După mai multe tentative eşuate de resuscitare a pieţei Rasdaq, conducerea Bursei de Valori Bucureşti şi-ar putea vedea din nou date peste cap planurile, după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) îşi condiţionează avizul prin obţinerea acordului fiecăruia din cei 271 de emitenţi vizaţi să se supună reglementărilor BVB.
La începul lunii, reprezentanţii Bursei au propus arbitrului pieţei ca 271 de societăţi tranzacţionate pe piaţa Rasdaq să se califice drept emitenţi pe piaţa reglementată la vedere administrată de BVB, pentru o perioadă de nouă luni de la data aprobării.
Potrivit reprezentanţilor BVB, Comisia s-a exprimat deja în favoarea acestui proiect, însă cere ca emitenţii să accepte să fie tranzacţionaţi conform regulilor pieţei reglementate. Conducerea BVB susţine însă, că nu are nevoie de acordul celor 271 de emitenţi, de vreme ce aceştia nu vor fi mutaţi de pe piaţa Rasdaq pe BVB.
"CNVM şi-a dat acordul verbal pentru acest proiect, dar aşteptăm, în perioada următoare, avizul scris", a declarat Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, adăugând: "Am făcut o înţelegere verbală cu Comisia să obţinem aprobarea organelor statutare ale celor 271 de emitenţi privind tranzacţionarea pe piaţa reglementată". Pentru acest lucru, reprezentanţii Bursei vor avea la dispoziţie nouă luni din momentul în care CNVM îşi va da avizul scris.
Până în prezent, reprezentanţii BVB s-au ferit să dea publicităţii lista cu cele 271 de societăţi selectate, deşi au precizat că acestea trebuie să se conformeze, în mare, unor criterii de lichiditate, free-float şi durată de funcţionare.
"Noi am publicat această listă în anii anteriori, dar nu şi de data aceasta, pentru că nu am dorit ca unii emitenţi să meargă la CNVM şi să ne pună beţe în roate chiar înainte să avem avizul Comisiei", a declarat doamna Dumitru.
Potrivit domniei sale, unii dintre aceşti emitenţi nu ar dori să se conformeze cerinţelor de transparenţă şi raportare impuse de tranzacţionarea pe piaţa reglementată.
Condiţia impusă de CNVM vine din experienţa înfiinţării pieţei alternative Rasdaq, când emitenţii au fost listaţi automat, fără ca nimeni să îi întrebe pe acţionari dacă doresc sau dacă acceptă ca societăţile lor să apară în afişul pieţei. La acea dată, fostul vicepreşedinte CNVM, Mihai Radu, s-a văzut nevoit să admită public statutul de "piaţă semilegală" a Rasdaq.
Conducerea Bursei mai aşteaptă, de asemenea, avizul Comisiei pentru încă două proiecte, privind implementarea împrumuturilor de acţiuni şi generalizarea conturilor globale.