Investitorii din întreaga lume au traversat o perioadă dificilă în acest an, în condiţiile în care băncile centrale precum Rezerva Federală, Banca Centrală Europeană sau Banca Angliei au operat ridicări majore de dobândă, în lupta cu inflaţia care a atins niveluri nemaiîntâlnite de decenii. Dar Warren Buffett nu are de ce să fie îngrijorat, conform CNN Business.
Acţiunile Berkshire Hathaway, conglomeratul condus de legendarul investitor aveau, joi, o mică creştere pentru 2023, faţă de o scădere de 18% a indicelui S&P 500.
Conform publicaţiei americane, Buffett a fost ajutat de faptul că Berkshire deţine un pachet mare de acţiuni ale companiei petroliere Chevron, titlurile cu cea mai bună performanţă în acest an din indicele Dow, cu o creştere de aproape 50%. De asemenea, Berkshire deţine o mare parte din Occidental Petroleum, companie ale cărei acţiuni au avut o creştere mai mult decât dublă în 2023 - cea mai bună performanţă din indicele S&P 500.
În plus, afinitatea lui Buffett pentru titlurile producătorilor de alimente bogate în carbohidraţi i-a fost de folos în 2022. Berkshire deţine pachete importante la Coca-Cola şi Kraft Heinz, acţiuni care au creşteri de circa 10%, în acest an, potrivit CNN Business.
Totodată, Berkshire Hathaway în sine - conglomerat ce deţine un portofoliu de companii din diferite domenii, de la asigurătorul auto Geico şi compania de căi ferate Burlington Northern Santa Fe, până la producători de bunuri de larg consum precum Dairy Queen, Fruit of the Loom şi Duracell, a rezistat bine în acest an tumultos pentru economie şi pieţe.
În primele nouă luni ale lui 2022, compania a înregistrat o pierdere netă din cauza scăderii cotaţiilor unor investiţii de top precum Apple, Bank of America şi alte acţiuni financiare, dar unităţile de afaceri reale ale Berkshire au mers bine.
Profitul operaţional al Berkshire Hathaway - măsura pe care atât Buffett cât şi alţi analiştii de pe Wall Street preferă să o utilizeze pentru evaluarea sănătăţii unei companii - a crescut cu aproape 20%, la 24,1 miliarde de dolari, în primele nouă luni ale anului, potrivit CNN Business.
Pe de altă parte, anul viitor se anunţă plin de provocări pentru Buffett şi Berkshire, în condiţiile în care preţul petrolului scade iar inflaţia a atins maximul. Sunt elemente care pot afecta deţinerile Berkshire în companii energetice şi de utilităţi. De asemenea, ratele mai mari ale dobânzilor pot afecta în continuare investiţiile bancare ale conglomeratului condus de figura legendară a bursei americane.
În altă ordine de idei, investitorii încep să se întrebe tot mai mult cum va fi condusă compania post Warren Buffett. Asta, deoarece el va împlini 93 de ani vara viitoare, în timp ce vicepreşedintele Berkshire şi confidentul său de o viaţă, Charlie Munger, va ajunge la 99 de ani, în ziua de Anul Nou. Din fericire, există un plan de succesiune. Vicepreşedintele Greg Abel va deveni CEO al Berkshire, în timp ce specialiştii în investiţii ai lui Buffett, Ted Weschler şi Todd Combs, vor gestiona portofoliul, conform CNN Business.