CNBC: "Inflaţia din Marea Britanie scade neaşteptat la 9,9%, pe fondul reducerii preţului combustibililor"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 septembrie 2022

"Inflaţia din Marea Britanie scade neaşteptat la 9,9%, pe fondul reducerii preţului combustibililor"

Banca Angliei îşi va anunţa următoarea mişcare de politică monetară joia viitoare, aşteptările fiind pentru o creştere cu 75 de puncte de bază a ratelor dobânzilor

Inflaţia din Regatul Unit al Marii Britanii a încetinit în august pe fondul scăderii preţurilor combustibililor, cu toate că preţurile alimentelor continuă să crească, conform CNBC.

Indicele Preţurilor de Consum a avut o creştere anuală de 9,9%, conform estimărilor publicate ieri de Oficiul Naţional de Statistică, sub consensul aşteptărilor economiştilor chestionaţi de Reuters, de 10,2%. De asemenea, inflaţia a fost în scădere faţă de cea din iulie, de 10,1%.

În dinamică lunară, preţurile de consum au crescut cu 0,5%, sub previziuni. Inflaţia de bază, ce exclude energia, alimentele, alcoolul şi tutunul, a avut o creştere de 0,8% faţă de luna trecută şi de 6,3% comparativ cu august 2021, în linie cu aşteptările.

"Scăderea preţului carburanţilor a avut cea mai mare contribuţie la scăderea inflaţiei anuale, între iulie şi august 2022", a scris Oficiul Naţional de Statistică în raportul său. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de preţurile alimentelor, potrivit instituţiei, scrie CNBC.

Marea Britanie se află într-o adevărată criză din punctul de vedere al costului vieţii, în condiţiile în care preţurile alimentelor şi energiei cresc vertiginos, în timp ce creşterile salariale nu reuşesc să ţină pasul cu inflaţia, ceea ce a condus la una dintre cele mai puternice scăderi ale salariilor reale înregistrate vreodată, potrivit trustului american.

Săptămâna trecută, noul prim-ministru Liz Truss a anunţat un pachet fiscal de urgenţă, ce include plafonări ale facturile anuale a energiei pentru gospodării la 2.500 de lire sterline în următorii doi ani, garanţii echivalente pentru companii în următoarele şase luni, precum şi alte măsuri de susţinere ale sectoarelor vulnerabile.

Analiştii se aşteaptă ca măsurile - estimate la 130 de miliarde de lire - să reducă puternic perspectivele inflaţiei pe termen scurt, dar să le crească pe termen mediu.

Joia viitoare, Banca Angliei îşi va anunţa următoarea mişcare de politică monetară, aşteptările fiind pentru o creştere de 75 de puncte de bază a ratelor dobânzilor, pentru atenuarea inflaţiei.

La ultima sa întâlnire, Banca a estimat că inflaţia va atinge un maxim de 13,3% înainte de sfârşitul anului, dar acum factorii de decizie îşi vor reevalua perspectiva în lumina anunţului privind plafonările din zona energiei ale lui Truss.

Richard Carter, analist şef pentru zona intrumentelor cu venit fix la Quilter Cheviot, a spus: "Plafonarea facturilor energiei poate însemna că inflaţia este acum aproape de vârf, deşi scăderea de luna trecută ar putea fi probabil o întâmplare şi este posibil să vedem creşteri ale inflaţiei, în lunile următoare".

În opinia sa, măsurile pot ajuta, dar vin la pachet cu împrumuturi suplimentare şi cheltuieli guvernamentale, care pot face ca Banca Angliei să crească ratele dobânzilor chiar mai mult decât se aştepta iniţial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb