COMPANIA DE COLECTARE DE CREANŢE KRUK: Fiind an electoral, românii vor fi tentaţi să se lase amăgiţi de "miracole"

A consemnat LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 februarie 2016

Fiind an electoral, românii vor fi tentaţi să se lase amăgiţi de "miracole"

"2009 şi 2010 au fost ani de vârf în contextul vânzării de creanţe de către bănci"

Compania deţine peste un milion de cazuri aflate în lucru, cu o valoare totală de opt miliarde de lei

Compania Kruk România, membră a Grupului Kruk cu sediul în Polonia - unul dintre jucătorii importanţi ai pieţei de management al creanţelor din Europa Centrală -, a inaugurat recent noul sediu al Centrului de Contact din Târgovişte. Necesitatea relocării sediului dâmboviţean este consecinţa naturală a dezvoltării dinamice a acestui centru, care avea în anul 2008 o echipă formată din 25 de persoane, iar astăzi sunt peste 200. Mai multe detalii despre noul spaţiu şi despre vânzarea de credite neperformante ne-au fost prezentate, într-un interviu, de Cosmina Marinescu, director operaţiuni Kruk România, şi Claudiu Bud, director de vânzări.

Reporter: Sediul din Târgovişte este închiriat?

Kruk: Da. Important pentru noi a fost să creăm nişte condiţii şi să stabilim standardele pe care le avem şi în Bucureşti, dar şi în celelalte sedii la nivel de grup.

Reporter: Ce diferenţe sunt între vechiul sediu şi actualul?

Kruk: Din punct de vedere al spaţiului, acesta este mult mai mare. La precedentul aveam parterul şi etajul 1, iar aici dispunem de patru etaje. Din punctul nostru de vedere, sediul din Târgovişte este excepţional pentru angajaţi. Are o suprafaţă totală de 4.200 de metri pătraţi, cu zone care cresc confortul angajaţilor - spaţii de relaxare, spaţii largi pentru birouri etc.

Reporter: Cum vă păstraţi oamenii?

Kruk: Cel mai important lucru este că în cadrul Kruk există posibilitatea de avansare. La etajul 1 avem oamenii specializaţi în training, care ne ajută în tot ceea ce înseamnă creşterea şi dezvoltarea. Un training poate dura până la o lună, depinde de nivel.

În Târgovişte avem 230 angajaţi, iar în întreaga companie avem 520. Angajaţii sunt tineri, media fiind de 23-25 de ani.

Reporter: Unde mai există sedii?

Kruk: În Polonia, Cehia, Italia, Spania, Germania.

Reporter: De ce aţi ales Târgovişte?

Kruk: În primul rând, cred că aici suntem principalul angajator. Am ales acest oraş şi pentru că aici este Facultatea Valahia, cu specializări în domeniile juridic, economic, ştiinţe umaniste etc. Este extrem de important să vină să lucreze oameni tineri. Acest lucru ne-a determinat să organizăm sesiuni de internship, în urma cărora unii dintre participanţi sunt astăzi membri ai echipei Kruk. Totodată, am ţinut cont şi de distanţa până la sediul central din Bucureşti.

Reporter: Este mai uşor să lucraţi cu tinerii?

Kruk: Nu cred că vârsta trebuie să primeze. Dacă ne uităm spre Capitală, media de vârstă nu este aceeaşi, ea creşte.

Reporter: Aveţi angajaţi care merg şi pe teren?

Kruk: Da, fac vizite şi se întâlnesc cu clienţii. Numărul lor este de 150.

Reporter: Care situaţie dă mai mult randament? Cea de la birou sau de pe teren?

Kruk: Ambele, atât timp cât este vorba de colectarea amiabilă.

Reporter: Care sunt cele mai rezolvabile cazuri?

Kruk: În general, vorbim de cazurile care răspund la solicitări. Atâta timp cât omul doreşte să vorbească, noi nu avem cum să nu rezolvăm situaţia.

Reporter: Câte cazuri se găsesc în portofoliul Kruk România?

Kruk: Peste un milion aflate în lucru, cu o valoare totală de opt miliarde de lei.

Reporter: Cum sunt aceste cifre comparativ cu 2014?

Kruk: În creştere, atât din punct de vedere al numărului de creanţe, cât şi al valorii.

Reporter: Trendul se păstrează şi pentru anul în curs?

Kruk: În 2016...rămâne de văzut. Achiziţia de portofolii se realizează progresiv, în funcţie de nevoile partenerilor noştri de afaceri. Anul curent a început foarte încet. Cine a vrut să vândă, a vândut până la sfârşitul lui 2015, pentru că presiunea este pe rezultatul financiar al unui an anume.

Anul trecut a fost atipic din punctul acesta de vedere - a fost o vânzare mare în primul semestru, cea raportată public şi anume un portofoliu de credite de la Piraeus Bank, de 200 milioane de euro, valoare care a echilibrat semestrele.

Reporter: Cu ce bănci colaboraţi îndeosebi?

Kruk: În general, cu toate. Facem o licitaţie, la sfârşitul căreia cineva iese câştigător. Dar nu vorbim doar de partea bancară. Printre portofoliile pe care le-am cumpărat se numără şi destule din telecomunicaţii sau asigurări. Partea bancară ocupă, ce-i drept, proporţia cea mai mare, undeva la 80-85%.

Reporter: Care este relaţia pe care aţi stabilit-o cu băncile?

Kruk: Ca industrie, suntem un pas necesar dintr-un mecanism integrat, care gestionează aceste creanţe. Există nişte parteneriate stabilite. Pentru bănci, este foarte important riscul reputaţional - ce se întâmplă cu clientul, cumva le impactează .

Reporter: Estimaţi o creştere a vânzărilor de credite ipotecare în contextul unei probabile legi a dării în plată?

Kruk: Posibil să existe, pentru că de anul trecut se auzea în piaţă că vor începe ca astfel de credite să fie vândute. Aici nu putem avea niciun fel de impact. Legea dării în plată este în curs de aprobare, se fac încă demersuri de a se ajusta prima variantă.

Pe de altă parte, aţi văzut că primul impact pe care au decis băncile să-l manifeste este creşterea avansului. Deci vor să se protejeze de ce se va întâmpla de acum înainte.

Pe partea de portofolii existente, rămâne de văzut în ce măsură legea se va aplica, dar important de menţionat este că portofoliile garantate s-au vândut într-un număr foarte mic.

Reporter: Care ar fi impactul pe care l-aţi simţi dumnevoastră în contextul aplicării acestei legi?

Kruk: În primul rând, menţionez că 99% din activitatea noastră în acest moment este pe zona de creanţe negarantate. Dacă e să vină legea dării în plată, probabil că numărul de tranzacţii garantate pe care, în prezent, ne aşteptam să îl avem pe piaţă va fi redus sau anulat.

Reporter: Cum descrieţi piaţa colectării de creanţe?

Kruk: Din perspectiva Kruk România, ca lider pe piaţă, considerăm că ar trebui creată o relaţie mai strânsă cu clientul. Aceasta ar fi strategia pentru momentul de faţă. Totodată, România a devenit o piaţă mai matură. 2009 şi 2010 au fost nişte ani de vârf în vânzarea de creanţe de către bănci, urmare a crizei - în acea perioadă s-au făcut credite neperformante. În piaţa de recuperare de creanţe, preţul este cel care stabileşte profitabilitatea.

Reporter: Ce ar trebui îmbunătăţit la relaţia cu clientul?

Kruk: Încrederea, care se câştigă în timp. În scopul acesta, simţi nevoia de a ieşi în media, pentru ca să se înţeleagă cu ce ne ocupăm - consiliere - şi găsirea celei mai bune soluţii de achitare a creditelor.

Reporter: Care este percepţia românilor când vine vorba de colectarea de creanţe?

Kruk: Fiind an electoral, va fi foarte mare tentaţia românilor să se lase amăgiţi de proiecte electorale care să vină cu "miracole" de scutire de plată.

Anul curent este o provocare pentru piaţa de recuperare de creanţe, în contextul propunerilor legislative multiple, care ar afecta în mod direct industria noastră.

Reporter: Vă mulţumesc pentru timpul acordat!

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Oare Voinea are cifrele?

    Frumos ca ati iesit la interviu, cu toate ca cand aud executori-recuperatori mi se tidica parul pe spate.

    Ce-ar fi sa va gasiti voi o activitate productiva baieti si nu o camatarie legala, nu dati voi lectii ca va cunoastem cine sunteti, niste calai moderni!

    1. Calai cu gulere albe.

    bai astia de la kruk foarte multe din creantele pe care incercati voi sa le colectati sunt prescrise.Dar omul de rand care nu are acces la informatii,avocat, nu stie asta.Ce incercati voi sa facceti se numeste camatarie.camatarie legala.

    1. Anpc-ul poate ar trebui sa se autosesizeze

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb