• Arbitrul pieţei de capital vrea un preţ minim de 0, 0741 lei/acţiune pentru RRC, cu 19% mai mare faţă de cât au oferit kazahii
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins, ieri, pentru a doua oară, documentul de ofertă publică de preluare a "Rompetrol Rafinare" (simbol RRC), iniţiată de KazMunaiGaz prin "The Rompetrol Group", după ce la finele anului trecut a luat o decizie similară şi a cerut companiei un alt raport de evaluare, indicându-i o metodă specifică, "abordarea pe bază de venituri", prin care să fie stablit preţul de preluare.
De data aceasta, arbitrul pieţei de capital nu a fost de acord cu preţul de 0,0625 lei/acţiune oferit de kazahi, cerând un preţ de cel puţin 0,0741 lei/titlu, reprezentând valoarea activului net contabil conform ultimei situaţii financiare depuse la CNVM. Oferta de preluare de la Rompetrol Rafinare i-ar putea costa pe kazahi aproximativ 95 milioane de euro, dacă s-ar face la preţul minim impus de CNVM. Ieri, acţiunile RRC s-au tranzacţionat la preţul de 0,0618 lei/titlu, până să fie suspendate, în jurul amiezii.
Conducerea CNVM a dat termen KazMunaiGaz până lunea viitoare ca să depună documentaţia necesară derulării ofertei de preluare a acţiunilor RRC la preţul minim specificat anterior, dată până la care acţiunile RRC vor fi suspendate de la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti.
Supraveghetorul pieţei de capital a aprobat, în schimb, documentele ofertei obligatorii de preluare pentru Rompetrol Well Services (PTR), preţul din ofertă fiind de 0,43 lei.
Oferta în cazul PTR se va derula în perioada 3 februarie - 23 februarie şi va fi intermediată de BRD SocGen.
Oferta de preluare de la Rompetrol Rafinare suscită interese majore în piaţa de capital autohtonă, un grup de nouă acţionari din care face parte şi senatorul UDMR Verestoy Attila, susţinând constant ca cei de la KazMunaiGaz să oferte un preţ cât mai corect pentru acţiunile RRC.