Matteo Salvini, vicepremierul italian, a criticat luni condamnarea liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen, considerând-o "o declaraţie de război din partea Bruxelles-ului" după ce un tribunal din Paris a găsit-o vinovată de deturnare de fonduri ale Parlamentului European şi a declarat-o neeligibilă pentru alegeri, relatează AFP, care relatează cele urmează.
"Cei care se tem de judecata alegătorilor primesc adesea asigurări prin judecata tribunalelor. La Paris, au condamnat-o pe Marine Le Pen şi vor să o excludă din viaţa politică. Un film prost pe care îl vedem şi în alte ţări, precum România", a transmis Salvini într-un comunicat, îndemnând-o pe Le Pen să continue lupta politică.
Vicepremierul italian, cunoscut pentru poziţiile sale eurosceptice şi suveraniste, a calificat condamnarea drept o "declaraţie de război din partea Bruxelles-ului", în contextul "impulsurilor belicoase" ale Ursulei von der Leyen şi Emmanuel Macron, care continuă să susţină Ucraina în conflictul cu Rusia.
Premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat solidaritatea cu lidera franceză prin mesajul "Je suis Marine", postat pe platforma X, în timp ce Jordan Bardella, preşedintele Adunării Naţionale, a declarat că "nu doar Marine Le Pen a fost condamnată nedrept, ci şi democraţia franceză a fost executată".
Critici au venit şi din partea fostului lider al partidului francez de centru-dreapta Republicanii, Eric Ciotti, care a denunţat "confiscarea destinului democratic al naţiunii" printr-o "intrigă judiciară scandaloasă", subliniind că sistemul judiciar elimină sistematic candidaţii de extremă dreapta cu şanse de câştig. În acelaşi sens, Eric Zemmour, liderul partidului "Reconquête!", a afirmat că "nu judecătorii trebuie să decidă pe cine votează oamenii".
Kremlinul a condamnat, la rândul său, "încălcarea normelor democratice" în Franţa, dar a calificat situaţia drept o "problemă internă". Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, a declarat că multe capitale europene încalcă normele democratice în procesele politice, conform sursei citate.
Marine Le Pen a fost condamnată la cinci ani de ineligibilitate politică şi patru ani de închisoare, dintre care doi cu executare, pedeapsa urmând să fie monitorizată printr-o brăţară electronică. Sentinţa include şi o amendă de 100.000 de euro, fiind pronunţată într-un dosar de deturnare de fonduri ale Parlamentului European pentru angajarea unor persoane care lucrau, de fapt, pentru partidul Adunarea Naţională. Alţi opt eurodeputaţi ai formaţiunii, inclusiv vicepreşedintele Louis Aliot, au fost găsiţi vinovaţi în acelaşi dosar.
Marine Le Pen poate face apel, iar până la o decizie definitivă, pedeapsa penală este suspendată, însă interdicţia politică rămâne în vigoare, împiedicând-o să candideze la alegerile prezidenţiale din 2027.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 31.03.2025, 17:04)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2025, 17:29)
Extremiștii țin cu ei
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2025, 21:09)
Asa este ;
C.Georgescu,rusii,TikTok,le gionarii,fascistii si Belzebub.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2025, 21:28)
Salvini asta e o gaina lesinata