Comisia Europeană (CE) a salutat miercuri acordul la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia nou-creată de procuror-şef european.
"Acest acord este un semnal puternic că UE susţine cu fermitate lupta împotriva criminalităţii financiare şi protejarea banilor contribuabililor", a transmis Vera Jourova, comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitatea de gen, citată într-un comunicat al executivului comunitar.
"Prin structura sa unică, Parchetul European va acorda prioritate soluţionării cazurilor de criminalitate transfrontalieră şi se va asigura că nicio infracţiune împotriva bugetului UE nu va rămâne nepedepsită. Această instituţie reprezintă un răspuns la solicitările cetăţenilor europeni şi le oferă procurorilor europeni instrumente noi pentru a ancheta şi a urmări penal cu tenacitate aceste cazuri la nivelul UE", a precizat ea.
Vera Jourova a salutat numirea fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ca primul procuror-şef european şi şi-a exprimat "convingerea fermă că îşi va îndeplini misiunea într-un mod remarcabil în fruntea Parchetului European".
"Graţie acordului (...), vor putea demara lucrările necesare pentru ca noua instituţie să îşi înceapă activitatea, conform planificării, până la sfârşitul anului 2020. Comisia va rămâne un susţinător ferm al eforturilor colective de combatere a fraudei şi a corupţiei în UE", a mai spus ea.
La rândul său, Gunther Oettinger, comisarul european pentru buget şi resurse umane, a dat asigurări că atât Comisia Europeană, cât şi Oficiul European de Luptă Antifraudă o vor sprijini pe Kovesi în noua funcţie.
"Comisia Europeană depune eforturi deosebite pentru a se asigura că fiecare euro din bugetul UE este cheltuit cu respectarea regulilor şi aduce o valoare adăugată la nivelul UE. Acest lucru presupune, de asemenea, combaterea eficientă a fraudelor împotriva bugetului UE", a spus el, citat în acelaşi comunicat.