CNVM VA SANCŢIONA SOCIETATEA ŞI PERSOANELE VINOVATE  Clienţii "Broker" de la Deva ar putea fi despăgubiţi cu acţiuni din portofoliul societăţii

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 aprilie 2009

Petru Prunea, fostul preşedinte al "Broker", ar putea fi sancţionat de CNVM în urma anchetării fraudei de la Deva.

Petru Prunea, fostul preşedinte al "Broker", ar putea fi sancţionat de CNVM în urma anchetării fraudei de la Deva.

Suspendarea acţiunilor "Broker" Cuj (simbol BRK) de la tranzacţionare pentru două zile este măsura dictată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare după ce a anchetat activitatea societăţii, în urma fraudei de la sucursala din Deva. Comisia a mai decis atât sancţionarea societăţii, cât şi a persoanelor care se fac vinovate, potrivit unor surse din piaţă. Acestea ne-au mai declarat că Petru Prunea, fostul preşedinte al "Broker", nu lipseşte de pe lista sancţionaţilor.

În paralel, actuala conducere a "Broker" caută soluţii pentru despăgubirea, pe cale amiabilă, a celor patru sute de investitori care şi-au pier­dut banii şi acţiunile la sucursala din Deva a "Broker" Cluj.

"Intenţia noastră este să reconstituim portofoliului clienţilor păgubiţi, urmând ca noi să ne îndreptăm împotriva celor vinovaţi de fraudă", a declarat, penru ziarul Bursa, domnul Anton Ionescu, preşedintele "Broker".

Potrivit domniei sale, "Broker" ar putea transfera acţiuni din portofoliul său în portofoliile clienţilor păgubiţi. Această soluţie va trebui supusă spre aprobare acţionarilor societăţii în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare.

"Pornim de la ideea că Broker trebuie să rezolve această situaţie deoarece clientii noştri nu au avut nicio vină", a mai spus domnia sa, adăugând: "Norocul nostru este că paguba nu este atât de mare comparativ cu capitalul social al "Broker, ea ridicându-se la aproximativ un milion de euro".

Cel mai mare avantaj al acestei soluţii derivă din relativa rapiditate cu care ar putea fi pusă în practică, spre deosebire de un potenţial proces, ce s-ar întinde pe mai mulţi ani.

"Am putea merge la Depozitar, am transfera acţiunile din portofoliul nostru în portofoliul clienţilor şi am încheia contracte cu ei în acest sens", a explicat domnul Ionescu. "Astfel, clienţii şi-ar primi repede acţiunile şi conflictul s-ar stinge elegant", a încheiat domnia sa.

Soluţia luată în calcul marchează o întoarcere de 180 de grade în politica SSIF, în condiţiile în care, până acum, fosta conducere a lăsat să se înţeleagă că nu are nicio responsabilitate în despăgubirea investitorilor fraudaţi.

Informaţii privind neregulile de la sucursala din Deva a "Broker" au fost sesizate la finele lunii ianuarie, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare suspendând, pentru două săptămâni activitatea întregii case de brokeraj. "Broker" şi-a negat orice responsabilitate, precizând că de vină este directoarea sucursalei din Deva.

Împrumuturi acordate clienţilor de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi

Acţionarii "Broker" au aprobat, între altele, în Adunarea Generală de vinerea trecută, intensificarea acţiunilor de recuperare a soldurilor debitoare, reprezentând împrumuturi acordate clienţilor de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi.

"Aceste împrumuturi au fost acordate pentru apelurile în marjă", ne-a explicat preşedintele "Broker", adăugând: "Până acum, am recuperat circa 10% din aceşti bani, însă am stabilit să facem un program riguros de scadenţare pentru fiecare client ca să ne recuperăm pierderile".

Potrivit conducerii casei de brokeraj, clienţii în cauză au o serie de acţiuni pe care le-au depus drept garanţie la aceste împrumuturi. Eşecul "Broker" de a-şi recupera banii ar putea duce la confiscarea acestor acţiuni, ne-a mai spus domnul Ionescu.

Împrumuturile pentru apelurile în marjă acordate clienţilor sunt acoperite în situaţiile financiare ale casei de brokeraj de provizioane pentru situaţii incerte.

Consiliul de Administraţie, ameninţat cu tribunalul

Aproximativ 39 de acţionari ai "Broker", care deţin aproximativ 10% din titlurile BRK, au ameninţat că vor da în judecată Consiliul de Administraţie al societăţii pentru că ar fi refuzat să introducă pe ordinea de zi o solicitare de revocare a actualului CA, potrivit domnului Petru Prunea, directorul general al SSIF.

Anton Ionescu, preşedintele "Broker" ne-a precizat că această solicitare nu fost inclusă pe ordinea de zi pentru că nu era semnată şi pentru că fusese trimisă tardiv, neîncadrându-se în intervalul de 15 zile de la 2 martie când a fost publicat convocatorul.

"Solicitarea a fost semnată de toţi acţionarii care au cerut revocarea actualului CA", ne-a spus domnul Prunea, adăugând: "În plus, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare prevede că o solicitare poate fi introdusă în Convocator cu zece zile înainte de Adunarea Generală".

În Adunarea Generală de la finele săpămânii trecute, acţionarii "Broker" au mai decis implementarea soluţiilor propuse de auditorul intern şi extern pentru înlăturarea disfuncţionalităţilor constatate în funcţionarea societăţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se pare ca si noua conducere recunoaste fraudele de la brk, prin intentia de despagubire a clientilor. Unde e Make sa mai ia apararea infractorilor? L-a spalat pe becali, urmeaza sefii BRK?

    CNVM abuzeaza de puterile discretionare pe care aberanta Lege 297/2004 i le confera ! De ce trebuie 2 zile de suspendare a tranzactionarii BRK pentru comunicarea unor sanctiuni, dupa alte 2 zile de suspendare pentru AGOA si AGEA ??. Cu ce ajuta aceste suspendari nejustificate piata de capital ? Probabil ca CNVM a fost cel care a scris Legea inainte de a fi votata "ca primarii" de catre parlamentari ! Altfel nu se explica acele prevederi contrare economiei de piata cum sunt cele privind marimea amenzilor pentru abateri functie de marimea capitalului social subscis si varsat !!!. De ce nu s-a adoptat o lege comparabila cu "Legea valorilor mobiliare din SUA, din 1933" ??. S-a creat un pol de putere discretionara la CNVM mai abitir decit in cele mai crunte dictaturi ! Noua subcomisie a Parlamentului, pentru piata de capitalar trebui sa ia imediat la mana legea 297/2004 si s-o revizuiasca, s-o aduca la nivelul legislatiei europene in materie ! Sunt aberante prevederile despre excluderea reglementarilor generale cu perivire la dretul sacru de aparare in cazul unor sanctiuni. Aceasta lege este ciuntita de dreptul de a te apara in fata abuzurilor functionarilor CNVM care pot "taia si spinzura" dupa bunul plac, dupa cum vor muschii lor ! Ba mai mult de atit, primesc si premii consistente din amenzile aberanta pe care le aplica. "Trai nineaca!!'. Cea mai buna pozitie sociala din Romania zilei de azi este sa fii functionar la CNVM. Nu raspunzi de nimic si legea pietei de capital i-ti da dreptul sa faci tot ce te taie capul fiindca nu dai socoteala nimanui. In Romania, deasupra CNVM si supervizor al acesteia nu este decit Cel de Sus.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb