CNBC: Morgan Stanley a evitat o pierdere de 10 miliarde de dolari în implozia fondului Archegos

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 aprilie 2021

Banca americană de investiţii Morgan Stanley a evitat o pierdere de 10 miliarde de dolari în implozia fondului american de hedging Archegos, scrie CNBC. Potrivit sursei citate, Archegos opera cu un levier de 10:1 ce i-a permis să deţină poziţii de 100 de miliarde de dolari, cu capital împrumutat, iar ieşirile din poziţiile Archegos operate de băncile americane Morgan Stanley şi Goldman Sachs sunt cele care au provocat apelul în marjă care a dus la implozia fondului condus de investitorul coreeano-american Bill Hwang. Morgan Stanley şi Goldman Sachs, alături de Deutsche Bank, Nomura Holdings şi Credit Suisse acţionau ca brokeri principali pentru Archegos, adică îi procesau tranzacţiile şi împrumutau capital. În urma imploziei, Credit Suisse a anunţat că a suferit o pierdere de 4,7 miliarde de dolari.

Un investitor care tranzacţionează cu leverage (levier - capital împrumutat) va primi un apel în marjă dacă valoarea fondurilor sau a valorilor mobiliare din contul său scade sub un anumit nivel. Acesta este practic obligat să contribuie cu mai multe fonduri sau să vândă titluri de capital pentru a creşte soldul. Este şi cazul Archegos, căruia i-au fost vândute vineri, 26 martie, câteva zeci de miliarde de dolari din deţinerile în acţiuni precum ViacomCBS şi Discovery, companii media americane, printre câteva. În lichidarea de poziţii au fost prinse şi mai multe companii de tehnologie de origine chineză precum Baidu şi Tencent.

CNBC scrie că în seara zilei de 25 martie, înainte ca primele ştiri privind Archegos să apară în Financial Times şi Bloomberg, "cei mai mari brokeri principali (prime brokers - eng. - bănci sau firme de asset management care oferă servicii fondurilor de hedging) au început să descarce silenţios o parte din cele mai riscante poziţii unor alte fonduri de hedging". Astfel, Morgan Stanley a evitat o pierdere potenţială de până la 10 miliarde de dolari şi a pus în schimb pierderile pe bilanţurile Nomura şi Credit Suisse şi ale altor fonduri. CNBC mai arată că banca de investiţii a vândut semi-unilateral - fără să îi informeze pe ceilalţi brokeri principali, dar cu acordul Archegos - circa 5 miliarde de dolari din deţinerile de acţiuni ale Archegos în companii americane şi companii chineze de tehnologie unui grup restrâns de fonduri de hedging. Operaţiunile au început târziu în data de 25 martie, în aproximativ aceeaşi perioadă orară în care se purtau ultimele discuţii între brokerii Archegos - inclusiv Credit Suisse - pentru găsirea unui compromis şi evitarea lichidării fondului.

Informaţia că Morgan Stanley s-a "grăbit" să fie prima la vânzare nu a mai fost publicată până acum - şi nici dimensiunea pierderii evitate de banca americană - şi arată deciziile extraordinare pe care băncile americane le-au luat pentru a se proteja în implozia propriului client. Morgan Stanley a oferit acţiunile deţinute de Archegos cu discount, mai scrie CNBC, care a aflat de asemenea că brokerii de la banca americană au "informat" fondurile care au preluat pachetele de acţiuni că acestea erau parte dintr-un apel în marjă menit să prevină prăbuşirea unui alt client pe care nu l-au numit. După tranzacţionarea primelor blocuri de acţiuni, brokerii principali şi-au exercitat drepturile în condiţiile apelului în marjă, preluând activele fondului şi descârcându-le accelerat în data de 26 martie la preţuri cu între 5% şi 20% mai jos faţă de preţurile la care vânduse Morgan Stanley cu o zi înainte.

Potrivit CNBC, Morgan Stanley nu şi-a informat contrapărţile nici asupra faptului că coşul de acţiuni pe care îl ofereau la vânzare în 25 martie - un număr de 8 acţiuni printre care şi Baidu şi Tencent Music - reprezenta doar prima parte dintr-un proces de descărcare de zeci de miliarde de dolari în poziţii operat cu celelalte bănci de investiţii în următoarea zi. Bill Hwang, şeful Archegos, încercase anterior să ajungă la un acord cu brokerii săi pentru o descărcare "ordonată" a poziţiilor, potrivit CNBC. Motivaţia din spatele deciziei Morgan Stanley a fost dimensiunea propriilor poziţii deţinute încă de la finalul lui 2020 pe companiile tranzacţionate de Archegos: circa 18 miliarde de dolari. Credit Suisse a fost al doilea cel mai expus broker al Archegos, cu poziţii evaluate anterior la 10 miliarde de dolari. Spre deosebire de Morgan Stanley, Goldman Sachs a început să descarce din poziţiile Archegos abia ziua următoare, în data de 26 martie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este etic să piardă alții cumpărându-ți mizeriile?

    1. O intrebare scolareasca. Prin primul an de facultate cu profil economica se studia o materie prafuita denumita Etica atacerilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb