Trei persoane au fost condamnate de Curtea de Apel Cluj la închisoare, pentru dare de mită şi tăiere fără drept de arbori într-un dosar deschis după ce doi poliţişti din Cluj au sesizat Direcţia Generală Anticorupţie despre faptul că reprezentantul unei firme le-a oferit bani şi material lemnos pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, scrie News.
Trei inculpaţi, dintre care doi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale de exploatare material forestier, cercetaţi într-un dosar penal instrumentat de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, au fost condamnaţi, în 17 noiembrie, la pedepse cu închisoarea de către Curtea de Apel Cluj, a anunţat, joi, DGA.
Astfel, unul dintre ei a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, pentru dare de mită şi complicitate la tăiere fără drept de arbori, iar al doilea la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, pentru complicitate la furt de arbori tăiaţi fără drept.
Al treilea inculpat a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendarea executării pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni, pentru fals intelectual.
Totodată, o societate comercială a fost obligată la plata unei amenzi penale pentru tăiere de arbori, fără drept, în formă continuată.
Potrivit DGA, în acest dosar procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus, în 21 iunie 2016, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a opt inculpaţi (7 persoane fizice şi o persoană juridică), pentru dare de mită (un act material de oferire a unei maşini de lemne sau contravaloarea acesteia, precum şi 5 acte materiale de oferire a unor sume de bani), abuz în serviciu, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori tăiaţi fără drept, complicitate la tăiere fără drept de arbori, instigare la săvârşirea infracţiunii de complicitate la tăiere fără drept de arbori şi altele.
Cercetările au început în urma unei sesizări a DGA - Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj, după ce, în 17 decembrie 2014, doi agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Judeţene Cluj au denunţat intenţia reprezentantului societăţii comerciale de a le remite sume de bani şi diverse cantităţi de material lemnos, în schimbul neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu privind respectarea regimul silvic.
"În cursul urmăririi penale s-a stabilit că lucrători silvici din cadrul unui ocol silvic din judeţul Cluj şi un ranger (agent de teren) din cadrul Administraţiei Parcului Natural Apuseni nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu referitoare la exploatarea de către societatea comercială în cauză, a masei lemnoase aferentă unei partide forestiere, pentru anul de producţie 2014-2015, în afara limitelor autorizaţiei de exploatare. Volumele mai mari de masă lemnoasă au fost exploatate în schimbul unor sume de bani, rezultând obţinerea de către societate şi reprezentanţii acesteia a folosului necuvenit reprezentat de cantitatea de material lemnos exploatată", a arătat DGA.
Pentru documentarea cauzei, în mai 2015, specialişti ai Gărzii Forestiere Cluj, cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară ai Poliţiei Cluj şi Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj, au făcut un control, iar concluziile expertizei au dus la stabilirea unui prejudiciu în valoare de aproape 30.000 de lei, rezultat atât din tăierea ilicită de arbori, cât şi din tăierea unor arbori ale căror diametre nu aveau corespondent în actele de punere în valoare a partidei de material lemnos.
Cauza a fost instrumentată de poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj, cu sprijinul Poliţiei Judeţene Cluj - Biroul Delicte Silvice, în baza delegării şi sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.