Companiile au scos 2,35 miliarde euro din depozite în primul trimestru

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 aprilie 2014

Companiile au scos 2,35 miliarde euro din depozite în primul trimestru

Cristian Pârvan, AOAR: "Banii retraşi se duc mai mult către finanţarea activităţii curente, decât în investiţii"

Valoarea depozitelor deschise la băncile din ţara noastră au coborât cu zece miliarde lei (2,24 miliarde euro), în primele trei luni ale acestui an, faţă de sfârşitul anului trecut, până la 305 miliarde lei, pe fondul diminuării depozitelor companiilor cu 10,5 miliarde lei (2,35 miliarde euro), potrivit datelor publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB).

Depozitele persoanelor fizice au crescut cu 700 milioane lei (157 milioane euro) în perioada analizată, potrivit FGDB.

Evoluţia trimestrială este în linie cu tendinţa care s-a manifestat începând cu anul 2010, când depozitele firmelor au pierdut 13,7 miliarde lei, în primul trimestru faţă de trimestrul anterior, ajungând la 173,3 miliarde lei, conform datelor oficiale.

În primele trei luni ale lui 2011, scăderea relativă la finele lui 2010 a fost de 16,2 miliarde lei, iar în aceeaşi perioadă a lui 2012, de patru miliarde lei.

Şi anul trecut trendul a continuat, depozitele persoanelor juridice la 31 martie 2013 fiind cu 15,2 miliarde lei mai mici decât la finele lui 2012, după cum rezultă din statisticile FGDB.

Situaţia a fost identică şi în cazul băncilor care participă la fond, adică acele bănci cu personalitate juridică română.

Acest comportament al companiilor este determinat de necesitatea asigurării resurselor din care să îşi finanţeze activitatea, ne-au explicat analiştii.

Firmele preferă să utilizeze resursele proprii decât să apeleze la credite, un comportament normal, având în vedere dificultatea obţinerii de finanţare bancară, precum şi faptul cu multe dintre ele au un grad ridicat de îndatorare, precizează analistul financiar Dragoş Cabat.

Economistul Călin Rechea arată că unele întreprinderi recurg şi la utilizarea numerarului drept colateral pentru împrumuturile pe care vor să le ia de la bănci, din dorinţa să obţină dobânzi mai mici.

Domnia sa consideră că evoluţia depozitelor în primul trimestru nu are legătură cu faptul că în luna decembrie a anului trecut autorităţile europene şi naţionale au agreat aplicarea mecanismului de bail-in, care presupune utilizarea banilor de la acţionari, creditori şi deponenţi pentru recapitalizarea băncilor cu probleme, având în vedere că nu au fost, încă, puse la punct toate detaliile.

Banii retraşi din depozite sunt folosiţi mai mult pentru finanţarea activităţii curente a companiilor decât pentru derularea de investiţii, semnalează Cristian Pârvan, având în vedere creşterea costurilor pe care acestea le înregistrează, atât cu aprovizionarea de energie, cât şi cu salariile, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

La 31 martie 2014, valoarea totală a depozitelor garantate de FGDB a fost de 159,2 miliarde lei, reprezentând 57,4% din valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit participante la fond, respectiv 277,1 miliarde lei.

Depozitele garantate de FGDB la sfârşitul primului trimestru din 2014 erau deţinute de 13,77 milioane persoane fizice şi 898.227 persoane juridice, potrivit datelor anunţate.

La 31 martie 2014, depozitele garantate ale persoanelor fizice la instituţiile de credit participante la FGDB însumau 122,7 miliarde lei (variaţie trimestrială de +0,2%), din care 73,4 miliarde lei reprezentau depozitele în moneda naţională. Faţă de 31 martie 2013, valoarea depozitelor garantate ale persoanelor fizice s-a majorat cu 3,3%.

În cursul trimestrului I 2014, depozitele garantate ale persoanelor fizice au crescut pe seama componentei în lei, care a consemnat o variaţie trimestrială de +0,8%, în timp ce depozitele în valută s-au comprimat cu 0,7%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb