Comisia Europeană ascunde datele renegocierii contractului cu Pfizer

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 29 mai 2023

Comisia Europeană ascunde datele renegocierii contractului cu Pfizer

Comisia Europeană a anunţat vineri că a finalizat renegocierea contractului privind achiziţia de doze de vaccin anti-Covid 19 de la gigantul farmaceutic american Pfizer, dar nu a oferit nicio informaţie concretă cu privire la dozele totale ce ar trebui livrate statelor membre UE în acest an şi nici cu privire la taxa privind convertirea dozelor contractate iniţial în comenzi opţionale.

Acordul anunţat vineri cuprinde reducerea cantităţii de doze achiziţionate de statele membre în temeiul contractului, prelungirea cu 4 ani a perioadei în care statele membre pot primi vaccinurile respective, posibilitatea de a avea acces în continuare la doze suplimentare până la volumul contractat iniţial până la sfârşitul contractului pentru a răspunde nevoilor, în cazul în care cazurile cresc şi situaţia epidemiologică se deteriorează şi continuarea accesului la vaccinurile adaptate noilor tulpini, imediat ce vor fi autorizate de autorităţile de reglementare.

"Salut acordul la care s-a ajuns cu şi în numele statelor membre cu BioNTech-Pfizer pentru a adapta furnizarea de vaccin Covid-19 conform nevoilor aflate într-o anumită evoluţie. Am adus pandemia sub control în mare parte prin vaccinurile şi vaccinările noastre. Deşi Covid-19 nu mai este o urgenţă globală de sănătate, rămâne o ameninţare care probabil va rămâne aici. Prin urmare, este crucial să fim pregătiţi pentru anii următori", a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Comisia Europeană a anunţat că cele două părţi au convenit ca Pfizer să împartă livrările pe parcursul următorilor patru ani, până în 2027, şi să reducă numărul total de doze faţă de cele 450 de milioane care trebuiau livrate în anul 2023. Cu toate acestea, Comisia nu a dezvăluit totalul dozelor care urmează să fie livrate. Întrebat de jurnaliştii de la Politico.eu cu privire la cifra revizuită de livrare, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Sănătate, Stefan de Keersmaecker, a aruncat responsabilitatea în curtea statelor membre.

"Strategiile sau programele de vaccinare sunt concepute şi implementate de statele membre", a spus Stefan de Keersmaecker, pentru sursa citată.

Amintim că anterior oficialii de la Bruxelles au obţinut o serie de concesii de la Pfizer, dar acestea nu au vizat niciodată o reducere a numărului de doze.

Deşi condiţiile financiare ale acordului nu sunt publice, Comisia susţine că blocul comunitar îşi păstrează posibilitatea de a achiziţiona restul celor 450 de milioane de doze iniţiale şi că plăteşte un cost suplimentar pentru această opţiune - lucru criticat anterior de miniştri ca fiind o "taxă de anulare". În practică, acest lucru va duce la creşterea preţului pe doză, deşi valoarea totală a contractului este mai mică.

Renegocierea contractului dintre Comisie şi Pfizer durează de peste un an şi a fost marcată de tensiuni, cel puţin din partea unui grup de ţări din Europa Centrală şi de Est care s-au opus vehement termenilor impuşi de gigantul farmaceutic american.

Contractul pentru dozele de vaccin de la Pfizer a fost semnat în mai 2021 şi prevedea livrarea a 900 milioane doze, cu posibilitatea de a exercita o opţiune pentru alte 900 milioane doze. În cele din urmă, blocul comunitar a contractat un total de 1,1 miliarde doze ale vaccinului pe bază de ARN mesager, în valoare de 21,5 miliarde euro, potrivit celor de la Financial Times.

450 milioane doze urmau să fie livrate în 2023, dar livrările au fost suspendate pe durata negocierilor, deoarece în aprilie 2022 guvernul de la Varşovia a anunţat că nu mai acceptă livrări suplimentare de vaccinuri, reclamând o suprasolicitare. După demersul Poloniei, încă nouă state din regiune s-au alăturat opiniei acesteia şi au susţinut că sunt nevoite să cumpere doze de care nu mai au nevoie, într-un moment de dificultăţi economice cauzate de şocul energetic şi de criza generată de conflictul din Ucraina.

Guvernul polonez a trimis chiar o scrisoare acţionarilor Pfizer, în care a explicat motivele pentru care doreşte un acord renegociat, în încercarea de a pune presiune pe producătorul american de medicamente.

Negocierile de lungă durată ridică întrebarea de ce s-a încheiat un astfel de contract voluminos cu livrări atât de îndepărtate în viitor - în 2022 şi 2023 - când condiţiile pandemiei ar fi putut să se schimbe, fără o clauză de renegociere a dozelor.

Mai mult, renegocierea contractului a readus în actualitate rolul jucat de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, în încheierea agreementului iniţial, când, potrivit celor de la New York Times, şefa executivului UE a negociat termenii contractuali pe WhatsApp direct cu Albert Bourla, CEO al companiei Pfizer.

Menţionăm că, la nivelul Parlamentului European, s-a înfiinţat o subcomisie care analizează modul în care Comisia a achiziţionat dozele de vaccin din pandemia Covid-19, subcomisie în faţa căreia a refuzat să apară pentru a răspunde la întrebări Albert Bourla, şeful companiei Pfizer.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Încă o doză și mă duc.

    Cică zeama o să fie adaptată noilor tulpini și rămurele. O să fie tot blondă, dar nefiltrata:) de Ursula von der Pfizer. 

    Cei care nu vor dori să servească zeama vor fi declarați iar teroriști de Master chef Citu și puși pe lista neagră a lui Adenom Prostamol, șeful OMS.

    pai deja citiva europarlamentari au fost divulgati de primire mita de milioane de euro de la prietenii arabi....daca mai divulga si contractul Pfizer cad jumatate din toti marii europarlamentari cu primire de mita.

    Musteste coruptia la comisie.si la transparenta sunt probleme mari.noua moscova merge inainte si noi ca prostii dupa ea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb