, într-un final, să se dispună clasarea cauzei şi neînceperea urmăririi penale.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Pe Firea nu au urmarit-o ca a gestionat execrabil infii tarea companiilor municipale. O teapa de vreo 2 miliarde lei. Pe Clotilde o urmăresc pentru 3000 de lei. Pe Oprescu l-au uitat . Sta în Grecia și se distrează.

    Rezista Clotilde, psd-ul va crapa pana la alegeri. 

    1. Penalii noștri sunt buni.

      Asta trebuia sa fie la "beciul domnesc" de la fraudarea alegerilor si au tot lalait-o sa-si faca mandatul...ca doar securistii PNL+USR au pus-o acolo

      esti chior daca tu ai vazut fraudare atunci ,dar tu nu esti chior esti prost si trambitezi ce ai auzit pe la blegii din PSD

      Adica individa era in camera cu sacii cu voturi, aia umblau prin saci, totul era vizibil pe camera si tu bati campii pe aici

      Vorbești aiurea.

      Organele de cercetare nu au descoperit nici o frauda. Mai cauta în comunicatele DNA. 

      Nu știi ca penalii de la PSD trunchiaza imaginile sa arate ce vor ei sa arate? PSD nu vrea sa scape nici un post călduț către alte partide.

      Vezi cazul primarului Diamant. 

      Păi stimabile, justiția e coruptă sau nu? Că vă încurcați în idei. Justiția care a aboslvit-o de păcate pe Fecioară e necoruptă, dar justiția care e o ia la întrebări acum este? Care-o fi aia corectă că nu merg ambele simultan?

    fara efect , garantez , ramane cu traista plina !

    1. la ea a fost sigur ceva involuntar o scapare,nu ca la ghioarsa de Firea

      Firea este omul varanului Voiculescu. Au făcut minister separat pentru ea.

      Noutăți în cazul azilelor groazei? 

    Posibil sa fi fost o greseala ca a semnat si a luat acei 3000 de euro. dar sunt altii care fura cu milioanele de euro si n-au patit nimic. sunt unii care omoara oameni si nimic(patronii baroni locali, fiul primarul;ui crevedia, alt baron local).

    deci pare un dosar facut la comanda politica.

    pacat ca a facutr aceasta greseala si le-a dat ocazia asta. 

    Daca e de la USR, sa fie inchisa. Daca e de la PSD, sa faca statii GPL care sa explodeze.

    1. Sa explodeze toată tara. Sa crape toți votanții psd-ului.

    cand am vazut prejudiciul 17.821 , 34 lei, mi-am adus aminte instant de nastase , care a avut dosar penal pentru cativa pitici de gradina din china si trofeul calitatii . tara si popor de pelicani !

    1. Nastase, sapte case, era binecunoscut la "afaceri" si cu multe dosare pe rol ... nu datorita piticilor din gradina a vrut sa-si traga un glont in cap

      si daca a avut multe dosare pe rol ,ce ? a fost condamnat pentru pitici si trofeul calitatii , nu pentru Petrom si ” multe dosare pe rol ” acum ai priceput sensul , ideia ?

      Nu pricepe. E din ăia cu #rezist. Nu-l pune să gândească prea mult să nu-i vină rău.

      Si Al Capone a fost condamnat pt ca nu si-a platit taxele pe nu stiu ce. cu atat au putut sa-l prinda. asa si cu nastase, asa si cu dragnea

      Și de Dragnea care nu a luat nici un leu,dar....trebuia eliminat ca ținea cu prostimea

      Repeți ca un papagal același mesaj cu Capone pe care cred că l-am auzi la 9 din 10 rezitști cu care am discutat subiectul. Este uluitor cât de ușor vă implantează idei propaganda și cât de bucuroși sunteți să le primiți.

      Din păcate ești incapabil să gândești la un nivel mai mare și să înțelegi că adevăratele fapte de corupție făcute de Marele Captial nu sunt și nu au fost vreodată anchetate în România post-comunistă.  

      pentru tine vanzarea pe 2 lei a Petrom , a fost ceva greu de prins ? si unul ca tine ar putea sa vada hotia !

    Demisia Clotilde….

    1. Vine Diamant cu buzunarele și burta goale...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb