Comisioanele la contractele futures tranzacţionate la BVB vor fi de 0,25 lei şi 0,60 lei

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 aprilie 2008

Investitorii vor plăti comisioane de 0,25 lei şi 0,60 lei/contract pentru derivatele ce vor fi lansate la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din 14 aprilie, potrivit unui comunicat transmis ieri de către Bursă.

Contractele la termen (futures) vor fi disponibile pentru tranzacţionare din 14 aprilie pe activele suport ale acţiunilor Erste Bank (EBS), Petrom (SNP), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Banca Transilvania (TLV), SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4), SIF Oltenia (SIF5) şi pe cursul leu/euro şi leu/dolar. În prima etapă, investitorii vor putea încheia contracte pe acţiunile celor zece companii pentru scadenţele iunie şi septembrie.

Pentru încheierea contractelor pe derivatele Erste Bank, Petrom, Transgaz, Banca Transilvania, pe cele ale SIF-urilor şi pe cursul leu/dolar investitorii vor plăti o taxă de 0,25 lei/contract, iar pentru derivatele pe acţiuni Trans-electrica (TLV) şi pe cele pe cursul leu/euro tariful plătit va fi de 0,60 lei/contract.

Comisionul aplicat fiecărui contract este suma tarifelor practicate de BVB (0,05 lei/contract sau 0,15 lei/contract), de Casa de Compensare Bucureşti (0,10 lei/contract sau 0,35 lei/contract ) şi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (0,10 lei/contract).

În perioada aprilie-mai, BVB nu va percepe comisioane.

Bursa de Valori Bucureşti va aplica un program de reduceri ale comisioanelor, între 10% şi 30%, care vor fi acordate intermediarilor ca urmare a încheierii de tranzacţii în cadrul pieţei reglementate la termen. Astfel, un intermediar care va tranzacţiona în fiecare şedinţă cel puţin 30 de contracte futures va avea o reducere de 30% din factura lunară aferentă pieţei reglementate la vedere.

Bursa a stabilit ca data scadenţei pentru contractele futures să fie a treia zi de vineri din lunile martie, iunie, septembrie şi decembrie.

Un contract pe activul suport al Erste Bank şi Transgaz Mediaş va echivala cu câte 10 acţiuni, în timp ce contractele pe derivatele Transelectrica vor avea un multiplicator de 100 acţiuni. Mărimea contractelor pe SIF-uri va echivala cu 500 de acţiuni, iar mărimea contractelor Petrom va fi de 1.000 de acţiuni.

De asemenea, tranzacţionarea unui contract futures pe valute va echivala cu tranzacţionarea a 1.000 de euro, respectiv 1.000 de dolari.

Preţul contractelor EBS, TGN şi TEL va fluctua cu cel puţin 0,10 lei pe şedinţă, în cazul în care se vor încheia tranzacţii, în timp ce derivatele pe societăţile de investiţii vor avea un pas de tranzacţionare de 0,01 lei, iar cele pe activul suport al Petrom vor fluctua cu cel puţin 0,001 lei.

În schimb, derivatele pe valută vor avea un pas de 0,0001 lei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb