Comisia deschide o investigaţie privind un potenţial ajutor pentru privatizarea "Automobile Craiova"

C.P.
Ziarul BURSA #Politică / 11 octombrie 2007

Comisia deschide o investigaţie privind un potenţial ajutor pentru privatizarea "Automobile Craiova"

Comisia Europeană a deschis o procedură formală de investigaţie în temeiul normelor în materie de ajutor de stat din Tratatul CE privind un potenţial ajutor în cadrul privatizării Automobile Craiova (fosta Daewoo România) şi vânzarea acesteia către Ford Motor Company în septembrie 2007. De asemenea, Comisia a solicitat României să suspende acordarea oricărui ajutor ilegal până la luarea unei decizii de către Comisie privind compatibilitatea ajutorului. Autorităţile române au condiţionat privatizarea de îndeplinirea anumitor cerinţe, în special realizarea unui nivel de producţie minim de 200 000 automobile în cel de-al patrulea an de la privatizare, continuarea unei activităţi curente timp de patru ani şi menţinerea tuturor foştilor angajaţi ai Automobile Craiova şi Daewoo România. Comisia trebuie să verifice dacă aceste condiţii au condus la un preţ de vânzare mai mic decât cel care ar fi fost obţinut în cazul în care privatizarea ar fi fost necondiţionată, caz în care, ar putea să existe anumite elemente de ajutor de stat. În plus, România pare să fi schimbat condiţiile privatizării într-un stadiu ulterior al procesului, ceea ce ar fi putut implica elemente suplimentare de ajutor. Deschiderea unei investigaţii acordă părţilor interesate posibilitatea de a prezenta observaţii privind măsurile în cauză. Aceasta nu aduce atingere rezultatului procedurii. Comisarul european pentru concurenţă, Neelie Kroes, a declarat: "Comisia sprijină pe deplin România în politica sa de privatizare. Cu toate acestea, trebuie să asigurăm un proces de privatizare deschis şi transparent fără niciun ajutor de stat ilegal. În acest caz, am preocupări legate de faptul că s-ar putea să existe o încălcare a normelor privind ajutoarele de stat."

Daewoo Automobile România a fost creată în 1994. În 2000, societatea-mamă Daewoo a intrat în faliment iar majoritatea filialelor au fost vândute. Cu toate acestea, nu a fost găsit niciun investitor pentru Daewoo România din cauza situaţiei sale critice din punct de vedere al datoriilor. Prin urmare, Daewoo România a fost preluată în 2006 de statul român şi a fost redenumită Automobile Craiova. Întreprinderea nu produce în prezent niciun automobil ci are doar o activitate de comercializare a pieselor de schimb.

O nouă tentativă de vânzare a întreprinderii a fost lansată la începutul anului. Ca urmare a unei licitaţii publice, Ford Motor Company s-a dovedit a fi singura întreprindere care să prezinte o ofertă irevocabilă şi astfel a câştigat licitaţia. Negocierile tehnice şi financiare au început în iulie 2007 şi acordul de vânzare-cumpărare s-a semnat la 12 septembrie 2007.

Agenţia română de privatizare AVAS a impus anumite condiţii în contractul de privatizare. În special, ofertantul declarat câştigător trebuia să asigure realizarea unui nivel de producţie minim de 200 000 automobile în cel de-al patrulea an de la privatizare, continuarea unei activităţi curente timp de patru ani şi menţinerea a 3900 foşti angajaţi ai Automobile Craiova şi Daewoo România.

În plus, a fost semnalat faptul că guvernul român a adoptat o lege specială pentru privatizarea întreprinderii Automobile Craiova. Se pare că legea prevede anularea datoriilor producătorului de automobile şi prevede o garanţie privind plata datoriilor către celelalte filiale ale fostei întreprinderi Daewoo. În cadrul procedurii de licitaţie nu s-a oferit asemenea măsură celorlalţi potenţiali ofertanţi.

Comisia îşi exprimă preocuparea privind faptul că este posibil ca privatizarea întreprinderii Automobile Craiova printr-o licitaţie supusă unor condiţii să fi condus la un preţ de vânzare mai mic şi ar putea să implice astfel un ajutor de stat. Condiţiile vizau să asigure menţinerea unui anumit nivel de producţie şi ajutorul ar putea astfel să sprijine Automobile Craiova. Acest avantaj ar fi fost finanţat prin venitul de vânzare la care statul a renunţat. Mai mult, dacă s-ar dovedi că noul investitor a beneficiat de o anulare a datoriilor de către stat, odată ce situaţia datoriilor Automobile Craiova a împiedicat în mod vizibil un anumit număr de investitori potenţiali să prezinte o ofertă, atunci investitorul în cauză ar fi obţinut, de asemenea, un ajutor de stat.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu le-a comunicat membrilor Cabinetului, la începutul şedinţei Executivului, că a discutat, recent, cu Nellie Kroes, Comisarul european pentru concurenţă, pe marginea intenţiei Comisiei Europene de a efectua investigaţii privind privatizarea societăţii Daewoo Automobile Craiova. "În cadrul discuţiei, i-am explicat Comisarului european că respect dreptul Comisiei de a demara investigaţii", a precizat premierul Tăriceanu, adăugând totodată că România are însă dreptul de a-şi consolida propria economie.

"Toate ţările europene sunt preocupate de două lucruri: creştere economică şi locuri de muncă. Aceasta a fost şi ideea pe care am avut-o atunci când am pus pe masă proiectul de privatizare a Daewoo Automobile. Prin contractul de privatizare am cerut să se asigure un volum de activitate şi numărul de locuri de muncă", a subliniat şeful Executivului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb