Comisia Europeană şi România vor lansa un proiect-pilot privind gestionarea migraţiei

S.B.
Internaţional / 18 martie 2023

Comisia Europeană şi România vor lansa un proiect-pilot privind gestionarea migraţiei

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, au semnat, vineri, o scrisoare de intenţie privind lansarea unui proiect-pilot care prevede implementarea, de către România, a mai multor instrumente în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor şi cooperării internaţionale, pornind de la bunele practici româneşti în aceste domenii, informează news.ro.

Proiectul va fi implementat cu sprijinul operaţional, tehnic şi financiar al Comisiei şi al agenţiilor cheie din UE pentru afaceri interne (EUAA, Europol şi Frontex), arată PNL, într-o postare pe Facebook.

"Pasul important făcut astăzi este un rezultat al contribuţiei concrete venite din partea României pentru gestionarea durabilă a provocărilor generate de migraţie la nivel european", a afirmat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Potrivit unei declaraţii comune publicate pe site-ul MA, "migraţia este o provocare europeană care necesită soluţii cuprinzătoare şi coordonate. Acestea pot fi găsite doar atunci când se acţionează împreună. Comisia Europeană se angajează să-şi consolideze eforturile şi să sprijine statele membre în abordarea provocărilor migraţiei într-o manieră durabilă. Gestionarea eficientă a frontierelor, procedurile rapide de azil şi returnare sunt esenţiale pentru un sistem de migraţie care funcţionează bine".

Astfel, pentru a aborda provocările actuale legate de migraţie, scrisoarea preşedintelui Comisiei din 26 ianuarie şi Concluziile Consiliului European din 9 februarie 2023 au cerut implementarea de acţiuni operaţionale cheie în domeniul protecţiei frontierelor, azilului şi returnării. Una dintre acţiunile operaţionale vizate prevede înfiinţarea de proiecte-pilot în statele membre interesate pentru proceduri rapide de azil şi returnare.

"În urma cooperării strânse dintre Comisia Europeană şi autorităţile române, astăzi s-a ajuns la un acord privind lansarea unei scheme pilot în România. Proiectul pilot prevede implementarea de către România a mai multor instrumente în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor şi cooperării internaţionale, pornind de la bunele practici româneşti în aceste domenii. Proiectul-pilot va fi implementat cu sprijin operaţional, tehnic şi financiar puternic al Comisiei şi al agenţiilor cheie din UE pentru afaceri interne (EUAA, Europol şi Frontex)", arată MAI.

Potrivit sursei citate, acesta este un rezultat concret al angajamentului şi sprijinului la nivel înalt al României pentru soluţia de management durabil al migraţiei, bazată pe istoricul său puternic în gestionarea migraţiei. România are o poziţie geografică strategică, la graniţa cu Serbia, Ucraina şi Moldova şi joacă un rol cheie în securizarea frontierei noastre externe comune, contribuind efectiv la gestionarea migraţiei şi asigurarea unui nivel ridicat de securitate.

"Vreau să mulţumesc călduros României pentru că a acceptat să prezinte la nivel european cele mai bune practici privind procedurile rapide de azil şi returnare, bazându-se pe bunele practici şi pe cooperarea solidă cu ţările vecine. Prin acest proiect pilot, România aduce o contribuţie extrem de valoroasă la efortul european comun de a gestiona provocările migraţiei într-un mod eficient, comun şi unit. Comisia va oferi sprijin deplin", a declarat comisarul european Ylva Johansson.

La rândul său, Lucian Bode a afirmat: "Am decis să ne alăturăm acestui proiect ca un semnal de angajament profund în aceste vremuri pline de provocări, pentru a arăta încă o dată că România a acţionat întotdeauna în spirit de solidaritate şi responsabilitate la nivelul UE, că dorinţa noastră este în continuare să fim parte la soluţiile comune şi să sporim încrederea în valorile europene comune. Vom acţiona atât pentru a întări capacitatea autorităţilor române de a face faţă provocărilor generate de fluxurile migraţioniste, dar şi pentru a transforma rezultatele acestui proiect comun într-o sursă de inspiraţie pentru partenerii noştri, cât şi pentru a contribui la înregistrarea de progrese în discuţiile privind soluţiile comune".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. UE a pierdut lupta cu migratia,

    mai ales vestul bogat,

    europa de est inca are sanse  

    Alte proiecte alți bani.

    Scriitorii de proiecte de genul Barna își freacă mâinile de fericire. Vin bănuții! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb