Companiile mici vor fi ademenite să se finanţeze prin Bursă

Vasile Decu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 septembrie 2007

Ovidiu Silaghi

Ovidiu Silaghi

Întreprinderile mici şi mijlocii din ţara noastră vor fi încurajate să se transforme în societăţi pe acţiuni şi să se listeze la Bursă, a declarat ieri Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM-uri. Acest proiect se află abia în prima etapă, însă discuţiile cu reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti au fost deja lansate, aceştia din urmă arătându-se deschişi la o astfel de colaborare. Primele rezultate obţinute în acest demers urmează să fie anunţate luna viitoare. Întrebat care vor fi criteriile de eligibilitate pentru companiile care vor dori să participe la acest sistem, ministrul Silaghi a declarat că ele vor fi luate în discuţie într-o etapă viitoare, dar a precizat că, cel mai probabil, principalul criteriu va fi cel al cifrei de afaceri. "Există numeroase companii mici şi mijlocii în România care au o cifră de afacere suficient de mare şi care au în vedere o posibilă listare la Bursă", a mai spus acesta, adăugând că "trebuie să dezvoltăm cultura capitalizării bursiere".

Un alt aspect care a stat la baza acestei iniţiative este, în opinia reprezentanţilor ministerului, faptul că atunci când iau în considerare varianta listării, companiile româneşti se orientează către burse străine.

Un al doilea proiect important, care, potrivit ministrul Silaghi, se află deja în lucru, se referă la informatizarea IMM-urilor. Lipsa unor tehnologii informatice adecvate este, în opinia sa, un handicap pentru multe companii mici şi mijlocii, care pierd din această cauză numeroase contracte importante şi nu se pot dezvolta.

Referitor la răspunsul primit din partea IMM-urilor în cadrul proiectelor de finanţare derulate de minister, domnul Silaghi a precizat că s-au înscris deja în sistem 2.271 de companii, dintre care 897 sunt întreprinderi nou înfiinţate şi microîntreprinderi, iar 614 sunt IMM. "Vom semna un protocol de colaborare cu zece bănci comerciale din România", a spus ministrul, adăugând: "În felul acesta, IMM-urile pot lucra cu băncile cu care colaborează deja". Cele zece bănci sunt: Banca Comercială Carpatica, BCR, BRD-GSG, CEC SA, Credit Europe Bank Romania, Eximbank, Libra Bank, MKB Romexterra, Piraeus şi Banca Transilvania.

Ovidiu Silaghi: "2007 - cel mai bun an al turismului românesc"

Potrivit estimărilor Ministerului Comerţului, sectorul turismului a înregistrat, în prima jumătate a anului, o creştere de 14% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

"2007 va fi cel mai bun an pentru turism de până acum", a declarat ministrul Silaghi, adăugând: "Am finalizat Master Plan-ul pentru turism, pe care l-am realizat în colaborare cu Organizaţia Mondială a Turismului (OMT) şi care este o adevărată radiografie a acestui sector, ce ne va ajuta în planurile de dezvoltare pe următorii 20 de ani". Planul va fi supus aprobării Guvernului în formă de memorandum, în cursul săptămânii viitoare. În total, suma necesară pentru implementarea acestui Master Plan va fi de 75 de milioane de euro, sub forma unor fonduri structurale care se vor duce în special către dezvoltarea zonei turistice de pe Valea Prahovei. Planurile ministrului Silaghi în această privinţă includ organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru tineret din 2013 şi chiar a Jocurilor Olimpice de Iarnă în 2022. De asemenea, o altă zonă care va intra în atenţia ministerului este Transfăgărăşanul. "Pasul următor va fi trecerea prin Guvern a proiectului, cel mult până la sfârşitul acestei luni", a mai declarat ministrul.

Dubaiul investeşte în infrastructura noastră de transport maritim

Ovidiu Silaghi a anunţat că Autoritatea Portuară din Dubai intenţionează să investească un miliard de euro în următorii cinci ani în proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport maritim din ţara noastră. În prezent, Autoritatea Portuară din Dubai deţine şi operează două terminale în cadrul Portului Costanţa. Ministrul Silaghi a mai precizat că procentul de mărfuri care a intrat în Europa prin portul Constanţa a crescut anul trecut la 2%, dublu faţă de anul 2005. "Potenţialul nostru ar fi de 20% din totalul mărfurilor care intră pe cale maritimă în Europa", a declarat Silaghi, argumentând că este "mult mai uşor să distribui mărfurile în Europa de Est prin Portul Constanţa, decât prin Rotterdam". Ministrul a specificat însă că acesta este un obiectiv îndepărtat şi depinde în primul rând de investiţiile care vor fi făcute în următorii ani.

Ministerul pentru IMM-uri, Comerţ, Turism şi Profesiuni Liberale (MIMMCTPL), condus de Ovidiu Silaghi, a anunţat, ieri, că a suplimentat cu 35 de milioane de lei fondurile nerambursabile destinate dezvoltării sectorului IMM, suma totală fiind acum de 76 milioane de lei. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru finanţarea proiectelor derulate de minister, precum şi pentru iniţiativele care vor fi demarate în lunile următoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb