Comisarul pentru Justiţie Vera Jourova vrea să negocieze un nou pact "Safe Harbor"

Andrei Stan
Internaţional / 13 noiembrie 2015

UE vrea ca firmele americane să fie obligate să raporteze cererile serviciilor americane de spionaj pentru accesarea datelor personale ale europenilor, în cadrul unui nou pact privind transferul trans-atlantic al datelor aflat în negociere, a declarat comisarul pentru Justiţie Vera Jourova într-un interviu acordat Wall Street Journal.

Comisarul Vera Jourova, care conduce delegaţia UE în negocierile pentru transferul datelor, a afirmat că raportarea de către companii a solicitărilor ar fi un mijloc de a verifica suplimentar amploarea accesărilor de date ale europenilor de către agenţiile americane de securitate, pe lângă informaţiile oficiale.

Curtea Europeană de Justiţie a anulat luna trecută un pact vechi de 15 ani referitor la transferul trans-atlantic al datelor, numit "Safe Harbour", care permitea companiilor să transfere date ale cetăţenilor europeni, precum informaţii referitoare la salarii şi istoricul conturilor, către servere din Statele Unite.

Potrivit Curţii, datele europenilor nu sunt protejate pe teritoriul SUA, unde pot fi accesate de serviciile de spionaj.

Autorităţile din UE şi SUA lucrează în prezent la un nou acord pentru transferul datelor, care să respecte condiţiile Curţii Europene de Justiţie, până la un termen limită de la sfârşitul lunii ianuarie. Oficialii UE vor în special claritate în privinţa amplorii accesului serviciilor americane de securitate la datele cetăţenilor europeni şi vor să se asigure că acest acces este strict necesar.

"Având în vedere urgenţa problemei, înţeleasă de ambele părţi, este timpul să ne întâlnim la cel mai înalt nivel posibil", a declarat astăzi Jourova, înainte de a pleca într-o vizită la Washington, unde urmează să se întâlnească cu oficiali guvernamentali, între care şeful Departamentului pentru Comerţ, Penny Pritzker.

Potrivit proiectului aflat în discuţie, companiile ar putea fi obligate să dezvăluie numărul total al solicitărilor pentru datele clienţilor primite din partea serviciilor naţionale de securitate.

Cele două părţi încă discută ideea, în condiţiile în care autorităţile de la Bruxelles vor ca prevederea să fie obligatorie, în timp ce oficialii americani susţin ca firmele să comunice voluntar informaţiile.

Unele companii publică deja informaţii privind solicitările de date primite din partea guvernelor, în timp ce altele resping propunerea UE ca faptul să devină obligatoriu.

"UE vrea mai multe explicaţii calitative referitoare la motivele pentru care sunt accesate date ale europenilor", a afirmat Jourova.

"Acest raport anual ne va da informaţii despre frecvenţa şi numărul cazurilor, dar vom avea şi o listă de criterii privind necesitatea şi proporţionalitate acestui acces", a arătat comisarul.

Jourova a mai spus că va discuta cu oficialii americani posibilitatea ca angajamentele de protejare a datelor cetăţenilor europeni să devină obligatorii.

Acest angajament ar asigura şi corectitudinea metodelor alternative de transfer al datelor, precum contractele standardizate.

Autorităţile europene naţionale de protecţie a datelor personale au dat termen ca negocierile UE-SUA pentru un nou acord să se încheie până la sfârşitul lunii ianuarie. În caz contrar, aceste autorităţi îşi rezervă dreptul de a lua măsurile necesare în consecinţă.

Jourova a afirmat că vrea ca discuţiile să se încheie înainte de acest termen. Comisarul a precizat că va adopta acest nou cadru legislativ doar dacă va garanta protejarea datelor europenilor şi dacă vor exista metode eficiente de control.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb