• Erste confirmă discuţiile pentru o alternativă la listarea BCR
• SIF-urile şi-au dat întâlnire, astăzi, cu acţionarii care le-au solicitat AGA pentru cotarea băncii
Listarea celei mai mari bănci autohtone la Bursa de Valori Bucureşti pare mai îndepărtată ca oricând, oficialii "Erste" precizând, ieri, că poartă discuţii cu toate cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) pentru o alternativă la cotarea BCR.
"Erste Group Bank AG reconfirmă discuţiile actuale cu cei cinci acţionari minoritari ai Băncii Comerciale Române (BCR) - SIF Banat Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia - cu privire la soluţii alternative unei listări a BCR care să întrunească interesele SIF-urilor cât şi pe cele ale Erste Group", au precizat, ieri, oficialii Erste.
Declaraţia austriecilor vine în contextul în care, marţi seara, preşedintele SIF "Banat-Crişana" (SIF1), Ioan Cuzman, a dezvăluit că SIF-urile poartă de circa un an negocieri cu Erste pentru lichidizarea deţinerilor la BCR, după ce anterior şefii societăţilor de investiţii financiare negaseră că ar negocia cu Erste.
"Am primit o propunere concretă de la Erste pentru lichidizarea participaţiilor BCR. Negociem cu ei de aproape un an, am avut cinci-şase întâlniri foarte bune pe această temă. Am parcurs deja 100 de kilometri, mai avem poate încă 10 metri până la finalul discuţiilor", ne-a precizat, marţi seara, domnul Cuzman.
Un punct de vedere diferit ne-a fost prezentat, ieri, de Costel Ceocea, preşedintele SIF2 "Moldova".
Domnia sa este de părere că discuţiile cu "Erste" sunt abia la început şi că sunt multe de pus la punct până când negocierile ar putea să se finalizeze: "Eu zic că am parcurs de abia primii zece metri şi mai avem o sută de kilometri", a afirmat preşedintele SIF2, adăugând: "Erste şi-a arătat disponibilitatea pentru preluarea unui pachet de acţiuni BCR, declarând la Viena că ar vrea să achiziţioneze acţiunile BCR din piaţă. Problema este, însă, că noi nu putem purta discuţii cu Erste decât în limita de competenţă a Consiliului de Administraţie. Pentru tranzacţii cu active care depăşesc 20% din totalul activelor imobilizate, minus creanţele, administratorii SIF-urilor au nevoie de aprobarea acţionarilor".
Potrivit domnului Ceocea, fiecare SIF ar putea să vândă maxim 2% din BCR, fără să aibă aprobarea acţionarilor.
Achiziţia de către Erste a câte 2% din titlurile BCR de la fiecare SIF ar putea slăbi, însă, "puterea" de care SIF-urile dispun în relaţia cu austriecii, respectiv clauza de supramajoritate, care susţine că orice decizie majoră trebuie luată cu 75% din totalul voturilor.
"Până nu clarificăm toate aspectele pe care le-ar implica lichidizarea participaţiei BCR, nu putem spune că suntem pe ultima sută de metri", a mai spus Costel Ceocea. Domnia sa a mai precizat şi că discuţii cu oficialii "Erste" privind lichidizarea BCR au avut loc în primul trimestru al anului, SIF2 nemaiavând de atunci întruniri cu conducerea băncii austriece.
"Am avut discuţii în primele luni ale anului, acestea intrând în stand-by înainte de Adunarea Generală de la SIF2. De atunci, noi nu am mai avut întâlniri, poate au avut alţii", a mai precizat domnul Ceocea.
În timp ce SIF-urile caută soluţii la aceste probleme, oficialii "Erste" sus-ţin că sunt gata să ia rapid orice decizie necesară: "Progresul discuţiilor depinde de viitoarele decizii ale SIF-urilor. În reacţie la aceste decizii, Erste Group Bank va fi gata să ia rapid orice decizie necesară.
Pentru moment, Erste Group Bank şi SIF-urile au agreat să nu comenteze cu privire la conţinutul discuţiilor", au mai precizat oficialii "Erste".
Între timp, preşedinţii SIF-urilor încearcă să "calmeze spiritele" acţionarilor care au cerut convocarea de Adunări Generale pentru listarea BCR, urmând să se întâlnească în cursul zilei de astăzi ca să îi determine să renunţe la solicitarea lor.
• Variantele negociate de SIF-uri cu Erste: Vânzare directă, schimb de acţiuni sau operaţiune combinată
Vânzare directă către Erste Bank a acţiunilor deţinute de SIF-uri la BCR, schimb de acţiuni cu titlurile emise de banca austriacă sau o operaţiune combinată sunt variantele discutate cu Erste ca alternativă la listare BCR, dar SIF-urile au ca opţiune şi vânzarea către alţi investitori.
"Eu văd cinci variante, listarea BCR, vânzarea pachetelor deţinute de SIF-uri către Erste sau către un terţ, conversia acţiunilor BCR în acţiuni Erste, sau o fuziune a BCR cu Erste", a declarat Petre Pavel Szel, preşedinte CA şi director general al SAI Muntenia Invest, citat de Mediafax.
Domnul Szel a precizat că fuziunea BCR-Erste nu a fost discutată la întâlnirile de la Viena, dar în opinia domniei sale ar putea reprezenta o soluţie viabilă.
O altă soluţie discutată este un schimb de acţiuni completat cu plata unei sume de către Erste, potrivit preşedintelui CA şi directorul general al SIF Moldova (SIF2), Costel Ceocea.
"Şi în acest caz este o problemă. La ce preţ se vor face tranzacţiile, la ce paritate vom schimba acţiunile? Noi am vrea să se facă o evaluare a BCR, de cineva mare din străinătate, de cineva cu prestigiu, poate fi o bancă de investiţii sau altcineva. Problema este dacă acceptă şi Erste o astfel de evaluare", a spus Ceocea. (F.A.)
1. Paiata
(mesaj trimis de anonim în data de 04.08.2011, 07:14)
Paiata BVB-ista parca era prietena cu austriecii. NU poate in aceste conditii sa aduca BCR la Bursa de Valori? Pacat! Pai atunci ce a adus ca si emitenti? Nimic! Dar a introdus dress codul si ala copiat! Vai de el si vai de noi cu el pe capul nostru.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Mina în data de 04.08.2011, 07:17)
" La ce preţ se vor face tranzacţiile" ? Poate il chemati la negocieri pe Ionescu si asa adio si de la BCR ca de la Petrom. O auditie la TV ceva dl.Ionescu sa ne luam portia de ras....pe cand?
3. vrem egalitate
(mesaj trimis de lupu în data de 04.08.2011, 08:46)
1. De data asta bravo dom Petrica pt varianta cu fuziunea.
2. Pai e corect sa se intalneasca numai cu unii dintre actionari? Cum e cu tratamentul egal? Trebuia sa fie o invitatie publica pt toti cei interesati (adica nu numai actionari-si astia pe alese, ci orice persoana interesata-eventual viitor investitor). CNVM - ul ca de obicei nu va avea nici o parere despre ceea ce s-ar putea numi tratament discriminatoriu in diseminarea unor informatii privilegiate.
Apropo: cand vor afla si "bizonii" ce prevede actul aditional de amanare a lstarii?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.08.2011, 10:45)
Nu vindeti actiunile BCR fara a lua in calcul o valoare de minim 6 euro/actiune sau un raport de schimb cu actiuni EBS de1/6 care a fost propus la privatizarea BCR.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.08.2011, 13:36)
Tu ai o idee fixa.Nu te contrazic dar vezi ca de atunci s-au intamplat multe: majorari de capital, distribuiri/nedistribuiri de dividende
5. Exemplu bun pentru investitori
(mesaj trimis de Un actionar minoritar în data de 04.08.2011, 10:52)
Prin asemenea mesaje investitorii pot afla mai mult despre potentialul actiunilor SIF-urilor . Este un lucru pozitiv ! Dar ac. nu este de ajuns . Mai trebuie rezolvata problema pragului pt. ca dupa ce a trecut favorabil de atatea comisii in parlament , renuntarea la ridicarea pragului ar transmite bursei urmatorul mesaj : BURSA ROMANA NU ESTE INDEPENDENTA . EA POATE FI MANIPULATA CHIAR PRIN INTERVENTII GUVERNAMENTALE SAU PARLAMENTARE !
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.08.2011, 13:37)
Vrabia malai viseaza...