COMISIA EUROPEANĂ: CE Hunedoara a primit un ajutor de stat incompatibil

V.D.
Companii / 8 noiembrie 2018

CE Hunedoara a primit un ajutor de stat incompatibil

Comisia Europeană a constatat că producătorul de energie Societatea "Complexul Energetic Hunedoara" (CE Hunedoara) a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finanţate din fonduri publice, şi în consecinţă a decis joi că România trebuie să recupereze ajutorul ilegal şi dobânzile aferente, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

"Un guvern poate sprijini o societate care are dificultăţi din punct de vedere financiar dacă societatea are un plan de restructurare solid, contribuie la costurile restructurării sale şi dacă denaturarea concurenţei este limitată. În cazul CE Hunedoara, aceste condiţii nu au fost îndeplinite - am constatat că împrumuturile din surse publice acordate de România societăţii CE Hunedoara au conferit acesteia un avantaj economic necuvenit. Aceasta înseamnă că ajutorul de stat a fost ilegal. Acum, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal acordat societăţii", a declarat comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

La 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, un ajutor de salvare temporar în valoare de 37,7 milioane euro (167 de milioane lei) pentru Complexul Energetic Hunedoara, un producător de energie electrică şi termică din România deţinut de stat. Societatea se află în dificultate din punct de vedere financiar din 2013. În contextul respectivei decizii, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în eventualitatea în care societatea nu avea să fie în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de şase luni.

Ca urmare a nerambursării ajutorului pentru salvare de către CE Hunedoara şi în absenţa unui plan de restructurare credibil sau a unor măsuri efective în direcţia lichidării societăţii, în martie 2018, Comisia a deschis o investigaţie aprofundată.

În cursul investigaţiei, Comisia a examinat conformitatea cu normele UE privind ajutoarele de stat a celor cinci împrumuturi finanţate sau sprijinite din fonduri publice acordate societăţii CE Hunedoara. Împreună, la 30 iunie 2016, împrumuturile se ridicau la aproximativ 73 de milioane euro (337 de milioane lei).

În conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, intervenţiile statului în întreprinderi sunt considerate a nu reprezenta ajutor de stat atunci când sunt efectuate în condiţii pe care le-ar fi acceptat, într-o situaţie similară, un investitor privat care operează în condiţii de piaţă (principiul investitorului în economia de piaţă).

Comisia a constatat că, în cazul de faţă, niciun operator economic privat în economia de piaţă nu ar fi acordat, garantat sau prelungit vreunul dintre cele cinci împrumuturi acordate CE Hunedoara, având în vedere deteriorarea situaţiei financiare a societăţii începând din 2013. Prin urmare, măsurile de sprijin din bani publici acordate de România au conferit CE Hunedoara un avantaj economic necuvenit faţă de concurenţii săi şi, prin urmare, constituie ajutor de stat în sensul normelor UE.

Ulterior, Comisia a examinat dacă aceste măsuri puteau fi considerate ca fiind compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat. Având în vedere că societatea CE Hunedoara îndeplinea condiţiile pentru declanşarea procedurii de insolvenţă, Comisia a evaluat diferitele măsuri în lumina Orientărilor sale privind ajutorul pentru salvare şi restructurare. Normele UE privind ajutoarele de stat îi permit statului sa intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în condiţii specifice şi impun, în special, ca respectiva întreprindere să facă obiectul unui plan de restructurare solid, să contribuie la costurile aferente restructurării sale şi ca orice eventuale denaturări ale concurenţei sa fie limitate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Adevărul spus pe jumătate.

    Comisia Europeană omite să precizeze că ajutorul de stat acordat pentru CEH în 2015 nu a fost încasat decât pe jumătate. Deci programul de restructurare nu putea fi pus în aplicare cu jumătate din suma cerută.  

    Ajutorul de stat a venit cu 2 zile întârziere, lucru ce a permis ca CEH să primească amenda pe mediu, după ce a cheltuit banii pe plata certificatelor de CO2. 

    Ministerul Energiei, ANRE, Consiliul Concurenței, guvernul, au refuzat să acceseze mecanismele europene care permiteau protejarea CEH în fața regenerabilelor care primesc sprijin din partea statului. 

    Concluzia: Guvernul României a VÂNDUT și Sistemul Energetic Național celor care primiseră în trecut și resursele naturale ale țării. 

    Dar românii sunt atenți doar la meciurile zilei: Dragnea-Iohanis- Tăriceanu, etc... 

    Dacă Hunedoara a fost "omorâtă" de cei care au păstorit acest județ, putem spera că măcar hunedorenii vor scăpa...

    Vine ea și campania electorală... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb