CNBC: Schimbarea conducerii din Germania nu va salva economia

A.B.
Internaţional / 22 februarie

CNBC: Schimbarea conducerii din Germania nu va salva economia

Economia germană, aflată într-o perioadă dificilă, a fost un subiect major în campania electorală, însă analiştii avertizează că schimbarea conducerii ar putea să nu aducă modificări semnificative situaţiei economice, conform CNBC.

Pe măsură ce alegătorii se pregătesc să voteze, este aproape sigur că Germania va avea un nou cancelar, iar Friedrich Merz, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), este favorit pentru această funcţie.

Merz a criticat politicile economice ale lui Scholz, susţinând că, sub conducerea sa, economia germană ar putea să îşi revină. Totuşi, experţii consultaţi de CNBC nu sunt la fel de optimişti.

"Există un risc ridicat ca Germania să adopte un model economic renovat după alegeri, dar nu unul complet nou, care să fie invidiat de competiţie," a afirmat Carsten Brzeski, şeful global al macroeconomiei la ING.

Agenda economică a CDU/CSU

CDU, împreună cu partidul său soră, Uniunea Creştin-Socială (CSU), promovează un "program economic conservator tipic", potrivit lui Brzeski. Programul include reduceri de impozite pentru venituri şi companii, mai puţine subvenţii şi birocraţie redusă, modificări ale beneficiilor sociale, dereglementări, sprijin pentru inovaţie, startup-uri şi inteligenţă artificială, precum şi stimularea investiţiilor.

"Părţile slabe ale programului sunt că CDU/CSU nu oferă detalii clare despre cum intenţionează să crească investiţiile în infrastructură, digitalizare şi educaţie. Intenţia există, dar lipsesc detaliile," a subliniat Brzeski, adăugând că programul sugerează o reformă care nu presupune "sacrificii dureroase."

Geraldine Dany-Knedlik, şefa departamentului de prognoză la Institutul de Cercetare Economică DIW Berlin, a menţionat că CDU vizează o creştere a PIB-ului de aproximativ 2% prin programul său fiscal şi economic, "Agenda 2030". Totuşi, atingerea unui astfel de nivel de creştere economică în Germania "pare nerealistă", pe termen scurt şi lung, a declarat ea pentru CNBC.

Provocări economice majore pentru Germania

Economia Germaniei a înregistrat o scădere în 2023 şi 2024, iar ultimele date trimestriale arată o contracţie de 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut. Germania se confruntă cu presiuni în sectoare cheie, precum industria auto, probleme de infrastructură (în special reţeaua feroviară) şi o criză în sectorul construcţiilor rezidenţiale.

Un alt obstacol semnificativ este "frâna datoriilor", o regulă fiscală constituţională care limitează deficitul bugetar structural şi datoria publică. CDU nu doreşte, în mod ideal, să modifice această regulă, deşi Friedrich Merz a declarat că ar fi deschis pentru o posibilă reformă.

"A creşte semnificativ perspectivele de creştere economică fără a creşte datoria publică pare puţin probabil," a afirmat Dany-Knedlik, adăugând că, în cazul în care investiţiile publice ar creşte în limitele "frânei datoriilor," ar fi necesare majorări semnificative de taxe.

Impact limitat asupra economiei

Franziska Palmas, economist senior pentru Europa la Capital Economics, a spus că planurile economice ale CDU-CSU ar avea un impact pozitiv moderat asupra economiei. Reducerea impozitelor ar stimula consumul şi investiţiile private, dar sentimentul economic slab ar putea determina economisirea unei părţi semnificative a veniturilor suplimentare.

Totuşi, Palmas a avertizat că nu toată lumea ar beneficia în mod egal de aceste politici. Reducerile de impozite ar avantaja gospodăriile cu venituri medii şi mari, în timp ce gospodăriile cu venituri mici ar putea suferi din cauza posibilelor reduceri ale beneficiilor sociale.

Negocieri dificile pentru formarea coaliţiei

După alegeri, CDU/CSU va trebui aproape sigur să găsească un partener de coaliţie pentru a forma o majoritate guvernamentală, iar Partidul Social Democrat (SPD) sau Partidul Verzilor sunt cei mai probabili candidaţi.

Palmas a subliniat că negocierile ar putea fi dificile, având în vedere diferenţele majore de politică economică dintre CDU/CSU şi potenţialii parteneri de coaliţie. În timp ce CDU/CSU doreşte să reducă impozitele şi reglementările, SPD şi Verzii vor creşteri de taxe şi se opun dereglementării în anumite domenii.

Cu toate acestea, CDU/CSU ar putea avea un avantaj în negocieri, având posibilitatea de a alege între SPD şi Verzi, ceea ce ar putea duce la includerea majorităţii propunerilor economice ale CDU în acordul de coaliţie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb