Reprezentanţii companiilor siderurgice au susţinut, astăzi, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Economiei, că preţul energiei electrice este "împovărător pentru o industrie supusă permanent restructurării", se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, şi secretarul de stat în Ministerul Economiei, Adrian Volintiru, s-au întâlnit, astăzi, cu reprezentanţi ai principalelor companii din industria siderurgică şi asociaţii patronale ale siderurgiştilor pentru elaborarea planului de acţiuni pentru industria de profil din România.
La această întâlnirea au participat reprezentanţi ai ArcelorMittal, ALRO Slatina, Tenaris Silcotub Zalău, Uniunea Producătorilor de Oţel din România, Societatea Română de Metalurgie.
Aceştia au prezentat oficialilor Ministerului Economiei principalele probleme cu care se confruntă sectorul siderurgic, în special industria oţelului şi cea a aluminiului, şi au solicitat sprijin guvernamental pentru soluţionarea acestora în vedere revitalizării acestei industrii.
"O primă problemă ridicată a fost preţul energiei electrice, considerat ca fiind împovărător pentru o industrie supusă permanent restructurării şi eforturilor de reducere a costurilor", se mai arată în comunicat. Prezent la discuţii, Ionel Borş, Country Manager ArcelorMittal Galaţi, a semnalat faptul că acesta este unul necompetitiv şi mult mai mare comparativ cu preţurile practicate în celelalte ţări ale Uniunii Europene.
Reprezentanţii industriei siderurgice participanţi la consultările de la ME au confirmat faptul că nivelul ridicat al taxelor pentru energie regenerabilă, certificate verzi şi cogenerare sunt aspecte care afectează grav competitivitatea industriei metalurgice din România.
De asemenea, aceştia au semnalat impactul liberalizării preţului la gazele naturale asupra industriei prelucrătoare, solicitând prelungirea acestui proces până în 2018.
Secretarul de stat în ME a amintit de întâlnirea avută la Bruxelles, în luna decembrie, cu comisarul pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, vicepreşedintele Comisiei Europene, în cadrul căreia cei doi oficiali au convenit continuarea procesului de reindustrializare şi sprijinirea industriei siderurgice.
1. Nu merita!
(mesaj trimis de Ion de la tara în data de 16.01.2014, 18:47)
In 2010 cand dl.Mittal vindea pe bursa din Londra certificate de CO2 (primite gratuit de la statul ROMAN) in valoare de 140.000.000 dolari , se considera om de afaceri detept.
Ar fi trebuit ca sa nu poata vinde niciun certificat afara si banii sa-i foloseasca pentru combinatul de la Galati. Si in prezent primesc certificate gratuit, dar vor si energie ieftina, poate gratis.