COFACE: Insolvenţele din Polonia sunt în declin, pe fondul unei creşteri economice rezonabile

Andrei Stan
Internaţional / 26 octombrie 2016

Companiile din Polonia continuă să beneficieze de un mediu macroeconomic pozitiv, cu o cerere internă şi externă puternică, se arată într-un comunicat de presă al Coface România, trimis Redacţiei.

Coface precizează: "Creşterea lentă experimentată în acest an a apărut ca urmare a investiţiilor mai slabe (care au scăzut cu 3,6% de la an la an, în prima jumătate a lui 2016). Acesta este, partial, rezultatul lent al investiţiilor co-finanţate de UE, alocate în noul buget. Alţi factori au fost riscurile interne şi externe, incluzând posibile amendamente legale, fluctuaţiile în ratele de schimb şi eventualele consecinţe ale Brexit-ului".

Numărul falimentelor a început să scadă încă din 2014, menţionează sursa citată. În prima jumătate a acestui an, 328 de proceduri au fost înregistrate - o scădere de 14,1% comparativ cu anul anterior. Noua legislaţie, introdusă în 2016, presupune alternative la procedurile de faliment. Coface susţine că noile proceduri de restructurare ar putea fi folosite de companii mult mai frecvent, spre deosebire de al doilea sfert al acestui an.

"Trendul descrescător al falimentelor afacerilor va continua în următoarele trimestre. Cu toate acestea, cadrul se schimbă - sunt mai puţine insolvenţe, dar mai multe proceduri de restructurare", a explicat Grzegorz Sielewicz, economist Coface pentru Europa Centrală şi de Est.

Acesta a menţionat: "Noile proceduri de restructurare, implementate anul acesta, au câştigat progresiv popularitate, reprezentând un remediu pentru companiile care suferă din cauza problemelor de plată. Tot mai multe companii sunt acum predispuse să se întoarcă la operaţiunile de afaceri, în loc să eşueze".

Coface prezice un declin în insolvenţe şi restructurări de 8,9%, până la sfârşitul lui 2016. Totuşi, nu este exclusă o creştere, mai puternică decât a fost anticipată, a procedurilor de restructurare. Este de aşteptat ca procedurile să scadă cu 4,8% în 2017.

Potrivit sursei citate, creşterea economică solidă a Poloniei este determinată în principal de consumul gospodăriilor.

Datele privind structura economiei Poloniei arată un consum privat ce contează mai mult în ponderea PIB-ului nominal decât exporturile - consumul gospodăriilor reprezentând 58% din PIB-ul anului trecut. Analiza corelaţiilor arată, de asemenea, un consum intern cu un impact mai puternic decât exporturile, la nivelul insolvenţelor companiilor în Polonia.

"Cu toate acestea, rentabilitatea afacerilor este îmbunătăţită de operaţiunile companiilor pe pieţele externe. Perspectivele sunt deosebit de bune pentru producătorii de mărfuri, existând o cerere externă ridicată. Aceste sectoare includ automobilele, mobilierul, electrocasnicele albe şi IT-ul. În acelaşi timp, câştigurile sunt experimentate de companiile care au drept obiect de activitate bunurile domestice. Cei mai mari retaileri sunt acum supuşi unei noi sarcini fiscale, implementată pe data de 1 Septembrie 2016. Totuşi, aceasta ar trebui să fie oarecum compensată de creşterea cheltuielilor consumatorilor. Consumul gospodăriilor se aşteaptă să reprezinte un factor determinant al creşterii economiei Poloniei în următoarele trimestre", se mai arată în comunicat.

Coface estimează că insolvenţele ar trebui să înregistreze îmbunătăţiri suplimentare, în timp ce noua restructurare legislativă ar trebui să ajute companiile cu probleme de lichiditate să se întoarcă la operaţiunile eficiente de afaceri.

"În comparaţie cu Polonia, România are în continuare o incidenţă a insolvenţelor la 1.000 de firme active de peste trei ori mai mare decât media înregistrată pe plan regional, cu 23 de insolvenţe la 1.000 de firme active, fiind pe a doua poziţie (după Serbia) din acest punct de vedere. Comparaţia cu Polonia (cel mai sustenabil model din acest punct de vedere) este elocventă, aceasta înregistrând de aproape patru ori mai multe companii active decât România, dar sub 1.000 de companii insolvente în fiecare din ultimii zece ani. Numărul companiilor insolvente din România, într-un singur an, este aproape egal cu totalul insolvenţelor deschise în Polonia în zece ani", a declarat Iancu Guda, services director Coface România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb