CNVM prelungeşte până la 1 februarie 2010 proiectul pilot privind conturile globale

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 noiembrie 2009

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a prelungit până la 1 februarie 2010 programul pilot care vizează tranzacţionarea acţiunilor Erste Bank şi a titlurilor de stat fără prevalidare, prin intermediul mecanismului conturilor globale, potrivit buletinului de activitate al CNVM, citat de NewsIn.

În prezent, arbitrul pieţei lucrează la un proiect potrivit căruia toate valorile mobiliare vor fi tranzacţionate prin intermediul conturilor globale, la Bursa de Valori Bucureşti.

Programul pilot de utilizare a conturilor globale a fost lansat la începutul anului trecut, odată cu listarea acţiunilor Erste Group pe piaţa de la Bucureşti.

În cadrul programului pilot, Depozitarul Central şi Bursa de Valori Bucureşti evaluează lunar aplicarea mecanismului de prevalidare a instrumentelor financiare şi a sistemului de conturi globale, transmiţând la sfârşitul fiecărei luni rezultatele evaluării către CNVM.

Bursa dorea iniţial să treacă la sistemul conturilor globale de la 1 iunie, dar în urma unor consultări cu brokerii a stabilit că nu este oportună migrarea la acest sistem. Conturile globale permit firmelor de brokeraj să cumpere acţiuni, sau alte valori mobiliare pentru toţi clienţii pe acelaşi cont global, pentru ca ulterior să le distribuie pe conturile individuale.

Rezultatele unui sondaj realizat în mai de BVB au arătat că mai mult de jumătate dintre casele de brokeraj de pe Bursa de Valori Bucureşti nu sunt pregătite în totalitate pentru introducerea sistemului de tranzacţionare bazat exclusiv pe utilizarea conturilor globale.

În prezent, conturile globale sunt folosite pentru tranzacţiile cu acţiuni Erste, iar CNVM a dat undă verde folosirii acestui sistem şi pentru alţi emitenţi străini în afară de banca austriacă.

În privinţa utilizării pe toţi emitenţii de la BVB, preşedinele CNVM, Gabriela Anghelache, spunea în urmă cu câteva luni că BVB riscă să fie în contratimp cu alte burse europene prin introducerea în acest moment de criză a conturilor globale, deoarece în pieţele europene s-a format un curent care vizează reîntoarcerea la conturile individuale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb