CNVM a stabilit criteriile de agreere a agenţiilor de rating

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 martie 2007

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a făcut public un proiect prin care stabileşte criteriile de agreere a agenţiilor de rating. O agenţie de rating (AR) este o entitate al cărui obiect principal de activitate este realizarea activităţilor de rating, în scopul evaluării unor riscuri asociate emitenţilor admişi la tranzacţionare sau instrumentelor financiare tranzacţionate pe pieţele reglementate. Totuşi, ratingurile nu constituie recomandări de a cumpăra sau de a vinde instrumente financiare.

În ţara noastră sunt recunos­cute agenţiile de rating care res­pectă criteriile de agreere CNVM sau agenţiile internaţionale recunoscute de autorităţile com­petente din SUA sau UE.

Instrucţiunea CNVM prevede criterii privind calitatea şi integritatea procesului de ratinguri, criterii privind independenţa AR şi evitarea conflictelor de interese, criterii privind responsabilitatea AR faţă de publicul investitor şi faţă de emitenţi, criterii privind publicarea codului de conduită şi comunicarea cu participanţii din piaţă, criterii privind independenţa acţionarilor şi integritatea morală, criterii privind adoptarea deciziei de rating şi structura organizatorică şi criterii privind publicarea ratingurilor.

Cu alte cuvinte, ratingurile trebuie să fie făcute obiectiv, de către agenţie, şi nu de către un analist individual. Ratingurile trebuie monitorizate şi actualizate permanent. De asemenea, AR nu trebuie să evite să ia o decizie referitoare la un rating, datorită unor potenţiale repercusiuni (economice, politice sau de altă natură) asupra AR, asupra unui emitent, investitor sau participant al pieţei. Niciun angajat al AR nu trebuie să participe la sau să influenţeze în orice fel stabilirea ratingului acordat de AR unei entităţi sau instrument financiar, dacă angajatul are legături cu acea entitate.

Instrucţiunea CNVM va intra în vigoare de la data publicării ei în Monitorul Oficial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb