Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor aşteaptă clarificări referitoare la furtul tezarului dacic

A.B.
Politică / 11 februarie

Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor aşteaptă clarificări referitoare la furtul tezarului dacic

Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor aşteaptă în continuare clarificări din partea autorităţilor cu privire la furtul tezaurului dacic în Olanda şi, de asemenea, la concluziile raportului întocmit de Corpul de control al premierului pe această temă, transmite Agerpres.

Preşedintele Comisiei de cultură, deputatul AUR Mihail Neamţu, a precizat că aşteaptă informaţii nu doar din partea Ministerului Culturii, ci şi din partea Ministerului Afacerilor Interne.

'Din păcate, publicul rămâne în zona aceasta, e ceaţă. (...) La nivelul Ministerului Culturii nu s-a creat, din păcate, o echipă care să se angajeze în identificarea breşelor de securitate de până acum. De asemenea, aş vrea să spun public că ne dorim ca acest concurs, care va fi organizat pentru funcţia de manager sau de director al Muzeului Naţional de Istorie, să fie un concurs cu maximă vizibilitate şi transparenţă şi un concurs care să atragă tinerii în zona aceasta de management cultural. Mi se pare că energia unui tânăr de 35-40-45 de ani poate să fie pusă în slujba patrimoniului naţional mult mai mult decât s-a întâmplat până acum', a declarat Mihail Neamţu, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii pe tema furtului tezaurului dacic.

Olanda, potrivit acestuia, este una dintre ţările cele mai vizate de hoţii de artă şi trebuia să existe o mai mare grijă în cazul obiectelor expuse de România.

'De aceea am solicitat ca toate obiectele din tezaurul României să nu mai fie înstrăinate cel puţin o vreme. În mod special, brăţările dacice, cerem asta şi cerem de asemenea ca această 'Cloşcă cu puii de aur' să nu mai fie plimbată prin Europa. Dacă cineva vrea să o vadă, să vină aici, pentru că e şi România o ţară europeană, putem şi noi să facem turism cultural şi e de mare interes pentru toţi cei care iubesc arta', a afirmat preşedintele Comisiei de cultură.

El a adăugat că a propus Ministerului Culturii reluarea expoziţiilor internaţionale, cu garantarea securităţii exponatelor.

'Am făcut această propunere Ministerului Culturii ca, de ce nu, la Peleş să avem câteva exponate din tezaurul României, pentru ca românii să vadă aceste minunaţii. (...) Cu siguranţă, nicio expoziţie n-ar trebui făcută fără garantarea unei securităţi care implică şi paza fizică. E nevoie de o pază fizică. Un om să stea acolo 24 din 24 de ore, când vorbim despre elemente de tezaur', a subliniat Neamţu.

Deputatul USR George Gima, vicepreşedinte al Comisiei de cultură, a anunţat că aşteaptă concluziile raportului Corpului de control al premierului, concluzii care nu au ajuns la Parlament, potrivit Agerpres.

'Pentru moment, Guvernul şi Muzeul Naţional de Istoria României ne pot da mai multe informaţii, noi avem informaţii care circulă în spaţiul public. Ce aşteptăm mai departe? Rezultatele controlului, efectul de Corpul de control al prim-ministrului. Nu le-am primit, am înţeles şi eu tot aşa, pe surse, că ar fi dat un scurt briefing presei. (...) Eu i-am solicitat premierului să facă public acest raport al Corpului de control, ca să vedem ce a funcţionat şi ce nu a funcţionat. Apoi, în curs, este o anchetă la Parchetul General. La fel, Parchetul General se poate folosi de drepturile la comunicare publică, obligaţia de a comunica public şi să fie un pic mai proactivi în comunicare publică. Un procuror sau procurorul general - pentru că este o chestiune de interes naţional care a creat foarte multă emoţie - poate organiza o conferinţă de presă în care să ne vorbească despre stadiul anchetei', a declarat Gima.

Întrebat dacă reprezentanţii Ministerului Culturii au comunicat în cadrul discuţiilor ceva legat de stadiul anchetei, parlamentarul a arătat că au răspuns doar la modul general. El a subliniat că patrimoniul cultural trebuie exploatat, nu izolat.

'Nu, nu ne-au spus nimic. Au răspuns general şi au spus că nu vor mai da curs invitaţiilor de la alte muzee din străinătate în ceea ce trebuie să fie expoziţiile itinerante cu obiecte de tezaur sau alte obiecte care se află în patrimoniul cultural al României. Opinia mea personală este că ar fi o greşeală. Patrimoniul cultural trebuie exploatat. Trebuie exploatat cultural, din punct de vedere al diplomaţiei, diplomaţie culturală, chiar şi economic, pentru că toţi vizitatorii care vor merge într-un mare muzeu al Europei sau al lumii vor contribui economic pentru comunitatea respectivă. Soluţia nu este fenomenul acesta de izolaţionism, ne închidem şi nu mai dăm nimic. (...) Este bine şi ne place ca un regizor străin să vină şi să regizeze un spectacol la noi în ţară? Sau un film care este distribuit peste tot? La fel trebuie să circule şi obiectele de patrimoniu, de patrimoniu cultural. Nu ne închidem', a transmis deputatul USR.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Obiectele de patromoniu național NU sunt filme! Obiectele de patromoniu național NU sunt spectacole regizate de ”un regizor străin” ! Exploatarea patrimoniului național se poate face foarte bine (mai ales în cazul pieselor UNICAT!) si prin ”plimbarea” în străinătate a unor copii fidele după respectivele obiecte de patrimoniou ! Iar cine vrea sa le vadă în original este liber să vină și să le vadă în România!

    Furtul acestor vestigii arheologice UNICAT (coiful dacic și brațarile dacice), cu o valoare istorică și IDENTITARĂ INESTIMABILĂ, reprezintă una dintre cele mai recente și mari umilințe naționale (un scuipat în fața întregului popor român, dar mai ales un scuipat în fața SRI și SIE care s-au dovedit INCAPABILE să protejeze până și niște vestigii arheologice!)  

    Din punctul meu de vedere, toți cei care au permis ”plimbarea” în afara țării (fără să fie asigurată o protecție extrem de strictă, 24 de ore din 24) a acestor obiecte de patrimoniu unicat si de o inestimabilă valoare pentru istoria poporului român, ar fi normal să răspundă penal și pecuniar cu absolut întreaga lor ”avere” pt ca pe viitor NIMENI (dintre decidenții români) să nu își mai permită să își bată joc de asemenea bogății culturale și identitare!  

    Ce vedem însă în schimb? NIMENI dintre cei vinovați nu răspunde penal! În aceste condiții, doar cei care nu mai au nici măcar o singură sinapsă funcțională ar mai putea avea încredere, prostește, în ”profesionalismul” și ”patriotismul” autoritaților din România !  

    Nu m-ar mira ca până și cei mai ”amarâți” omologi străini ai SRI și ai SIE să râdă și ”cu fundul” de ”profesionalismul” celor care s-au dovedit INCAPABILI să apere o bogăție UNICĂ a poporului român!  

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    În loc de ”obiectele de patromoniu” a se citi ”Obiectele de patrimoniu”. Scuze, am scris în viteză și plin de nervi!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8244
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.2987

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb