CNVM contestă acuzaţiile ANPI

Cu stimă, Ciprian Ene, purtător de cuvînt
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 mai 2005

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare contestă acuzaţiile lansate împotriva ei de către Asociaţia Naţională pentru Protecţia Investitorilor, publicate meircuri în BURSA în articolul "Investitorii acuză CNVM că nu le protejează interesele". În acest articol ANPI afirmă că CNVM a susţinut în repetate rînduri "Fondul Oamenilor de Afaceri" (FOA), în defavoarea investitorilor. Reproducem mai jos dreptul la replica al CNVM, aşa cum ne-a fost transmis.

"Transformarea Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA) în Fondul cu capital de risc Fondul Oamenilor de Afaceri (FOA) s-a realizat în baza unei hotărîri a Adunării Generale a Investitorilor FMOA, fondul funcţionînd în conformitate cu prevederile legale în vigoare la acea dată (OG nr. 20/1998 şi Regulamentul CNVM nr. 5/1998).

Retragerea investitorilor din fond se poate face prin tranzacţionarea titlurilor de participare la Bursa Electronică RASDAQ. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu poate impune administrativ lichidarea fondului, Adunarea Generală a Investitorilor (AGI) avînd această prerogativă, în conformitate cu prevederile contractului de societate civilă.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Investitorilor (ANPI) a transmis CNVM unele sesizări referitoare la Adunarea Generală a Investitorilor FOA pentru alegerea unui nou Consiliu de Încredere. Analizînd aspectele prezentate de ANPI, specialiştii CNVM au comunicat Asociaţiei următoarele:

- Regulamentul CNVM nr. 5/1998 nu prevede avizarea materialelor informative aferente AGI de către CNVM. Prin urmare, considerăm tendenţioase referirile la "acceptul" dat de CNVM pentru organizarea acestei consultări;

- Conform informaţiilor furnizate de Consiliul de Încredere al FOA şi de către SAI SAFI INVEST, propunerile pentru noul Consiliu de Încredere al ANPI nu s-au încadrat în prevederile art. 15 alin (1) cap. 1 Partea I din Regulamentul CNVM nr. 9/1996;

- Consiliul de Încredere al FOA a emis un raport curent referitoare la convocarea AGI (transmis la B.E. RASDAQ şi publicat pe pagina de Internet a fondului şi în cotidianul România liberă). Raportul menţionat a fost publicat cu patru zile înainte de ultima dată de depunere a candidaturilor, ceea ce nu contravine legislaţiei aplicabile, care nu impune o dată limită în acest sens;

- Faptul că mandatul actualilor membri ai Consiliului de Încredere expiră în această perioadă putea fi cunoscut de orice investitor interesat, avînd în vedere faptul că durata mandatului acestora (3 ani) a fost stabilită în AGI din 2002, desfăşurată în perioada 18.05.2002-17.06.2002 (ale cărei rezultate au fost publicate în presă şi transmise la BER).

- CNVM a recomandat ANPI să se adreseze pentru informaţii suplimentare Consiliului de Încredere al FOA, în calitate de organizator al AGI.

Menţionăm că FOA urmează a se transforma, conform deciziei investitorilor, într-una din categoriile de alte organisme de plasament colectiv (AOPC), prevăzute de Regulamentul CNVM nr. 15/2004, emis în aplicarea Legii nr. 297/2004 şi care va intra în vigoare la 1 iulie 2005.

Totodată, subliniem atenţia deosebită acordată de CNVM, prin activitatea de reglementare, autorizare şi supraveghere, protecţiei investitorilor în organisme de plasament colectiv şi dezvoltării acestui segment al pieţei de capital cu un potenţial deosebit de creştere. Eforturile CNVM şi colaborarea cu operatorii pieţei au drept obiectiv principal creşterea încrederii investitorilor în aceste vehicule investiţionale."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb