Conducerea ASF vede diferit piaţa de capital

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 octombrie 2014

Conducerea ASF vede diferit piaţa de capital

Mişu Negriţoiu: "Piaţa de capital din România este eficientă, aşezată şi competitivă"

Mircea Ursache: "Piaţa noastră de capital rămâne încă sălbatică"

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, şi vicepreşedintele pentru piaţa de capital, Mircea Ursache, deşi privesc piaţa de capital din aceeaşi direcţie, o văd complet diferit.

Mişu Negriţoiu apreciază că avem una dintre cele mai atractive pieţe de capital, din zonă. "Piaţa de capital din România este eficientă, aşezată şi competitivă", a spus domnia sa, ieri, în cadrul unei conferinţe, adăugând că bursa românească nu mai este una locală, ci una internaţională, aproape de marile pieţe.

În schimb, Mircea Ursache a declarat că piaţa noastră de capital rămâne sălbatică, însă nu se confruntă cu probleme, ci mai degrabă cu provocări. Potrivit domniei sale, se apropie timpul când legislaţia noastră primară se va alinia celei europene.

"În câţiva ani, nu vom mai avea legislaţie naţională, ci va fi una europeană aplicabilă în mai multe ţări", a precizat vicepreşedintele ASF.

Cristian Agalopol, preşedintele Depozitarului Central, apreciază că piaţa bursieră se află pe drumul cel bun, însă îi lipseşte o strategie întemeiată pe disciplina de execuţie, care să ofere predictibilitate investitorilor. Potrivit domniei sale, predictibilitatea şi stabilitatea sunt superioare nevoii de încredere.

Preşedintele Depozitarului a mai declarat: "Avem tendinţa să facem lucrurile în grabă, fără o programare în timp şi un calendar. Când ne vom disciplina, abia atunci vom putea avea pretenţia să atragem încrederea investitorilor. Mai avem nevoie şi de comunicare între instituţiile pieţei, fiindcă stăm destul de slab la acest capitol. De exemplu, ni se transmite la Depozitar că, până în luna x, trebuie să adoptăm o anume măsură. Cu două zile înainte, ne sună şi ne întreabă ce am făcut pentru a implementa măsura, dar între timp, nu există niciun fel de comunicare".

Cu toate acestea, Lucian Anghel, preşedintele BVB apreciază că piaţa românească de capital s-a dezvoltat exponenţial în ultimii doi ani, şi va urma un trend ascendant şi pe viitor. "Scopul nostru, al Bursei de Valori Bucureşti este să ajungem piaţă emergentă, după care investitorii vor veni garantat", a declarat domnia sa.

Potrivit lui Lucian Anghel, conducerea BVB se aşteaptă ca piaţa românească să fie inclusă pe lista de monitorizare pentru upgradarea la statutul de piaţă emergentă în vara anului viitor.

Danuţ Porumb, SAI Muntenia: "Decontarea la «T+2», decisă fără consultarea participanţilor"

Dănuţ Porumb, preşedintele Consiliului de Administraţie al SAI Muntenia Invest, administratorul SIF4 Muntenia, cosideră că, pentru a atrage încrederea investitorilor, bursa noastră ar trebui să fie eficientă, iar instituţiile pieţei să adopte decizii prin consultarea jucătorilor.

Dănuţ Porumb a dat ca exemplu de decizie luată doar la nivelul instituţiilor, de trecere la decontarea tranzacţiilor în două zile ( de la trei zile), care intrat în vigoare începând de ieri. Preşedintele SAI Muntenia a spus că hotărârea a fost adoptată fără să fie cerută părerea celor implicaţi în piaţa de capital, fără consultarea acestora.

În opinia domniei sale, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare era mult mai eficientă decât ASF. Potrivit domnului Porumb, cea mai mare parte din reglementările pieţei provin de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, ASF nereuşind, până acum, să impună anumite reguli proprii sau să atingă eficienţa stramoşului său.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Sa-l lasam pe conu Misu sa viseze frumos in continuare. Piata romaneasca de capital e inca departe de ceea ce ne dorim cu totii. Daca ASF va continua politica copy paste in materie de legislatie nu va face decat "sa ingroape" intermediarii. Legislatia europeana este foarte dificil de aplicat in Romania in toate sectoarele pentru ca noi suntem inca departe de nivelul de dezvoltare(la toate capitolele) atins de tari ca Germania, Anglia, Olanda, etc.

    1. Ursache are dreptate. ce invatasem in liceu? teoria formele fara fond, cumva enuntata de Maiorescu inainte de 1900? Pare ca e inca de actualitate.

      poate ne prezinta studiul fantoma care a justificat detinerile incrucisate dintre sif-uri ianinte de ridicarea pragului. sau poate ne spune cat a incasat pentru acest sprijin acordat grupurilor infractionale din jurul sif-urile si cum a alungat investitori straini din jurul pietei de capital. dar iti vine si tie randul trebuie doar sa pice unii de la sif-uri si sa spuna cat au dat si unde pentru a le face pe plac.

    ASF ne-a furat la Harinvest! In zilele unui control al ASF ne-au disparut actiunile detinute la acest SSIF. ASF a ascuns pe adevaratii faptasi si la 1 an de la pradaciune nici FONDUL DE COMPENSARE nu a fost activat! In cazul Harinvest ASF nu a respectat Legea! Unde s-a pomenit in legislatie ca un INVESTITOR sa devina creditor intrun proces de insolventa? Asa reglementeaza ASF piata de capital? Asa intelege sa respecte Legea cand ar trebui sa ne reprezinte in instante pana la recuperarea pagubelor ? Cat vom mai fi mintiti cu nerusinare? Ce reputatie mai poate avea pe piata de capital ASF candii acopera pe adevaratii faptasi ?

    Deci, dl.Negritoiu, zis si Mishul peshcheshul, a grait, atat! "Piaţa de capital din România este eficientă, aşezată şi competitivă". Doar ca lipseste cu desavarsire, as adauga eu, nefiind prea deplasat. Avand in vedere cele 3-4 milioane de euro zilnice, cele reale, nu cele invartite intre ei de brokerii de sorginte poloneza, ca sa-i dea satisfactie sefului bursei, adica sa-i motiveze salariul, intr-adevar, suntem o "piata internationala"... Nici operatiile pe creier nu-i mai pot invata pe acesti domni sa aibe bun simt, d-apoi constiinta, respect, alte vicii sociale...

    dumneavoastra domnule Ursache si domnul Treichl chimia este buna, exact cum este intre domnul Ponta si domnul Dragnea dupa propria sa declaratie "Dragnea: E important ... premier să fie o chimie. Eu stau bine cu chimia cu el." Altfel nu pot inteleg cum ar putea exista o piata salbatica daca nu am avea brute "Mircea Ursache: "Piaţa noastră de capital rămâne încă sălbatică". Intrebarea este cine joaca rolul actorului din piesa Actorii si salbaticii :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb