Comisia Europeană intensifică verificările antitrust în sectorul farmaceutic

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 decembrie 2024

Comisia Europeană intensifică verificările antitrust în sectorul farmaceutic

English Version

Potrivit unui raport recent al Comisiei Europene privind aplicarea normelor de concurenţă, industria farmaceutică este supusă unei supravegheri intense, ce urmăreşte asigurarea accesului la medicamente inovatoare şi accesibile, anunţă site-urile mondaq.com şi hengeler-news.com. În urma controalelor efectuate de oficialii europeni, sursele citate precizează că au fost sancţionate mai multe companii şi au fost descoperite o serie de practici anticoncurenţiale, marcând progrese semnificative în aplicarea normelor de concurenţă.

Un caz recent este cel al companiei Teva, sancţionată de Comisia Europeană cu o amendă de 462,6 milioane euro pentru două abuzuri de poziţie dominantă. Teva a fost acuzată că a manipulat sistemul brevetelor pentru medicamentul Copaxone, prin retragerea şi reînnoirea brevetelor divizionare pentru a crea incertitudine juridică şi a întârzia intrarea pe piaţă a concurenţei. În plus, Teva a fost sancţionată pentru o campanie de discreditare sistematică a unui produs rival, răspândind informaţii false despre siguranţa şi eficacitatea acestuia. Decizia Comisiei în acest caz aduce clarificări importante privind utilizarea abuzivă a brevetelor şi limitele comunicării externe a companiilor farmaceutice. Spre deosebire de cazul Vifor, unde o campanie de restabilire a reputaţiei a rezolvat conflictul, Teva a fost considerată vinovată de încălcarea în formă continuă a normelor antitrust.

Sursele citate mai arată că anul trecut Comisia Europeană a investigat şi primul caz de cartel în sectorul farmaceutic, sancţionând şase companii pentru coordonarea preţurilor unui ingredient activ folosit în tratamente digestive. Investigaţiile au continuat şi în 2024, iar compania Alchem este acuzată de implicare în acelaşi comportament anticoncurenţial. Rezultatele finale ale anchetei ar putea influenţa modul în care sunt tratate cazurile hibride în acest sector.

Totodată, acordurile "pay-for-delay" continuă să fie un punct central al aplicării legislaţiei antitrust la nivel european. Acordurile respective implică înţelegeri între companiile farmaceutice pentru a întârzia intrarea pe piaţă a medicamentelor generice, reducând astfel concurenţa. Cazul Servier, analizat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a reafirmat abordarea strictă faţă de astfel de aranjamente. Curtea a stabilit că transferurile de valoare între companii pot fi considerate restrictive privind concurenţa, în funcţie de contextul economic şi de impactul asupra pieţei.

După cum se poate observa, sectorul farmaceutic rămâne sub o atentă supraveghere antitrust, iar companiile trebuie să-şi adapteze strategiile pentru a evita sancţiunile. De la utilizarea brevetelor până la fuziuni şi campanii de comunicare, toate aspectele activităţii sunt analizate pentru a preveni practicile anticoncurenţiale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Excepția e Pfitzer a lui Ursula

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb