Comisia Europeană va propune schimbarea regulilor Schengen

S.A.
Internaţional / 17 septembrie 2017

Comisia Europeană va propune schimbarea regulilor Schengen

Comisarul Dimitris Avramopoulos îşi doreşte şi crearea unui serviciu de informaţii al UE axat pe combaterea terorismului

Comisia Europeană va prezenta la sfârşitul acestei luni o propunere de modificare a regulilor ce privesc spaţiul de liberă circulaţie Schengen pentru a le adapta noilor provocări, scrie cotidianul "El Pais" după desfăşurarea joi a Consiliului UE pentru justiţie şi afaceri interne (JAI), potrivit Agerpres.

Iniţiativa survine la scurt timp după ce cinci state europene, inclusiv Franţa şi Germania, au cerut celorlalte ţări membre ale spaţiului Schengen să accepte posibilitatea extinderii de la doi la patru ani a controalelor excepţionale ce pot fi instituite la frontierele interne.

Riscurile teroriste par să-i fi convins în final pe responsabilii Comisiei Europene să se gândească la noi reguli pentru funcţionarea spaţiului Schengen. Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a admis că actualele norme prezintă unele carenţe ce fac dificilă combaterea terorismului. Totuşi, el a adăugat că nu va da un cec în alb pentru orice introducere temporară a controalelor la frontierele interne.

În acest context, Avramopoulos a amintit că în luna noiembrie trebuie să înceteze respectivele controale pe care Austria, Danemarca, Germania, Norvegia (care nu este membră a UE, dar face parte din Schengen) şi Suedia le-au instituit la frontierele interne nu din cauza riscurilor teroriste, ci pentru a controla mai bine migraţia ilegală.

Deşi nu s-a regăsit pe agenda reuniunii JAI desfăşurată joi la Bruxelles, reforma spaţiului Schengen a fost totuşi discutată, notează "El Pais". Franţa şi Danemarca, două dintre ţările care au prezentat o iniţiativă comună pentru a extinde până la patru ani controalele la frontierele interne, şi-au susţinut această idee în dezbatere. Conform aceluiaşi cotidian, aceste ţări împreună cu Germania, Austria şi Norvegia mizează pe sprijinul - sau măcar pe lipsa opoziţiei - majorităţii statelor membre pentru promovarea acestei iniţiative.

În faţa jurnaliştilor, ministrul francez de interne Gerard Collomb a declarat: "Ştim că teroriştii de la Barcelona au trecut prin Franţa. Trebuie să găsim o modalitate de a continua să controlăm frontierele".

Şi omologul său german Thomas de Maiziere a subliniat că "atât timp cât frontierele externe ale UE nu sunt suficient de sigure, va exista necesitatea unor controale interne la frontiere".

Pe de altă parte, comisarul Avramopoulos a anunţat că va propune în luna octombrie crearea unei unităţi europene de informaţii pentru a răspunde ameninţării teroriste, cu obiectivul de a îmbunătăţi schimburile de date despre terorişti şi combatanţi străini, el comparând acest viitor serviciu secret european cu CIA-ul american.

Ideea creării unei astfel de structuri europene de informaţii a fost avansată şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său de miercuri despre stare Uniunii, în care a pledat pe ansamblu pentru aprofundarea integrării europene şi a sporirii rolului instituţiilor comunitare în detrimentul autorităţilor naţionale.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu poti anunta o urgenta acum in Ue, nu avem moneda unica uni merg cu auto de 50 000 euro alti cu caruta, aceasta e Ue pt care am votat. Drum, tren, curent sunt mai toate ramase asa dela Ceausescu.

    Vestul a creat sclavi moderni nu lanturi ci contracte de banci. 

    1. -viziunea propusa mai sus este foarte mic, ca si cum ai fi o furnica si te uiti la bulgarele de paine din fata ta. nu e nimic asta e capcitatea ta si atata poti vedea inainte, nu e vina ta ca esti cum esti.

      -privind din perspectiva milioanelor de euro din phare 2000-2007 si apoi a fondurilor UE, pe care Romania nu le acceseaza asa cum o face Polonia tine de modul primitiv si medieval in care suntem, o tara adormita in timp. 

      -nu e nici vina politicienilor pentru ca ei asa au invatat din tata in fiu 

      -tot ce e nevoie e sa mearga in stanga si in dreapta si sa vada cum fac altii ca sa se produca aceasta schimbare de mentalitate si ca lucrurile sa functioneze mai eficient 

      -dar radacinile trecutului si felul in care actionam sunt asa de vechi incant ne este foarte greu sa facem progrese

      -ele se vad in vest in Transilvania, dar o data ce treci muntii in Moldova timpul e dat inapoi cu inca 15 ani si in cealalta Moldova cu inca 20 de ani 

    Serviciul secret comun e vânturat de mulți ani.

    Te face să te întrebi dacă nu cumva necesitatea acestui serviciu nu este tot opera serviciilor care îl vor coordona. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb