CNVM blochează accesul "Muntenia Invest" la administrarea fondurilor de pensii

INGRID ZAMFIR
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 ianuarie 2004

Societăţile care vor să administreze SIF-uri nu vor mai putea să se implice şi în alte activităţi de administrare

Teodor Mihăescu, preşedintele "Muntenia Invest", acuză CNVM de abuz şi ameninţă cu instanţa

Societăţile care administrează sau vor să administreze vreun SIF o pot face doar dacă nu mai adminstrează şi alte fonduri. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis o instrucţiune prin care societăţile care administrează portofoliile SIF-urilor nu au voie să mai administreze şi alte organisme de plasament colectiv sau conturi individuale de investiţii sau de plasament ale persoanelor fizice şi juridice. Măsura a fost luată, după cum ne-a declarat Ciprian Ene, purtător de cuvînt al CNVM, datorită importanţei economice şi sociale a societăţilor de investiţii financiare. Potrivit reprezentantului CNVM, Comisia a dorit ca, prin emiterea acestui act normativ, să se asigure că societăţile de administrare îşi vor concentra competenţele şi resursele în exclusivitate asupra administrării portofoliului SIF.

Doar SIF "Muntenia" are încheiat, în prezent, un contract de administrare a portofoliului său cu o altă societate, respectiv "Muntenia Invest", celelalte patru SIF-uri administrîndu-se singure. Faptul că decizia CNVM apare acum poate avea şi alte raţiuni: fie "Muntenia Invest" vrea să mai administreze şi alte fonduri, fie o altă societate de investiţii ar fi intenţionat să încheie un contract cu o societate de administrare a investiţiilor. Ultima variantă, însă, nu poate fi viabilă, pentru că celelalte SIF-uri au stipulat în statutul lor că se administrează singure. Iar schimbarea statutului la SIF este aproape imposibil de realizat, căci este foarte greu să strîngi milioane de acţionari din toată ţara în aceeaşi zi şi în ace-laşi loc.

Teodor Mihăescu, preşedinte al "Muntenia Invest", ne-a declarat că decizia CNVM i se pare complet absurdă: "O societate de administrare a investiţiilor prin definiţie poate administra mai multe fonduri. Instrucţiunea CNVM încalcă drepturile legal constituite prin Ordonanţa 26/2002 pentru o societate de administrare a investiţiilor". Domnul Mihăescu a mai menţionat că va contesta aceas-tă instrucţiune a CNVM, considerînd-o o eroare de exprimare şi, dacă nu va fi soluţionată, se va adresa instanţelor de judecată abilitate. Preşedintele "Muntenia Invest" crede, de asemenea, că intenţia CNVM de a reduce din riscul pe care l-ar induce administrarea mai multor fonduri este nejustificată pentru că riscul este acelaşi şi dacă administrează un fond şi dacă administrează mai multe. "Muntenia Invest" s-a arătat interesată de administarea unor fonduri mutuale şi de intrarea pe piaţa fondurilor de pensii private.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb