Codul Penal a trecut de Senat

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 4 iulie 2018

Codul Penal a trecut de Senat

Parlamentarii coaliţiei PSD-ALDE au votat, ieri, propunerile privind modificarea Codului Penal. Cu 74 de voturi pentru, 28 împotrivă şi 9 abţineri, proiectul legislativ a fost adoptat şi va fi trimis Camerei Deputaţilor care este for decizional.

Reprezentanţii opoziţiei au contes­tat pe tot parcursul şedinţei lipsa de cvorum şi alte vicii de procedură, dar majoritatea parlamentară s-a asigurat, cu ajutorul senatorilor UDMR prezenţi în sală, că dezbaterile pot continua.

Înainte de discutarea articolelor, senatorii Şerban Nicolae şi Robert Cazanciuc, din partea PSD, şi reprezentantul Ministerului Justiţiei au solicitat ca parlamentarii să voteze modificările aşa cum au fost trecute în raportul Comisiei Iordache întocmit după dezbaterea de luni, 2 iulie.

Senatorii USR au criticat proiectul de lege supus dezbaterii şi votării. Parlamentarul Nicu Fălcoiu a spus: "PSD a inventat un nou mod de a fura: hoţia altruistă. De acum încolo, furtul din bani publici va deveni un substitut de virtute. Nu va mai fi o problemă să muţi din pix un bun public în patrimoniul unei persoane fizice".

Conform senatorului liberal Alina Gorghiu, proiectul privind modificarea Codului Penal este "ambiţia absurdă a unui singur om" şi ar fi necesar ca dezbaterea să fie suspendată până când Comisia de la Veneţia va emite o opinie cu privire la această iniţiativă legislativă.

Alina Gorghiu a adăugat: "Grupul PNL va vota împotriva acestui proiect de lege. (...) Acest cod nu va intra niciodată în vigoare în această formă, pentru că nu se poate într-un stat normal să protejezi infractorul şi nu victima".

Senatorii UDMR s-au declarat şi ei nemulţumiţi de forma în care proiectul a ieşit din Comisia Iordache. Attila Cseke a afirmat că parlamentarii Uniunii sunt nemulţumiţi că a fost dezincriminată total infracţiunea de neglijenţă în serviciu şi că nu sunt de acord cu forma în care este definită infracţiunea de abuz în serviciu, cu privire la prag şi la persoanele în beneficiul cărora funcţionarul public a primit folosul material necuvenit.

El a concluzionat: "Dacă din dezbaterea în Senat nu se va modifica definiţia abuzului în serviciu şi nu se va renunţa la abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, grupul UDMR nu va vota acest proiect de lege".

La dezbaterea celor 161 de amendamente la proiectul de lege respinse de Comisia Iordache, cele mai multe dintre ele depuse de opoziţie, nu au fost votate de senatorii din coaliţia majoritară PSD-ALDE.

După finalizarea votului şi adoptarea modificărilor la Codul Penal de către coaliţia majoritară PSD-ALDE, reprezentanţii opoziţiei au anunţat că, dacă forma actuală va fi votată şi în Camera Deputaţilor de reprezentanţii puterii, vor ataca legea la Curtea Constituţională şi vor sesiza în legătură cu aceasta Comisia de la Veneţia şi Comisia de la Bruxelles.

Camera Deputaţilor este for decizional şi modificările la Codul Penal vor fi puse pe ordinea de zi a şedinţei de plen.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. udmr-ul are dreptate cu neglijenta in serviciu, nu poate face parte din subiectele codului penal.

    1. UDMR nu doreşte abrogarea infracţiunii de abuz în serviciu. PSD şi ALDE vor abrogarea pentru că multe dintre dosarele de la DNA se referă şi la neglijenţă. Cazuri de neglijenţă în serviciu sunt incendiul de la maternitatea Giuleşti şi incendiul din Colectiv. Ambele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti. PNL, UDMR şi USR au propus ca infracţiunea de neglijenţă în serviciu să rămână în Codul Penal şi să fie pedepsită pentru infracţiunile cu urmări deosebit de grave, cum ar fi un prejudiciu material foarte mare sau pierderea de vieţi omeneşti. PSD şi ALDE s-au opus pe o opinie a lui Vasile Dongoroz publicată în anii şaptezeci şi expusă în Comisia Iordache de Robert Cazanciuc, ruda lui Victor Ponta.

    TIMPUL NU ARE RĂBDARE : CCR SĂ LE CORECTEZE LA ZĂMISLIRE !

    1. CCR este tot PSD

      ,,,,cu alta palarie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb