• În anii trecuţi existau firme care refuzau să apară în top, de teama controalelor Gărzii Financiare
• Multe firme mari nu s-au mai clasat pe primele locuri, pentru că în ultimii 2-3 ani au avut planuri complexe de investiţii.
Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa a premiat, săptămâna trecută, în cadrul celei de a 14-a ediţii a "Topului firmelor din judeţul Constanţa", societăţile care au avut, în 2006, cele mai bune rezultate economice în domeniul în care activează. Topul a fost alcătuit pe baza situaţiilor financiare înregistrate la sfârşitul anului trecut, pe şase domenii de activitate (cercetare-dezvoltare şi hight-tech, industrie, agricultură, pescuit şi piscicultură, construcţii, servicii, comerţ, export, turism), în funcţie de mărimea agenţilor economici - microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii şi mari.
Din cele 23.371 de societăţi comerciale din judeţul Constanţa, care au depus bilanţurile financiar-contabile pe anul 2006, au fost selectate pentru top 2.540 de firme. Indicatorii generali utilizaţi pentru ierarhizare au fost cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului, efortul de dezvoltare, eficienţa utilizării resurselor umane şi a capitalului. Pe primele trei locuri la fiecare categorie s-au clasat 290 de firme.
Dacă în anii trecuţi existau firme care refuzau să apară în top, pe motiv că nu vor mai scăpa apoi de controalele Gărzii Financiare, situaţia s-a schimbat în acest an. Mihai Daraban, preşedintele CCINA, a declarat: "Pentru topul din 2006, am verificat datele de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice cu ajutorul mai multor instituţii, pentru a fi siguri că nicio firmă premiantă nu are datorii la bugetul local şi de stat. Într-un fel, pe cei clasaţi în top îi cam aducem cu forţa, pentru că folosim datele financiar-contabile depuse de ei la DGFP".
Mihai Daraban a adăugat: "Ca profit şi cifră de afaceri, este firesc ca firmele mari să domine clasamentele. Vorbim, în special, de cele din domeniile specifice pentru judeţul Constanţa, cum ar fi industria navală, petrochimia şi turismul. Desigur, multe firme mari nu s-au mai clasat pe primele locuri, dar este firesc, întrucât în ultimii 2-3 ani au avut planuri complexe de investiţii şi de-abia acum încep să culeagă roadele"
În cadrul festivităţii de premiere au mai fost decernate "Trofeul de excelenţă" agenţilor economici care s-au clasat pe locul întâi în top în ultimii trei ani, precum "Distinctia de excelenţă" celor care au ocupat unul dintre primele trei locuri în ultimii cinci ani.
Trofeul a fost acordat unui număr de 11 firme: "THR Marea Neagră" SA, "Balneoterapia Saturn" SRL, "Perla Majestic" SA, "Congaz" SA, "Det Norske Veritas România" SRL, editura "Steaua Nordului" SRL, "Floriadi Lux" SRL, "General Concrete Cernavodă" SRL, "Intact Agency" SRL, "Petchem Trading & Consulting" SRL şi "Rompetrol Quality Control" SRL.
Distincţia de excelenţă a fost acordată unui număr de 19 companii: "Balneoterapia Saturn" SRL, "Congaz" SA, "General Concrete Cernavoda" SRL, "Comprest Util" SRL, "Five-Holding" SA, "Oil Terminal" SA, "Celco" SA, "Comp - Paper Converting" SA, "Complex Doina" SA, "Duro" SRL, "Elcomex - IEA" SA, "Heinrig Impex" SRL, "Magistra C&C" SRL, "Metal Trade" SRL, "Navotec" SRL, "Ovidius Mercado" SRL, "Petroconst" SA, "Tonis Trade" SRL şi "Unico Ital" SRL.
JUDEŢUL CONSTANŢA
Topul firmelor 2006 după cifra de afaceri
1. Rompetrol Rafinare SA - 5.396.469.349 lei
2. Enel Distribuţie Dobrogea SA - 732.975.284 lei
3. Daewoo Mangalia Heavy Industries SA - 682.770.771 lei
4. Rompetrol Petrochemicals SRL - 430.074.270 lei
5. Şantierul Naval Constanţa SA - 376.455.695 lei
Topul firmelor după profitul din exploatare
1. Enel Distribuţie Dobrogea SA - 125.897.068 lei
2. Constanţa South Container Terminal SRL - 40.759.943 lei
3. Rompetrol Petrochemicals SRL - 40.738.379 lei
4. Celco SA - 38.331.366 lei
5. CN Administraţia Porturilor Maritime SA - 31.472.083 lei
Topul firmelor după veniturile la export
1. Rompetrol Rafinare SA
2. Daewoo Mangalia Heavy Industries SA
3. Şantierul Naval Constanţa SA
4. Tomini Trading SRL
5. Rompetrol Petrochemicals
PIB-ul judeţului Constanţa s-a ridicat la 1 miliard de euro în 2006
Prezent la eveniment, Ovidiu Silagy, ministrul IMM-urilor, comerţului, turismului şi profesiilor liberale, a spus: "Domeniile de succes din Constanţa sunt clare. În prezent, portul şi petrochimia înregistrează cele mai mari profituri. Şi turismul trebuie să se dezvolte, cu cel puţin 20%, pentru a ajunge la un nivel similar cu cel din Europa. Din păcate însă, creşterea a fost de numai 2% în ultimul an. Din această lună vor putea fi contractate primele fonduri structurale pentru dezvoltare şi încep să vină banii pentru programul naţional de investiţii, prin care se acordă alocaţii financiare nerambursabile de până la 1,5 milioane euro. În plus, dacă turismul se dezvoltă cu cel puţin 5%, el va provoca o creştere a profitului IMM-urilor din domeniul serviciilor, care au de beneficiat de pe urma numărului mare de turişti".
La rândul lui, prefectul Dănuţ Culeţu a precizat că PIB-ul din ultimul an al judeţului Constanţa a fost de 1 miliard euro, fapt care ne-a plasat pe locul 3 la nivel naţional, după municipiul Bucureşti şi judeţul Timişoara (care a avut 1,1 miliarde euro). "Judeţul Cluj a avut un PIB de circa 980 milioane euro, însă noi trebuie să încercăm să depăşim Timişoara şi să ajungem pe locul 1 în ţară, exceptând Bucureştiul", a mai spus prefectul constănţean.