Complexul Energetic Oltenia dezminte acuzaţiile organizaţiilor de mediu

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 noiembrie 2018

Organizaţiile neguvernamentale de mediu, printre care se numără şi Greenpeace, au prezentat recent mai multe situaţii legate de termocentralele din patrimoniul Complexului Energetic Oltenia. Activiştii de mediu susţin că termocentralele res­pective nu respectă condiţiile de protecţie a mediului, că sunt mari poluatoare ale zonelor protejate din apropierea lor şi că activitatea desfăşurată de aceste unităţi are impact negativ puternic asupra sănătăţii cetăţenilor din localităţile învecinate.

În urmă cu o lună, Greenpeace anunţa că a contestat autorizaţia integrată de mediu acordată de Agenţia pentru Protecţia Mediului a judeţului Gorj pentru termocentrala Rovinari.

Conducerea Complexului Energetic Oltenia susţine că analizele efectuate de organizaţiile de mediu nu ţin cont şi de alţi factori toxici, specifici fiecărei zone şi fiecărui cetăţean, care ar fi putut duce la decesul locuitorilor zonelor în care funcţionează termocentralele pe cărbune. CE Oltenia afirmă că situaţiile prezentate de activiştii de mediu nu prezintă aria geografică în care au fost înregistrate decesele invocate, care a fost vârsta decedaţilor, dacă aceştia sufereu de alte afecţiuni, care erau condiţiile de viaţă ale acestora, ce alţi poluatori existau în zonă, precum şi alte date comparative cu bolile înregistrate la salariaţii societăţii.

Din acest punct de vedere, reprezentanţii CE Oltenia susţin că la nivelul companiei, numărul de personal înregistrat cu boli profesionale reprezintă 0,5 % din numărul total de salariaţi, fiind incluse în această statistică nu numai afecţiunile respiratorii, ci şi afecţiuni auditive sau discopatii lombare. În aceste condiţii, reprezentanţii complexului energetic susţin că energia pe bază de cărbune nu poate afecta sănătatea a mii de cetăţeni de pe teritoriul ţării.

Într-un comunicat trimis de CE Oltenia către Ziarul BURSA, se arată că termocentralele pe cărbune sunt acuzate că reprezintă "cea mai importantă sursă de mercur din Europa", în condiţiile în care valorile concentraţiilor de mercur determinate în ultimii 3 ani, în zona de influenţă a CE Oltenia, sunt nedetectabile, având valori sub 0,01 mg/l - SLD (sub limita de detecţie), iar limita admisă de legislaţia în vigoare este de 0,05 mg/l.

De asemenea, reprezentanţii companiei mai spun că termocentralele pe cărbune sunt acuzate că "emit cantităţi semnificative de pulberi în suspensie, dioxid de sulf şi oxizi de azot", în condiţiile în care valorile acestor emisii nu depăşesc limitele legale admise, existând la CE Oltenia instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere puse în funcţiune începând din anul 2011 şi instalaţii de evacuare în slam dens a zgurii şi cenuşii, provenite din procesul de ardere, puse în funcţiune începând din anul 2010. În comunicat se mai arată că niciuna dintre centralele aferente CE Oltenia nu figurează în clasamentul celor mai mari generatoare de emisii de SO2 sau de NOx din Europa, care se regăseşte în raportul EUROPE'S DARK CLOUD publicat de aceleaşi organizaţii de mediu.

În privinţa emisiei de gaz cu conţinut de metale grele (plumb, arsen, beriliu, crom) şi dioxină, CE Oltenia susţine că organizaţiile de mediu acuză doar termocentralele, deşi aceste emisii sunt specifice altor domenii de activitate, precum medicina, industria prelucrătoare de aliaje speciale, procesele de sinteză ale unor erbicide, dezinfectanţi sau în instalaţiile de ardere a gunoaielor menajere. Mai mult, conform reprezentanţilor companiei, legislaţia în vigoare nu impune monitorizarea emisiilor de metale grele sau de dioxină din procesul de ardere a cărbunelui, ceea ce ar pune la îndoială corectitudinea rapoartelor întocmite de activiştii de mediu care ar fi menite să desfiinţeze cu orice preţ energia pe bază de cărbune. CE Oltenia arată că de acest tip de energie beneficiază inclusiv susţinătorii energiilor neconvenţionale, în special în această perioadă rece a anului, considerată de către ONG-urile de mediu tocmai potrivită pentru lansarea unui nou raport care încearcă să convingă populaţia că va fi cu mult mai sănătoasă dacă va utiliza energia electrică în mod aleatoriu, asa cum o pot livra în sistem producătorii de energie regenerabilă.

Reprezentanţii companiei spun că termocentralele pe cărbune sunt acuzate că "emit cantităţi semnificative de pulberi în suspensie, dioxid de sulf şi oxizi de azot", în condiţiile în care valorile acestor emisii nu depăşesc limitele legale admise, existând la CE Oltenia instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere puse în funcţiune începând din anul 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb